Pacjenci.pl Żywienie Czy herbata z cytryną jest szkodliwa? Wszystko zależy od sposobu jej przygotowania
canva.com

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa? Wszystko zależy od sposobu jej przygotowania

21 marca 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

Większość z nas spotkało się z informacją, że herbata z cytryną szkodzi zdrowiu i może nawet prowadzić do choroby Alzhaimera. Czy rzeczywiście takie połączenie jest niezdrowe?

Jaki związek wytwarza się w herbacie z cytryną?

Krzewy herbaciane rosną w glebie bogatej w aluminium, czyli glin, który kumuluje się w liściach. Pierwiastek ten występuje powszechnie w glebie, skąd przenika także do innych roślin, które spożywamy. Niewielkie ilości aluminium znajdują się również w suszu herbacianym. Glin jest nierozpuszczalny w wodzie, więc podczas zaparzania herbaty może przenikać do napoju w bardzo śladowych ilościach. Szkodliwa dla nas substancja pozostaje w fusach, które wyrzucamy.

Kwas cytrynowy zawarty w cytrynie posiada zdolność do wiązania glinu, tworząc szkodliwy cytrynian glinu, który jest rozpuszczalny w wodzie i przyswajalny przez organizm człowieka. Według naukowców, cytrynian glinu może osadzać się w tkankach i oddziaływać negatywnie na nasz organizm, jednak nie ma badań potwierdzających, że herbata z cytryną stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia czy życia.

Projekt bez tytułu - 2023-03-21T184958.242.png

Dlaczego warto jeść orzechy? Wystarczy garść dziennie, aby chronić się przed zawałem i udarem!
Smaczniejsza i zdrowsza kawa, czyli 5 naturalnych dodatków do kawy. Dodają smaku, a nie kalorii

Jak przygotować herbatę z cytryną, żeby nie była szkodliwa?

Istnieje skuteczny sposób, aby zminimalizować ryzyko tworzenia się cytrynianu glinu w naszej herbacie. Związek ten powstaje w momencie, kiedy dodajemy cytrynę do herbaty w obecności fusów czy torebki. Jeśli włożymy owoc do naparu bez fusów czy po wyjęciu torebki, reakcja nie zajdzie. Glin pozostaje w liściach, więc kwas cytrynowy nie będzie miał z czym reagować. Jeśli w taki sposób przygotujemy napój, możemy cieszyć się smakiem herbaty z cytryną bez obaw o nasze zdrowie.

Jak zmniejszyć ekspozycję na glin w herbacie?

Im starsza jest roślina, tym większą ma zawartość glinu, ponieważ pierwiastek ten kumulował się w liściach przez dłuższy okres czasu. Warto więc wybierać dobrej jakości herbatę z młodszych liści. Zazwyczaj te najtańsze pochodzą ze starych liści o wyższym stężeniu glinu.

Zdrowa ryba, której my Polacy wciąż nie doceniamy. Włącz ją do diety nie tylko od święta
Dieta przeciwzapalna - Co jeść, a czego unikać w codziennym jadłospisie?
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja