Pacjenci.pl Żywienie 3 najzdrowsze gatunki mięsa, które wzmacniają cały organizm. Jemy je zdecydowanie zbyt rzadko
canva

3 najzdrowsze gatunki mięsa, które wzmacniają cały organizm. Jemy je zdecydowanie zbyt rzadko

26 lipca 2023
Autor tekstu: Piotr Cieciuch

Diety bezmięsne cieszą się coraz większą popularnością. Dzięki odpowiednio skomponowanym produktom roślinnym można dostarczyć organizmowi wielu cennych składników pokarmowych. Mimo to mięso to wciąż bogate źródło białka, witamin i minerałów. Dostarcza organizmowi mikroelementy, bez których utrzymanie optymalnego stanu zdrowia jest trudne. Jednak mięso mięsu nie równe. Który gatunek jest więc najzdrowszy?

Ryby

Spożywanie ryb to także spożywanie mięsa –  skład chemiczny mięsa ryb nie różni się znacząco od mięsa ssaków. Co więcej, rybie mięso jest jednym z najzdrowszych gatunków mięsa. Wynika to z wysokiej zawartości składników odżywczych – znajduje się w nich dużo wielonasyconych kwasów omega-3 i tauryny. Białko obecne w rybim mięsie zawiera wiele aminokwasów. Inne składniki zawarte w rybach to:
• wapń,
• fosfor,
• selen,
• jod,
• żelazo,
• cynk.

W prawidłowo zbilansowanej diecie zawsze powinny znaleźć się ryby. Spożywanie wszystkich gatunków ryb niesie ze sobą korzyści zdrowotne, lecz szczególnie cenne są tłuste ryby morskie, w których znajduje się większa zawartość kwasów omega-3 niż w rybach słodkowodnych – do tej kategorii ryb zaliczamy: łososia, śledzia, makrelę i sardynki. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego zalecają, by spożywać ryby 2 razy w tygodniu i w tym co najmniej 1 raz tłuste ryby morskie.

Naukowcy z Cornell University w Ithaca przeprowadzili badania w grupie ponad 15 tys. Amerykanów. Po ok. 7 latach badań okazało się, że osoby mające wyższą zawartość kwasów omega-3 we krwi miały mniejsze zwężenie oskrzeli i mniejszy spadek czynności płuc w trakcie badań.

Projekt bez nazwy - 2023-07-25T170159.699.png

Najlepsze produkty dla chorych na raka. Taka dieta może pomóc w walce z chorobą
Top 3 witaminy młodości i ich źródła w diecie. Psychodietetyk wskazuje te najważniejsze

Mięso drobiowe

Mięso drobiowe uznawane jest za jeden z najzdrowszych gatunków mięsa – szczególnie popularne jest mięso z kurczaka. W mięsie z kurczaka znajduje się dużo łatwo przyswajalnego białka, jest lekkostrawne i nie zawiera dużo tłuszczu. Z tego powodu często zalecane jest w żywieniu dzieci i osób starszych. Mięso z kurczaka zalecane jest również dla osób mających problemy z cholesterolem i układem krążenia.

W mięsie z kurczaka znajdują się m.in.:
• witaminy z grupy B (szczególnie niacyn),
• witamina A,
• witamina C,
• cynk,
• selen,
• magnez,
• fosfor,
• kwas foliowy,
• cholina,
• potas,

Zdrowe mięso z kurczaka można rozpoznać po kolorze – powinno być jasnoróżowe i lekko błyszczące. Nieświeże mięso ma żółtawy kolor. Co więcej, mięso to powinno także być sprężyste i po naciśnięciu na nie palcem wracać do poprzedniego kształtu. Dietetycy zalecają, by mięso z kurczaka kupować w opakowaniach próżniowych – takie produkty trudniej nastrzykiwać wodą lub nielegalnie „odświeżać”.

Dziczyzna

Dziczyzna to mięso ze zwierzyny łownej, które do sprzedaży trafia dopiero po przeprowadzeniu badań weterynaryjnych. Okazuje się, że w porównaniu z mięsem zwierząt hodowlanych dziczyzna jest mniej skażona chemią i chudsza – zwierzęta te nie jedzą pasz, lecz karmią się tym, co znajdą w lesie, na polu i na łące. Nie dostają żadnych wspomagaczy i żyją na wolności – to sprawia, że ich mięso ma lepszą jakość.

W tkankach dzikich zwierząt znajduje się niewielka zawartość tłuszczu i duża zawartość białka ok 20%. Dziczyzna zawiera dużo cholesterolu – w 100 g produktu znajduje się od 60 do 90 mg cholesterolu. Niemniej nie oznacza to, że dziczyzna jest niezdrowa. Cholesterol jest niezbędny i jego umiarkowana ilość diecie jest potrzebna.

Za najzdrowszy gatunek dziczyzny uznaje się jeleninę, w której w 100 g znajduje się 22,2 g białka i 1,6 g tłuszczu. W dziczyźnie jest też mniej niż np. w wołowinie szkodliwych dla ludzkiego organizmu kwasów tłuszczowych.

Kiedy spożywanie mięsa może zaszkodzić?

Lekarze i dietetycy wciąż nie mogą udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: „ czy mięso jest zdrowe?” Jednak wiele wskazuje, że szczególnie szkodliwe dla zdrowia jest mięso przetworzone.  W artykule opublikowanym w The American Journal of Clinical Nutrition naukowcy podali, że spożywanie smażonego bekonu, kiełbasy, salami, parówek i szynki może pogorszyć stan zdrowia i zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Jednak spożywanie np. gotowanego mięsa drobiowego czy wołowiny w ograniczonych ilościach jest nieszkodliwe.

Nad wpływem jedzenia mięsa na zdrowie serca pochylili się również kanadyjscy naukowcy. Po przeanalizowaniu danych z 21 krajów na przestrzeni 9 lat ustalili, że osoby jedzące tygodniowo więcej niż 2 porcje mięsa przetworzonego są bardziej narażone na choroby układu krążenia niż ci, którzy tego mięsa nie jedzą.

Dieta osoby z nadciśnieniem tętniczym - co jeść, a czego unikać?
Dieta przy dnie moczanowej - co jeść, a czego unikać?
Obserwuj nas w
autor
Piotr Cieciuch
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko