Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Czy warto zrezygnować z laktozy?
Ostatnimi czasy rośnie popularność mleka bez laktozy. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które borykają się z nietolerancją na laktozę. A co w przypadku osób zdrowych? Czy mleko bez laktozy to lepszy wybór dla każdego?
Co to jest laktoza?
Laktoza to dwucukier występujący w mleku ssaków oraz w produktach mlecznych. Aby laktoza mogła się przyswoić z pożywienia, niezbędna jest obecność enzymu laktazy, który znajduje się w nabłonku jelitowym. Pod jej wpływem działania laktazy, laktoza ulega hydrolizie do dwóch jednocukrów: glukozy i galaktozy, które następnie są wchłaniane do krwiobiegu. W sytuacji braku lub niedoboru laktazy dochodzi do zaburzeń procesów trawienia laktozy i występowaniem nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, kolki, uczucie przelewania i biegunki.
Wraz z wiekiem poziom laktazy w organizmie się zmienia i spada w różnym stopniu w zależności od predyspozycji danej osoby. Największą aktywność wykazuje u niemowląt i małych dzieci, czyli w okresie największego spożywania mleka. W pewnej grupie osób jej aktywność maleje po piątym roku życia. Uważa się, że przy zmniejszonej aktywności laktazy nawet o 50% nie mamy jeszcze do czynienia z pojawiającymi się dolegliwościami. Warto dodać, że długotrwała dieta bezmleczna również przyczynia się do zmniejszenia aktywności wydzielania laktazy.
Czy mleko bez laktozy jest lepszym wyborem?
Wszystko zależy od tego, jak reaguje nasz organizm. Jeżeli cierpimy na nietolerancję laktozy i po jej spożyciu pojawiają się nieprzyjemne objawy, powinniśmy wybierać mleko bez laktozy. Jeśli jednak nie powoduje u nas przykrych dolegliwości, nie ma przeciwwskazań, aby wykluczać ją z naszej diety. Możemy wtedy śmiało spożywać tradycyjne mleko z laktozą. Sytuacja nieco przypomina przypadek glutenu, który często jest przedstawiany w mediach jako coś szkodliwego. Prawdą jest, że podobnie jak laktoza, jeśli nie wywołuje u nas objawów nietolerancji, nie ma potrzeby, aby zastępować tradycyjną żywność produktami bezglutenowymi.
Dlaczego mleko bez laktozy jest słodsze?
W procesie produkcji mleka bez laktozy, laktozę rozkłada się na dwa cukry proste: glukozę i galaktozę, które są lepiej przyswajalne przez osoby nietolerujące złożonej laktozy. Glukoza i galaktoza mają słodszy smak niż sama laktoza, dlatego mleko bez laktozy jest słodsze niż tradycyjne, pomimo tej samej zawartości cukru. Tę właściwość można wykorzystać na przykład w sytuacji, kiedy lubimy słodszą kawę, a chcemy zrezygnować z dodawania do niej cukru. Zastąpienie tradycyjnego mleka tym bez laktozy spowoduje, że smak naszej kawy będzie słodszy.