Pacjenci.pl Żywienie 10 produktów zakazanych w cukrzycy. Diabetolodzy nie mają wątpliwości
Fot. Freepic

10 produktów zakazanych w cukrzycy. Diabetolodzy nie mają wątpliwości

19 marca 2024
Autor tekstu: Sylwia Wamej

Na cukrzycę choruje już prawie 10 proc. ogółu ludności. I choć nowe leki przeciwcukrzycowe zmniejszają m.in. ryzyko niewydolności nerek i mają korzystny wpływ na zredukowanie masy ciała, wciąż bardzo ważne jest utrzymanie zdrowej diety.

Jakich produktów powinna unikać w diecie osoba chora na cukrzycę? Lekarze postanowili opracować zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu 2, gdzie wskazują, co można jeść, a co jest zabronione.

Cukrzyca epidemią XXI wieku

Cukrzyca jest chorobą związaną ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, spowodowaną nieprawidłowym wydzielaniem czy działaniem insuliny. Cukrzyca uchodzi za chorobę naszych czasów. Mówi się o niej, że jest epidemią XXI wieku. Diabetolodzy podkreślają, że cukrzyca typu 2 związana jest z wiekiem, metabolizmem, ale przede wszystkim z nadwagą i otyłością.

Oczywiście w ostatnich latach bardzo mocno rozwinęła się farmakologia, pomagająca cukrzykom. Warto jednak zaznaczyć, że w chorobie pomagają nie tylko same leki, ale też uprawianie sportu czy odpowiednia dieta. Eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej opracowali specjalne zalecenia oraz jadłospis dla chorych na cukrzycę typu 2.

Lekarze raz jeszcze podkreślają, iż jednym z czynników ryzyka choroby jest nieodpowiednia dieta . Dzięki wprowadzeniu do naszego jadłospisu odpowiednich nawyków żywieniowych można zapobiec lub spowolnić rozwój cukrzycy.

widok-z-gory-buleczki-na-wiadrze-z-miodem-na-szklanym-sloju-i-drewniana-lyzka-miodu-na-bialym-tle.jpg
Fot. Freepic
Ten objaw pojawia się zwykle w nocy. Może być symptomem poważnej choroby
Masz bolesne miesiączki? Tego nie jedz w trakcie okresu

Zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu 2

W zaleceniach dietetycznych w cukrzycy typu 2 znalazły się czynniki, takie jak kontrolowanie kaloryczności diety, gdzie wartość energetyczna diety powinna być dostosowana indywidualnie przez dietetyka . Jeśli pacjent ma nadwagę czy otyłość, niezbędne jest dążenie do uzyskania prawidłowej masy ciała.

Główne źródło węglowodanów powinny stanowić produkty pełnoziarniste o niskim indeksie glikemicznym, takie jak m.in. pieczywo pełnoziarniste, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, kasza czy brązowy ryż. Dietetycy przypominają też, by jeść częściej, ale mniejsze i urozmaicone porcje o stałych porach.

Podkreślają także, aby zwiększyć spożycie warzyw, które są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, ale też składników o działaniu antyoksydacyjnym. Warto sięgać po surowe warzywa, takie jak pomidory, papryka czy warzywa liściaste, jak chociażby szpinak.

Przy cukrzycy typu 2 można jeść owoce, lecz najlepiej wybierać te, które mają niższy indeks glikemiczny, m.in. jagody czy borówki. Dietetycy podkreślają też, by spożywać dwie porcje naturalnych produktów mlecznych, bez dodatku cukru, m.in. jogurt. Warto również ograniczyć jedzenie czerwonego mięsa. Doskonałym źródłem białka są nasiona roślin strączkowych.

Zobacz też: Dieta w cukrzycy ciążowej

Lista zakazanych produktów w cukrzycy

W przypadku dobrych nawyków żywieniowych warto też pamiętać o odpowiednich technikach kulinarnych. Mowa tutaj o takich czynnościach, jak gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego smażenia, pieczenie w folii czy rękawie termicznym.

Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, ale też soli, alkoholu i słodyczy również dobrze zrobi naszemu zdrowiu. Podobnie jak picie 1,5 l wody dziennie. A czego unikać, chorując na cukrzycę typu 2? Na liście tzw. zakazanych produktów znajdują się m.in. pieczywo pszenne, mleko oraz przetwory, które mają więcej, niż 2. proc tłuszczu.

Niewskazane jest też tłuste mięso, takie jak baranina, konina, wieprzowina, kaczki, podroby, ale też tłuste wędliny, takie jak kaszanka czy parówki. Niewskazane jest również jedzenie sałatek czy surówek z dodatkiem sporej ilości śmietany, cukru czy majonezu.

Jeśli lubimy słodycze, kremy, torty czy marmolady, również trzeba będzie z nich zrezygnować. Podobnie jak z gazowanych napojów, które są wysoko słodzone. Unikajmy też jedzenia chleba na miodzie, wypieków z dodatkiem cukru, bułek pszennych i maślanych, biszkoptów z cukrem, drożdżówek oraz kruchych ciast.

Źródło:  Rynekzdrowia.pl/ Medonet

Czytaj też:

Cukrzycę rozpoznasz po skórze. Niepozorne objawy świadczą o chorobie

Światowy Dzień Cukrzycy. Anna Śliwińska, prezes Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków edukuje

Cukrzycę możesz rozpoznać po paznokciach. Jeśli tak wyglądają - natychmiast idź do lekarza

Masz bolesne miesiączki? Tego nie jedz w trakcie okresu
Co się stanie z twoim organizmem, gdy nie będziesz jadł przez tydzień?
Obserwuj nas w
autor
Sylwia Wamej

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na UMCS w Lublinie. Piszę m.in. o żywieniu, zdrowiu psychicznym i profilaktyce. Prywatnie miłośniczka podróży, muzyki na żywo i tańców swingowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko