Pacjenci.pl

canva.com

Czy kawa odwadnia i podnosi ciśnienie? 5 zadziwiających faktów na temat kawy

23 Marca 2023

Autor tekstu:

Joanna Kamińska

Większości z nas trudno wyobrazić sobie poranek bez kawy. Ten popularny na całym świecie napój dodaje energii, poprawia koncentrację i samopoczucie. Wokół kawy krąży jednak wiele niechlubnych opinii. Bierzemy pod lupę 5 największych mitów. 

Czy kawa jest przeciwwskazana u osób z nadciśnieniem?

  • Kawa nie ma znaczącego wpływu na wzrost ciśnienia 

Kofeina zawarta w kawie podnosi ciśnienie krwi tylko przejściowo i krótkotrwale. Wartości szybko wracają do normy, więc picie kawy nie ma znaczącego wpływu na wzrost ciśnienia. Ponadto badania wykazały, że regularne spożywanie kawy powoduje wytworzenie się w organizmie tolerancji, przez co ciśnienie po jej wypiciu przestaje rosnąć. Spożywanie kawy w umiarkowanych ilościach nie jest szkodliwe dla osób z nadciśnieniem tętniczym. „Mitem jest, że kawa źle wpływa na wartość ciśnienia tętniczego krwi.” - powiedział dr n. med. Marcin Wełnicki, specjalista chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej.

  • Kawa ma pozytywny wpływ na układ krążenia 

Na Kongresie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w 2021 roku stwierdzono, że umiarkowane spożycie kawy ma wpływ na zmniejszenie ryzyka udaru mózgu i rozwoju choroby wieńcowej serca, która prowadzi do zawału. 

W kardiologii występuje stwierdzenie, że kawa poprawia rokowanie sercowo-naczyniowe. Istnieją twarde dowody pochodzące z badań, że osoby pijące kawę w ilości 3-4 filiżanek dziennie, rzadziej mają zawały serca i udary mózgu.” - powiedział dr n. med. Marcin Wełnicki, specjalista chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej.

Projekt bez tytułu - 2023-03-23T165730.978.png

kawa

Smaczniejsza i zdrowsza kawa, czyli 5 naturalnych dodatków do kawy. Dodają smaku, a nie kalorii

CZYTAJ DALEJ
czekolada

Gorzka czekolada jako zdrowy zamiennik słodyczy. Dlaczego warto ją jeść?

CZYTAJ DALEJ

Czy kawa odwadnia i wypłukuje magnez oraz wapń?

  • Kawa nie wypłukuje magnezu i wapnia z organizmu

Kofeina obecna w kawie rzeczywiście może wypłukiwać magnez, jednak są to śladowe, nieznaczne ilości. Niewielu zdaje sobie sprawę, że kawa zawiera spore ilości magnezu i dostarcza nam większą dawkę magnezu, niż to zostaje utracone. 

Ilość wapnia wypłukiwanego przez kofeinę zawartą w kawie jest śladowa, podobnie jak w przypadku magnezu. Pamiętajmy, że mleko to źródło wapnia, więc pijąc kawę z mlekiem rekompensujemy straty, które mimo wszystko są niewielkie. 

Na co należy uważać to szczawiany, które są obecne w kawie. Spożycie kawy powinny więc ograniczyć osoby, które mają problemy z nerkami. 

  • Kawa nie odwadnia organizmu

Kofeina zawarta w kawie rzeczywiście posiada właściwości diuretyczne, czyli wzmagające wydalanie moczu. Wszystko jednak zależy od spożytej dawki. Ponadto jest to kwestia osobnicza. Osoby, które regularnie piją kawę mają wyższą tolerancję na działanie kofeiny, więc efekt moczopędny będzie u nich słabszy. Według badań, umiarkowane spożycie kawy nie odwoni organizmu, a wręcz przeciwnie, będzie działać nawadniająco. Kawę pijemy w postaci napoju z dodatkiem wody czy mleka, więc dostarczamy organizmowi niezbędnych płynów.

Czy kawa rozpuszczalna to sama chemia?

Kawa rozpuszczalna jest często demonizowana i przedstawiana jako produkt chemiczny, a niesłusznie. Warto podkreślić, że to wciąż kawa. Nie produkuje się jej z syntetycznych składników, a wytwarza z ziaren kawowych, poddanych obróbce cieplnej. Według badań kawa rozpuszczalna nie traci swoich wartości. Zwracajmy jednak uwagę na skład produktu. Istnieją tak zwane napoje kawowe, które oprócz samej kawy zawierają także cukier, śmietankę i inne dodatki. Tego typu produkty nie będą zdrowe.

Wadą kawy rozpuszczalnej jest to, że zawiera najwyższe stężenie akryloamidu spośród wszystkich rodzajów kaw. Jest to związek, który powstaje podczas ogrzewania żywności w wysokiej temperaturze. Wykazano, że akryloamid działa kancerogennie na zwierzęta, jednak nie potwierdzono tego u ludzi. Warto dodać, że przyjmowanie tego związku z kawą jest niewielkie i nie stwierdzono, aby zagrażało naszemu zdrowiu. 

orzechy

Dlaczego warto jeść orzechy? Wystarczy garść dziennie, aby chronić się przed zawałem i udarem!

CZYTAJ DALEJ
herbata

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa? Wszystko zależy od sposobu jej przygotowania

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

zdrowiedieta - pacjenci

Podobne artykuły

Zdrowie

Farmakologiczne leczenie zaburzeń osobowości – czy to bezpieczne?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Jak odróżnić ostrą niewydolność serca od przewlekłej?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nadciśnienie tętnicze - rodzaje, objawy, leczenie, profilaktyka. Ekspert tłumaczy
Czytaj więcej >

Zdrowie

Witamina D — darmowy lek na osteoporozę. Jak ją zdobyć?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nieleczenie cukrzycy to poważny błąd! Nasz ekspert wyjaśnia dlaczego.
Czytaj więcej >

Zdrowie

EKG - badanie które może uratować życie. Dlaczego jest tak ważne?
Czytaj więcej >
Joanna Kamińska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Zdrowie

Zdrowie

Joanna Kamińska

Siemię lniane — jakie ma właściwości i na co pomaga?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Koronarografia, czyli inwazyjne badanie diagnostyczne choroby wieńcowej — na czym polega?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Joanna Kamińska

Cała prawda o suplementach diety w rozmowie z dietetykiem. Wszystko, co warto wiedzieć!
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Afazja po udarze mózgu – co to jest i jakie ma objawy?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Wczesne objawy nadciśnienia. Jak je rozpoznać?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Dieta osoby z nadciśnieniem tętniczym - co jeść, a czego unikać?
Czytaj więcej >