Czy herbata z cytryną jest szkodliwa? Wszystko zależy od sposobu jej przygotowania
Większość z nas spotkało się z informacją, że herbata z cytryną szkodzi zdrowiu i może nawet prowadzić do choroby Alzhaimera. Czy rzeczywiście takie połączenie jest niezdrowe?
Jaki związek wytwarza się w herbacie z cytryną?
Krzewy herbaciane rosną w glebie bogatej w aluminium, czyli glin, który kumuluje się w liściach. Pierwiastek ten występuje powszechnie w glebie, skąd przenika także do innych roślin, które spożywamy. Niewielkie ilości aluminium znajdują się również w suszu herbacianym. Glin jest nierozpuszczalny w wodzie, więc podczas zaparzania herbaty może przenikać do napoju w bardzo śladowych ilościach. Szkodliwa dla nas substancja pozostaje w fusach, które wyrzucamy.
Kwas cytrynowy zawarty w cytrynie posiada zdolność do wiązania glinu, tworząc szkodliwy cytrynian glinu, który jest rozpuszczalny w wodzie i przyswajalny przez organizm człowieka. Według naukowców, cytrynian glinu może osadzać się w tkankach i oddziaływać negatywnie na nasz organizm, jednak nie ma badań potwierdzających, że herbata z cytryną stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia czy życia.
Jak przygotować herbatę z cytryną, żeby nie była szkodliwa?
Istnieje skuteczny sposób, aby zminimalizować ryzyko tworzenia się cytrynianu glinu w naszej herbacie. Związek ten powstaje w momencie, kiedy dodajemy cytrynę do herbaty w obecności fusów czy torebki. Jeśli włożymy owoc do naparu bez fusów czy po wyjęciu torebki, reakcja nie zajdzie. Glin pozostaje w liściach, więc kwas cytrynowy nie będzie miał z czym reagować. Jeśli w taki sposób przygotujemy napój, możemy cieszyć się smakiem herbaty z cytryną bez obaw o nasze zdrowie.
Jak zmniejszyć ekspozycję na glin w herbacie?
Im starsza jest roślina, tym większą ma zawartość glinu, ponieważ pierwiastek ten kumulował się w liściach przez dłuższy okres czasu. Warto więc wybierać dobrej jakości herbatę z młodszych liści. Zazwyczaj te najtańsze pochodzą ze starych liści o wyższym stężeniu glinu.