Pacjenci.pl Zdrowie Czy mięso jest niezbędnym źródłem białka w diecie? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
canva.com

Czy mięso jest niezbędnym źródłem białka w diecie? Dietetyk rozwiewa wątpliwości

29 sierpnia 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

W społeczeństwie wciąż panuje przekonanie, że mięso to jedyne pełnowartościowe źródło białka, a osoby na diecie wegetariańskiej są narażone na jego niedobór. Okazuje się jednak, że istnieją również inne produkty bogate w białko, a mięso nie jest jego jedynym źródłem. Co jeść, aby dostarczyć organizmowi pełnowartościowe białko? Zapytaliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską – Kwaśnik.

Rola białka w organizmie

Białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych. Pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, takich jak między innymi:

  • budowa i regeneracja tkanek,
  • regulacja procesów metabolicznych,
  • produkcja hormonów i enzymów,
  • wspieranie układu odpornościowego,
  • utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.

Projekt bez nazwy - 2023-08-29T145544.637.png

Dieta to też lekarstwo na raka. Co jeść, by nie chorować? To prostsze niż może się wydawać
Polacy tyją na potęgę! Do jakich chorób prowadzi otyłość i dlaczego jest groźna dla zdrowia i życia?

5 głównych źródeł białka w diecie

Mięso jest bogatym źródłem białka, ale nie jedynym. Istnieje 5 głównych źródeł białka. Należą do nich: mięso, ryby, jajka, nabiał i nasiona roślin strączkowych.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.

5 głównych źródeł białka:

  • mięso (m.in. kurczak, indyk, wołowina),
  • ryby (m.in. łosoś, tuńczyk, makrela, śledź),
  • jaja,
  • nabiał ( m.in. jogurt, kefir, maślanka, twaróg, ser żółty, ser biały),
  • nasiona roślin strączkowych (m.in. soczewica, ciecierzyca, fasola czerwona, fasola biała).

Czy mięso jest niezbędnym źródłem białka w diecie?

Przede wszystkim podstawą jest zbilansowana dieta. Aby zminimalizować ryzyko negatywnego wpływu aminokwasów ograniczających wchłanianie białka, warto stosować różnorodne źródła tego składnika.

Najzdrowsza dla naszego organizmu jest rotacja tymi źródłami. Chodzi o to, aby dostarczać sobie z różnych źródeł, różne grupy aminokwasów, bo wtedy białko będzie się najlepiej przyswajało.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.

Jeżeli w naszej diecie znajdują się 4 produkty bogate w białko, takie jak rośliny strączkowe, nabiał, jajka i ryby, mięso nie musi być obecne. Jeśli jednak jedynym źródłem białka w codziennym jadłospisie będą rośliny strączkowe, może pojawić się problem

Problematyczna sytuacja pojawia się wtedy, kiedy zaczynamy ograniczać większą ilość źródeł białka, czyli np. rezygnujemy jeszcze oprócz mięsa z ryb, nabiału, jajek i zostają nam same nasiona roślin strączkowych. Wtedy musimy pamiętać o tym, żeby w sposób najbardziej różnorodny bilansować posiłki i układać je na jednym talerzu, łącząc ze sobą inne, również mniej bogate w białko produkty. W takiej sytuacji bardzo cenimy produkty zbożowe, orzechy nasiona i pestki, które nie są standardowo traktowane jaki źródło białka, ale mają ich na tyle sporo że pomogą nam w przyswajalności białka, zawierając inną pulę aminokwasów, a więc sprawiają, że zmniejsza się ilość tych aminokwasów ograniczających.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.

Osoba stosująca dietę wegańską powinna zadbać o to, aby w jej jadłospisie oprócz nasion roślin strączkowych znalazły się także inne produkty pełnoziarniste, takie jak orzechy, nasiona, pestki oraz warzywa, które pomogą prawidłowo zbilansować posiłek i zwiększyć wykorzystanie białka.

Dieta mięsna czy dieta wegetariańska - która jest zdrowsza? Ekspert tłumaczy
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, dieta. Ekspert tłumaczy
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko