Dieta osoby z nadciśnieniem tętniczym - co jeść, a czego unikać?
Stosowanie prawidłowo zbilansowanej diety jest jednym z postępowań niefarmakologicznych w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Już samo spożywanie i ograniczenie spożycia pewnych produktów jest w stanie obniżyć ciśnienie. Co więc jeść, aby uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi i ograniczyć rozwój choroby? Ekspert wyjaśnia. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej, dr. Hab. n. med Marcinem Wełnickim.
Warzywa i owoce – bez nich ani rusz…
Dieta przy nadciśnieniu ma te same wytyczne co inne diety zalecane osobom z chorobami sercowo-naczyniowymi. To, jakie składniki znajdą się w jadłospisie, jest kluczową kwestią w leczeniu tej dolegliwości. Niemniej ważne jest zredukowanie masy ciała i ograniczenie poziomu cholesterolu we krwi. Wymierne korzyści przyniesie również zaprzestanie palenia tytoniu i ograniczenie spożycia alkoholu.
„Owoce i warzywa powinno spożywać się w przynajmniej 3, 4 lub 5 porcjach dziennie. Zapewnienie dodatku warzywnego do śniadanie nie jest przecież tak wielką sztuką W polskim społeczeństwie utarło się, że śniadaniem często jest kanapką z masłem, serem i kawałkiem szynki. Dużo zdrowiej będzie jednak zamienić białe pieczywo na pieczywa z mąki pełnoziarnistej, sięgnąć po warzywa, owoce, produkty bogate w błonnik. Orzechy zawierają wiele substancji bardzo pożądanych”. - powiedział specjalista chorób wewnętrznych i farmakologii, dr. Hab. n. med. Marcinem Wełnickim.
Produkty, które powinny znaleźć się w diecie przy nadciśnieniu to:
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- produkty mleczne z mniejszą zawartością tłuszczu,
- świeże warzywa, szczególnie warzywa zielone np. seler naciowy, brokuły, brukselka, sałaty,
- rośliny strączkowe (ciecierzyca, soja, soczewica)
- produkty bogate w błonnik (płatki, otręby),
- owoce (najlepiej suszone),
- orzechy,
- kasze.
- chude ryby morskie (tuńczyk, dorsz, okoń).
„Należy też pić dużo wody. Nie jest konieczne unikanie kawy, nie jest niezdrowa, podobnie nie ma konieczności demonizowania herbaty. Mowa jednak o dobrej kawie, prawdziwej, mielonej, z ekspresu, a nie o kawie rozpuszczalnej, której skład jest często trudny do określenia”. - powiedział specjalista chorób wewnętrznych i farmakologii, dr. Hab. n. med. Marcinem Wełnickim.
Osoba z nadciśnieniem powinna ograniczyć spożycie tłuszczów przetworzonych
Produkty niewskazane w diecie tego rodzaju to m.in. słodycze i tłuszcze przetworzone.
„Powinna zawierać małą ilość słodyczy, tłuszczy przetworzonych, zwłaszcza zwierzęcych i cukierniczych. Bardzo przetworzone produkty nie są zdrowe, mają wiele substancji rakotwórczych, stymulujących układ zapalny. Mięso czerwone, zwłaszcza przetworzone, powinno być spożywane okazjonalnie, a nie być podstawą diety”. - powiedział specjalista chorób wewnętrznych i farmakologii, dr. Hab. n. med. Marcinem Wełnickim.
Osoby mające nadciśnienie powinny ograniczyć też spożycie soli – najlepiej do maksymalnie jednej łyżeczki dziennie (ok. 5-6 g). Warto więc z diety usnąć lub przynajmniej znacznie ograniczyć:
- produkty wędzone,
- produkty w słonych zalewach,
- gotowe sosy,
- gotowe zupy,
- słone przekąski,
- fast-foody.
Idealna dieta przy nadciśnieniu to ta, która bazuje na produktach nieprzetworzonych. Im bardziej przetworzona żywność, tym więcej zawiera sodu - sód zatrzymuje wodę w organizmie i powoduje wzrost ciśnienia.
Nadciśnienie – jak mu zapobiegać?
Zdrowa dieta, rezygnacja z papierosów i unikanie alkoholu z pewnością ograniczą ryzyko pojawienia się nadciśnienia i znacznie poprawią jakość życia osób, które już chorują. Nieodłącznym elementem zdrowego życia jest także ruch. Regularne treningi sprawiają, że serce pracuje sprawnie i poprawia się przepływ krwi naczyniach wieńcowych.
Osoby przewlekle chore, przed tym jak zaczną uprawiać sport, powinny skonsultować się z lekarzem, by ustalił, czy nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań.
Inne działania profilaktyczne, które powinny stosować zarówno osoby, które nie chcą zachorować na nadciśnienie, jak i chorzy to kontrolowanie ciśnienia krwi, cholesterolu i cukru. Warto również nauczyć się radzenia sobie ze stresem i nauczyć się dystansować od pracy i innych codziennych obowiązków.