Ani mrożenie, ani suszenie. Dzięki tej prostej sztuczce koperek zachowa swoje właściwości zdrowotne
Koperek to zioło znane od starożytności i już wtedy wykorzystywane w celach leczniczych. Dziś bez koperku nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni - w tym młodych ziemniaczków, które z koperkiem smakują najlepiej. Jednak koper nie tylko smakuje, ale ma też wiele cennych składników odżywczych. Mamy też pewien patent, który przedłuży trwałość kopru kupowanego w sklepie.
Właściwości zdrowotne koperku
Koperek jest bardzo zdrowym sposobem na nadanie smaku każdemu daniu. W 9 g gałązek koperku (mniej więcej szklanka) znajdują się 4 kalorie oraz aż 12 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, czyli 7,4 mg tej witaminy. Do tego w koperku znajdują się witamina D, witamina E (opóźniająca procesy starzenia organizmu, działająca antyoksydacyjnie), witamina K (odpowiedzialna za procesy krzepnięcia krwi), witaminy z grupy B - B1, B2, B6 i B12, wapń, żelazo, fosfor oraz prowitamina A.
Dzięki bogactwu witamin i minerałów koperek ma liczne właściwości zdrowotne, m.in.:
- poprawia trawienie,
- łagodzi stres (dzięki zawartości witamin z grupy B),
- łagodzi ból stawów i zmniejsza ich stan zapalny,
- obniża stężenie cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi,
- działa antyoksydacyjnie i przeciwbakteryjnie.
Koperek - jak przedłużyć jego świeżość?
Koperek ścięty nie jest długotrwały - zazwyczaj więdnie po 2 dniach. Wiele osób mrozi go lub suszy. Ale nasz patent jest jeszcze lepszy, ponieważ nie wpływa na smak i zapach koperku oraz pomaga zachować jego zielony kolor.
Do przechowywania kopru potrzebny jest wyparzony i suchy słój (najlepiej litrowy). Dzięki wyparzeniu nie będzie w nim bakterii. Ale w takim słoju trzeba umieścić dobrze przygotowany koper. Przede wszystkim trzeba go umyć w zimnej wodzie, odciąć grubsze łodygi, zostawić jedynie cienkie gałązki z listkami . Drobne gałązki i listki trzeba posiekać, przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Tak przechowywany koperek może stać nawet do 2 miesięcy. Ale uwaga - jeśli sięgamy po koperek, powinniśmy to robić wyparzoną łyżką, żeby nie nanieść bakterii do słoja.
Zastosowanie kopru
Dzięki zawartości olejków eterycznych koper jest wykorzystywany do produkcji mydeł, kremów, perfum, past do zębów i detergentów. W starożytności żuto nasiona kopru w celu poprawy oddechu, natomiast z jego liści robiono okłady na oczy, co miało zapewnić lepszy sen.
Obecnie koper stosowany jest głównie jako przyprawa w kuchni lub jako herbata. Picie herbaty z kopru rozluźnia mięśnie gładkie, przez co łagodzi bóle brzucha, a także niemowlęce kolki. Napar z kopru poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm i perystaltykę jelit, dlatego jest polecany przy zaparciach.
Zobacz też:
Ziewanie - zwykły odruch czy objaw choroby?
Nawet 7600 zł. W 2024 roku to świadczenie wzrasta