Pacjenci.pl Problemy cywilizacyjne Alkohol "karmi" raka przełyku. Przeżywa tylko 5 procent chorych
Fot. Canva / Getty Images

Alkohol "karmi" raka przełyku. Przeżywa tylko 5 procent chorych

18 marca 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Nadwaga, otyłość, refluks, palenie papierosów – jest wiele czynników sprzyjających rakowi przełyku, ale najważniejszy jest jeden – to alkohol. Badania dowodzą, że regularne spożywanie alkoholu nawet w niewielkich ilościach zwiększa ryzyko zachorowania na ten nowotwór nawet o 90 procent.

Chorobę zdiagnozowano niedawno u polityka Zbigniewa Ziobry, który jak sam przyznaje, zignorował pierwsze objawy. Jak rozpoznać raka przełyku na wczesnym etapie i czego nie robić, żeby go nie mieć?

Rak przełyku – nowotwór ze złym rokowaniem

Rak przełyku jest jednym z najrzadszych nowotworów w Polsce – co roku nad Wisłą diagnozuje się ok. 1300 nowych przypadków. Niedawno usłyszeliśmy o nim za sprawą polityka Zbigniewa Ziobry, któremu usunięto część przełyku.

Nowotwór przełyku cechuje się złym rokowaniem . 5 lat po diagnozie przeżywa zaledwie 5-10 proc. chorych . Najbardziej poprawia je wczesne wykrycie zmian – wtedy szanse na wyleczenie ma nawet 90 proc. chorych.

W raku przełyku kluczowa jest profilaktyka . Jest mnóstwo rzeczy, które sprzyjają tej chorobie. Jednym z najważniejszych z nich jest alkohol. U osób pijących regularnie ryzyko choroby wzrasta o 34 proc.

pexels-tima-miroshnichenko-6010929.jpg
Rokowania w przypadku raka przełyku są słabe Fot. Pexels / Tima Miroshnichenko
Cierpisz na refluks? Oto 10 złotych zasad, aby pozbyć się dolegliwości
Pieczenie w przełyku a zgaga – czy to ta sama dolegliwość?

Alkohol głównym czynnikiem ryzyka

Rak płaskonabłkonkowy przełyku , który stanowiąc aż 90 proc. przypadków, jest najczęstszy wśród nowotworów złośliwych przełyku. Niestety choroba często daje przerzuty: do węzłów chłonnych, wątroby i płuc.

Alkohol , zwłaszcza wysokoprocentowy, wpływa na częstość występowania raka przełyku, żołądka i jelit – mówi w rozmowie z Pacjentami specjalistka onkologii klinicznej dr Olga Urbanowska-Domańska.

Według naukowców ryzyko zachorowania na ten rodzaj raku u osób regularnie pijących jest o 34 proc. wyższe niż u osób pijących rzadko, a przy połączeniu alkoholu z papierosami, ryzyko wzrasta do 90 procent .

U osób nadużywających alkoholu wzrasta też ryzyko innych nowotworów , m.in. żołądka, trzustka, jelita grubego i wątroby. Palenie papierosów sprzyja z kolei rakowi krtani , jamy ustnej i płuc – to kolejny powód, by rzucić nałóg.

Zobacz też: Zbigniew Ziobro opublikował zdjęcie ze szpitala. “Codziennie prosiłem Boga”

Pierwsze objawy raka przełyku

U większości pacjentów rak przełyku rozwija się bezobjawowo , a pierwsze symptomy pojawiają się dopiero w bardziej zaawansowanych stadiach choroby. Niestety bywają one ignorowane.

Pierwsze objawy raka przełyku :

  • trudności w przełykaniu (dysfagia),
  • nudności i wymioty,
  • krwawienie z przewodu pokarmowego,
  • ból za mostkiem oraz duszności,
  • czkawka,
  • chrypka,
  • utrzymujący się kaszel,
  • osłabienie,
  • utrata apetytu i spadek masy ciała.

Ponadto ze względu na możliwość wytworzenia przetoki, która powoduje przemieszczenie substancji pokarmowych z przełyku do dróg oddechowych, u pacjentów cierpiących na nowotwór przełyku niekiedy występuje także zapalenie płuc .

Gorące napoje i inne czynniki ryzyka

Rakowi przełyku mogą sprzyjać też niektóre napoje, a dokładniej wysoka temperatura, w której są podawane. Chodzi przede wszystkim o kawę i herbatę, ale ta tendencja wg Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem dotyczy również zup.

Przypomnijmy, że badania opublikowane na łamach  "International Journal of Cancer" dowodzą, że picie 700 ml gorącego napoju o temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, zwiększa ryzyko raka przełyku o 90 proc.

Czynniki ryzyka raka przełyku:

  • refluks,
  • dieta uboga w witaminy A, B2, C i E,
  • niedobór magnezu, cynku, manganu,
  • urazy mechaniczne przełyku,
  • uszkodzenia chemiczne przełyku,
  • oparzenie przełyku,
  • zakażenie Helicobacter pylori ,
  • spożywanie nieświeżych warzyw i owoców.

Niebezpieczne są również pikatne przypraw y, które spożywane w dużych ilościach i regularnie, mogą podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego, co sprzyja rakowi. Do rozwoju choroby przyczynia się również nazywana "matką wszystkich chorób".

Źródło: International Journal of Cancer

Zobacz też:

Nowy lek na odchudzanie podbija rynek. Ma być lepszy niż Ozempic

Prof. Mariusz Wyleżoł: Nie istnieje coś takiego jak „zdrowa otyłość”

Tych 6 produktów nie jedz na czczo. Podrażniają żołądek i mogą powodować otyłość

Masz bolesne miesiączki? Tego nie jedz w trakcie okresu
Ten pilnik niszczy Twoje paznokcie. Lepiej się go pozbądź
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja