Pacjenci.pl Żywienie Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Czy warto zrezygnować z laktozy?
canva.com

Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Czy warto zrezygnować z laktozy?

30 marca 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

Ostatnimi czasy rośnie popularność mleka bez laktozy. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które borykają się z nietolerancją na laktozę. A co w przypadku osób zdrowych? Czy mleko bez laktozy to lepszy wybór dla każdego?

Co to jest laktoza?

Laktoza to dwucukier występujący w mleku ssaków oraz w produktach mlecznych. Aby laktoza mogła się przyswoić z pożywienia, niezbędna jest obecność enzymu laktazy, który znajduje się w nabłonku jelitowym. Pod jej wpływem działania laktazy, laktoza ulega hydrolizie do dwóch jednocukrów: glukozy i galaktozy, które następnie są wchłaniane do krwiobiegu. W sytuacji braku lub niedoboru laktazy dochodzi do zaburzeń procesów trawienia laktozy i występowaniem nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, kolki, uczucie przelewania i biegunki.

Wraz z wiekiem poziom laktazy w organizmie się zmienia i spada w różnym stopniu w zależności od predyspozycji danej osoby. Największą aktywność wykazuje u niemowląt i małych dzieci, czyli w okresie największego spożywania mleka. W pewnej grupie osób jej aktywność maleje po piątym roku życia. Uważa się, że przy zmniejszonej aktywności laktazy nawet o 50% nie mamy jeszcze do czynienia z pojawiającymi się dolegliwościami. Warto dodać, że długotrwała dieta bezmleczna również przyczynia się do zmniejszenia aktywności wydzielania laktazy.

Projekt bez tytułu - 2023-03-29T170544.437.png

Czy gluten jest szkodliwy dla każdego? Cała prawda o glutenie
Czy kawa odwadnia i podnosi ciśnienie? 5 zadziwiających faktów na temat kawy

Czy mleko bez laktozy jest lepszym wyborem?

Wszystko zależy od tego, jak reaguje nasz organizm. Jeżeli cierpimy na nietolerancję laktozy i po jej spożyciu pojawiają się nieprzyjemne objawy, powinniśmy wybierać mleko bez laktozy. Jeśli jednak nie powoduje u nas przykrych dolegliwości, nie ma przeciwwskazań, aby wykluczać ją z naszej diety. Możemy wtedy śmiało spożywać tradycyjne mleko z laktozą. Sytuacja nieco przypomina przypadek glutenu, który często jest przedstawiany w mediach jako coś szkodliwego. Prawdą jest, że podobnie jak laktoza, jeśli nie wywołuje u nas objawów nietolerancji, nie ma potrzeby, aby zastępować tradycyjną żywność produktami bezglutenowymi.

Dlaczego mleko bez laktozy jest słodsze?

W procesie produkcji mleka bez laktozy, laktozę rozkłada się na dwa cukry proste: glukozę i galaktozę, które są lepiej przyswajalne przez osoby nietolerujące złożonej laktozy. Glukoza i galaktoza mają słodszy smak niż sama laktoza, dlatego mleko bez laktozy jest słodsze niż tradycyjne, pomimo tej samej zawartości cukru. Tę właściwość można wykorzystać na przykład w sytuacji, kiedy lubimy słodszą kawę, a chcemy zrezygnować z dodawania do niej cukru. Zastąpienie tradycyjnego mleka tym bez laktozy spowoduje, że smak naszej kawy będzie słodszy.

Czy ser żółty jest zdrowy? Jak odróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego?
Smaczniejsza i zdrowsza kawa, czyli 5 naturalnych dodatków do kawy. Dodają smaku, a nie kalorii
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja