Dieta to też lekarstwo na raka. Co jeść, by nie chorować? To prostsze niż może się wydawać
Rakowi jelita grubego można przeciwdziałać. Wprowadzenie do codziennego menu pewnych produktów i zmiana nawyków żywieniowych są skuteczną ochroną przed tą chorobą. Co więc należy jeść, by nie zachorować na raka jelita grubego? Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane. O opinię poprosiliśmy gastroenterologa.
Niewłaściwa dieta to jedna z przyczyny chorób nowotworowych
Spożywanie pewnych produktów może przyczynić się do powstania choroby nowotworowej. W przypadku raka jelita grubego niewłaściwa dieta to jeden z głównych powodów choroby. Gdy złym nawykom żywieniowym towarzyszy palenie papierosów i prowadzenie siedzącego tryby życiu, ryzyko zachorowania na raka jelita znacznie wzrasta.
„Mówimy także o tzw. czynnikach środowiskowych, czyli tych, na które mamy duży wpływ. W głównej mierze zalicza się do nich dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso oraz uboga w błonnik. Nieprawidłowa dieta, a także niska aktywność fizyczna prowadzą do otyłości, która także przyczynia się do rozwoju raka jelita grubego. Należy także wspomnieć o takich czynnikach ryzyka jak palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu”. - powiedział gastroenterolog, lek. med Jacek Kowerzanow.
Bóle brzucha i zmęczenie? To mogą być symptomy jednego z najbardziej zjadliwych nowotworów Częste pobudki nocne to też objaw raka jelita grubego. Gastroenterolog wskazał mało znany symptomDieta antyrakowa
Tym mianem można nazwać dietę roślinną. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie zrezygnować z mięsa i zostać wegetarianinem. Dużo dobrego dla jelit zrobi samo wzbogacenie codziennego menu o warzywa – najlepiej, by było to 400 g warzyw, szczególnie zielonych. Osoby jedzące tyle warzyw, mają lepszy metabolizm i rzadziej doskwierają im zaparcia. Jedzenie dużych ilości warzyw sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Gdy BMI nie znajduje się w normie, wzrasta ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
W diecie antyrakowej powinny znajdować się:
• tłuste ryby,
• jaja,
• pomarańcze,
• brukselka,
• marchew,
• pomidory,
• sałata,
• szpinak,
• orzechy,
• fasola,
• soja,
• błonnik,
• kiszona kapusta,
• kurkuma
W diecie antyrakowej nie ma powinny znajdować się następujące produkty:
• czerwone mięso,
• ciastka,
• słodkie pieczywo,
• dania i produkty bogate w tłuszcz zwierzęcy.
Podstawą leczenia raka jelita grubego wciąż jest chirurgia
Dzięki stosowaniu zdrowej diety możemy nie dopuścić do powstania choroby nowotworowej. Jednak gdy ktoś już choruje, samo zdrowe odżywianie, mimo iż wciąż jest konieczne, bywa niewystarczające:
„Bazą i podstawą leczenia w dalszym ciągu jest chirurgia. Jeśli znajdziemy ognisko raka jelita grubego, kwalifikujemy pacjenta do zabiegu chirurgicznego, czyli do resekcji zmiany nowotworowej wraz z daną częścią jelita grubego. W postaciach zaawansowanych z przerzutami stosujemy także chemioterapię. W ostatnim czasie bardzo rozwinęła się immunoterapia, czyli stosowanie specyficznych przeciwciał monoklonalnych. W raku odbytnicy duże zastosowanie ma radioterapia. Tutaj należałoby nadmienić, że w ostatnich latach bardzo rozwinęła się i w dalszym ciągu rozwija się tzw. endoskopia zabiegowa”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.