Dieta przy dnie moczanowej - co jeść, a czego unikać?
Dna moczanowa nazywana była niegdyś chorobą królów, ponieważ występowała głównie u osób zamożnych, które miały większy dostęp do tłustego jedzenia, zwłaszcza mięsa. Dolegliwości występujące przy dnie moczanowej są bardzo uciążliwe, a jednym ze sposobów ich eliminacji jest wprowadzenie odpowiedniej diety. Co jeść, a czego unikać? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą chorób wewnętrznych i reumatologiem lek. Agatą Skwarek-Szewczyk.
Jakie są przyczyny i objawy dny moczanowej?
Dna moczanowa jest przewlekłą chorobą stawów spowodowaną nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi. Krążący po organizmie kwas moczowy gromadzi się w tkankach i stawach, tworząc złogi moczanowe i prowadząc do rozwoju stanów zapalnych. „Groźnym poziomem stężenia kwasu moczowego, które prowadzi do odkładania się wspomnianych złogów, jest stężenie powyżej 7 mg/dl . Najczęściej na dnę moczanową chorują mężczyźni oraz kobiety po menopauzie.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk.
Dna moczanowa jest chorobą wieloczynnikową, na której rozwój wpływają zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe (egzogenne), czyli związane z naszym stylem życia. „Do czynników egzogennych zaliczamy m.in. nieprawidłową dietę, otyłość czy przyjmowanie niektórych leków. Należy wspomnieć również o pokarmach, które zwiększają stężenie kwasu moczowego w organizmie, a także o chorobach prowadzących do upośledzenia jego wydalania.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk.
Głównym objawem dny moczanowej jest ból i obrzęk stawów. „Najczęściej na początku dotyczy pierwszego stawu śródstopno – paliczkowego, czyli wielkiego palucha u stopy, czego objawami są: zaczerwienienie, zapalenie, bolesność, obrzęk, trudności w zginaniu.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk.
Dieta w chorobie refluksowej - główne zasady. Co radzi lekarz? Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy – najważniejsze zasadyJakie produkty spożywcze zwiększają stężenie kwasu moczowego?
„Dawniej dna moczanowa nazywana była chorobą królów, ponieważ reprezentanci wyższych sfer mieli większy dostęp do tłustego jedzenia, szczególnie do mięs. Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanowa powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk.
Produkty spożywcze zwiększające stężenie kwasu moczowego w organizmie:
- czerwone mięso, podroby, tatar
- zupy na wywarach mięsnych
- alkohol (zwłaszcza piwo i mocne alkohole)
- owoce morza
- szpinak
- szparagi
- kalafior
- brokuł
- brukselka
- por
Zasady diety przy dnie moczanowej
Pamiętajmy, że borykając się z dną moczanową, niezależnie od tego, czy jesteśmy w trakcie zaostrzenia jej objawów, czy też ich cofnięcia, zmiany żywieniowe powinniśmy wprowadzić na stałe. Zaleca się stosowanie diety niskopurynowej, czyli z ograniczeniem produktów zawierających duże ilości puryn. Puryny, które wraz z pożywieniem dostają się do organizmu, przekształcają się w kwas moczowy, a wzrost jego stężania może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego.
„Przy dnie moczanowej możemy spożywać produkty zbożowe, ryż, większość warzyw i owoców. Badania wykazały, że wiśnie mają właściwości obniżające stężenie kwasu moczowego w organizmie. Jeśli chodzi o źródła białka, powinny przeważać produkty pochodzenia roślinnego a nie zwierzęcego. Jeżeli chcemy spożywać mleko, wybieramy to nisko tłuszczowe.” - powiedziała owiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk.
Główne zasady diety przy dnie moczanowej:
- Unikanie produktów bogatych w związki purynowe (m.in. czerwone mięso, podroby, ryby, owoce morza, alkohol);
- Spożywanie większej ilości tłuszczów roślinnych (oleje roślinne, orzechy, pestki) i unikanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego;
- Zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców;
- W sytuacji nasilenia objawów choroby, ograniczenie spożycia nasion roślin strączkowych oraz warzyw, takich jak: szpinak, brukselka, brokuł, por oraz nasion roślin strączkowych;
- Wybieranie produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu;
- Spożywanie niskoprzetworzonych produktów zbożowych (np. kasze gruboziarniste, makaron pełnoziarnisty, chleb razowy);
- Odpowiednie nawadnianie organizmu.