Whey – chcesz wyglądać jak tamte dziewczyny? Jedz białko!
Jak szybko odzyskać formę po zimowym lenistwie, by latem świetnie prezentować się w lżejszych ubraniach oraz kostiumach kąpielowych?
Podpowiadamy dlaczego warto włączyć do swojej diety białko.
Białko w diecie sportowca – dlaczego jest potrzebne?
Każdy miłośnik sportu wie, jak ważna w jego życiu jest dobrze zbilansowana zdrowa dieta składająca się ze starannie dobranych makro i mikroskładników. Zaliczają się do nich proteiny, które stanowią podstawowy składnik mięśni. Zapotrzebowanie na białko u osoby aktywnej fizycznie wzrasta. Bierze ono udział w procesach regeneracyjnych po wysiłku fizycznym, a także umożliwia adaptację organizmu.
Zapotrzebowanie na białko u aktywnych fizycznie
Przyjmuje się, że osoba nieaktywna fizycznie powinna spożywać około 1 g protein na kg masy ciała. Tymczasem sportowcy muszą zadbać o to, by w diecie każdego dnia znalazło się do 2 g białka na kg masy ciała.
Jeśli więc zależy ci na efektach, koniecznie zadbaj o prawidłową podaż białka bez względu na to, czy trenujesz zawodowo, czy też zaliczasz się do osób początkujących. Pod wpływem treningów mięśnie doznają uszkodzeń i potrzebują regeneracji oraz odbudowy. Istotne jest wówczas dostarczenie białka, które pomaga w procesie budowania masy mięśniowej.
Najlepsze źródła białka w diecie sportowca
Skoro już wiesz, jak ważna jest podaż białka w diecie sportowca, być może zastanawiasz się, jakie są jego najlepsze źródła. Kluczem do osiągnięcia zamierzonych celów jest dobrze zbilansowana różnorodna dieta, w której będziesz dostarczać sobie urozmaiconych produktów bogatych w proteiny. Oto przykłady:
Produkt spożywczy
Ilość białka (w 100 g)
Właściwości dla sportowca
Jaja
13 g
To świetne źródło protein i tłuszczów Omega-3. Mają działanie przeciwzapalne i są pomocne w przyśpieszeniu regeneracji organizmu po intensywnym treningu siłowym.
Mięso kurczaka
27 g
To niskokaloryczne mięso bogate w proteiny. Zawiera cynk niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego oraz witaminę B12.
Fasola
21 g
Dostarcza dużo energii, jest bogata w wielonasycone kwasy tłuszczowe i stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego.
Łosoś
21 g
To świetne źródło pełnowartościowego białka. Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i poprawia samopoczucie – dodaje energii oraz zmniejsza ryzyko depresji.
Orzechy arachidowe
26 g
Poprawiają pracę mózgu, wpływają na koncentrację i dostarczają organizmowi zdrowych tłuszczów niezbędnych do osiągania kolejnych celów na siłowni.
Twaróg
11 g
To źródło pełnowartościowego białka. Dobrze łączy się z pieczywem lub makaronem. Twaróg przyśpiesza proces regeneracji mięśni po intensywnych ćwiczeniach.
Chuda wołowina
34,6 g
Zawiera dużo witamin i aminokwasów. Znajdująca się w niej kreatyna zwiększa masę i objętość mięśni, dzięki czemu wpływa na wydolność i sprawność fizyczną sportowca.
Odżywki białkowe – zalety
Często nawet dobrze zbilansowana, urozmaicona dieta nie jest w stanie dostarczyć osobom aktywnym fizycznie wszystkich niezbędnych protein na dany dzień. Jak zadbać o ich właściwą ilość? Z pomocą przychodzą odżywki białkowe. To podstawa diety każdej osoby, która pragnie zbudować wymarzoną masę mięśniową. Suplementy diety nie zastąpią protein obecnych w pożywieniu, ale są idealnym dopełnieniem i urozmaiceniem diety sportowca.