Z niejasnych powodów Twój cholesterol jest wciąż za wysoki, mimo że dobrze się odżywiasz i uważasz, że prowadzisz zdrowy styl życia? Pojęcia zdrowej diety lub zdrowego stylu życia są dosyć subiektywne, jeśli nie trzymamy się pewnych wytycznych. A te regulują nasze codzienne zachowania w celu profilaktyki zdrowotnej. Zwłaszcza jeśli chodzi o cholesterol. Dlaczego cholesterol jest tak istotny? Od jego stężenia może zależeć nasze zdrowie, ale też ryzyko zapadalności na różne choroby. To problem tzw. chorób cywilizacyjnych, który dotyczy większości osób na świecie. W Polsce ok. 60 proc. osób zmaga się z podwyższonym poziomem cholesterolu, tylko kilka, kilkanaście procent z nich jest tego świadoma. Między innymi z tego powodu monitorowanie jego poziomu wpisane jest w profilaktykę zdrowotną.
Cholesterol pełni ważne funkcje w organizmie, m.in. bierze udział w tworzeniu błon komórkowych, produkcji hormonów i witaminy D. Jednak jego nadmiar zwłaszcza tzw. złego cholesterolu LDL, może prowadzić do powstawania blaszki miażdżycowej, zwiększając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Utrzymanie poziomu cholesterolu w normie jest kluczowe dla zdrowia, a jednym z najważniejszych elementów prewencji i leczenia zaburzeń lipidowych jest dieta. Eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej opracowali zdrowe wskazówki, by uniknąć złego cholesterolu. Z kolei doktor Tadeusz Oleszczuk zdradził, jakich produktów trzeba unikać w tym przypadku.
Z najnowszych badań wynika, że suplementacja witaminą D w wysokich dawkach może przynieść zaskakująco korzystne skutki dla organizmu. Naukowcy przeprowadzili metaanalizę 99 randomizowanych badań, której wioski naprawdę warto poznać.Okazało się, że przyjmowanie witaminy D w wysokich dawkach pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz glukozy na czczo, szczególnie u osób starszych oraz z niskim poziomem tej witaminy w organizmie.
Według danych sporządzonych przez Główny Urząd Statystyczny oraz Ministerstwo Zdrowia wynika, iż najczęstsze przyczyny zgonów w Polsce obejmują choroby układu krążenia. Możemy do nich zaliczyć chociażby zawał serca. Z tego względu ważna jest profilaktyka oraz zadbanie o to, by nie znaleźć się w grupie podwyższonego ryzyka.
Choć zdajemy sobie sprawę z tego, że masło nie jest najlepszym wyborem, to i tak najczęściej pojawia się w naszej kuchni. Warto jednak postawić na zamienniki masła, które są znacznie zdrowsze. Podpowiadamy, które produkty warto kupić podczas najbliższych zakupów.Dlaczego masło jest niezdrowe? W przeciwieństwie do tłuszczów roślinnych jest źródłem kwasów nasyconych i cholesterolu. Jeśli mamy problem z jego poziomem lub znajdujemy się w grupie ryzyka chorób kardiologicznych, powinniśmy znacznie ograniczyć jego spożywanie i sięgać po tłuszcze pochodzenia roślinnego.
Miażdżyca to choroba, która daje nie tylko dolegliwości fizyczne, ale dotyka również psychicznie. Związane jest to z niedokrwieniem mózgu. Gdy choroba uszkadza tętnice mózgu, dochodzi wtedy do jego niedotlenienia, wskutek czego zaczynają pojawiać się psychiczne zaburzenia. O tym, jakie są objawy psychiczne miażdżycy, opowiedział dr n. med. Marcin Wełnicki, specjalista chorób wewnętrznych, farmakolog kliniczny, Adiunkt III Kliniki Chorów Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Sałatka jarzynowa to polski przysmak. Wiele osób zajada się nią cały rok, a już na pewno w Wielkanoc – święto, które jeśli chodzi o smaki, kojarzy się nie z jajkami, mazurkiem i właśnie z sałatką jarzynową. Choć jej głównym składnikiem są warzywa, ma sporo kalorii. Oczywiście wiele zależy m.in. od dodatków, szczególnie od ilości majonezu. Podpowiadamy, jak obniżyć kaloryczność sałatki i informujemy, jakie choroby powinny skłonić do tego, by zjeść jej ograniczoną ilość.Głównym składnikiem sałatki jarzynowej są warzywa – te nie są tuczące i nie mają wiele kalorii, ale co z innymi jej składnikami, np. majonezem i jajkiem? Jeśli ktoś z Was jest na diecie redukcyjnej, prawdopodobnie chce wiedzieć, jak wygląda kaloryczność sałatki jarzynowej. Poniżej wyliczamy jej skład i przedstawiamy nasze kalkulacje.
Jajka są składnikiem wielu potraw w codziennym żywieniu. O tych wiejskich mówi się, że są najzdrowsze, choć naukowcy mają w tym temacie rozbieżne zdanie. Przez jednych jaja uchodzą za wyjątkowo odżywcze i mają działania prozdrowotne, inni z kolei twierdzą, że jajka są odpowiedzialne za miażdżycę. Choć jajka w diecie są bardzo popularne, wciąż nie do końca wiadomo, ile ich jeść dziennie.
Wysoki cholesterol potrafi doskonale się maskować i możemy nie mieć świadomości, że ten problem dotyczy właśnie nas. Organizm może jednak wysyłać pewne sygnały, informując nas o stanie naszego zdrowia. Nie należy ich bagatelizować i w przypadku ich wystąpienia, warto udać się do lekarza.
Cholesterol może latami odkładać się w naczyniach krwionośnych. Umie doskonale się maskować, ponieważ często nie daje nawet żadnych objawów. Jednak można go niekiedy namierzyć – po wyglądzie włosach i stanie skóry! Wyjaśniamy, jak rozpoznać objawy tego rodzaju.
Niełatwo jest rozpoznać wysoki poziom cholesterolu, ponieważ nie daje on charakterystycznych oznak. Istnieją jednak pewne symptomy, które mogą wskazywać na ten problem. Jedne z objawów pojawiają się w obrębie oczu.
Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak jego zbyt wysoki poziom we krwi zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, która jest najczęstszą przyczyną zawału serca i udaru mózgu. Każda osoba powinna dbać o prawidłowy poziom cholesterolu, jednak pacjenci z grupy wysokiego ryzyka muszą dążyć do zdecydowanie niższego stężenia cholesterolu w porównaniu do osób zdrowych.