Czy można jeść czerwone mięso przy nadciśnieniu? Lekarz nie pozostawia wątpliwości
Zdrowy styl życia i odpowiednia dieta to nieodłączne elementy profilaktyki i leczenia nadciśnienia tętniczego. Istnieje lista produktów, których należy szczególnie unikać. Dużo się mówi o szkodliwości czerwonego mięsa.
Czy rzeczywiście ma wpływ na wzrost ciśnienia krwi? Wyjaśniamy. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr hab. n. med. Marcinem Wełnickim, specjalistą chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej, adiunktem III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Kiedy mówimy o nadciśnieniu?
Nadciśnienie tętnicze to stan, w którym dochodzi do nieprawidłowego wzrostu ciśnienia krwi przepływającej przez tętnice. Jej przebieg jest podstępny - z początku nie daje żadnych objawów, z czasem prowadząc do niebezpiecznych powikłań.
Prawidłowe ciśnienie krwi u dorosłego człowieka nie powinno przekraczać 140 mm Hg ciśnienia skurczowego oraz 90 mm Hg ciśnienia rozkurczowego. Jeśli zostanie przekroczona tylko jedna z wartości, również mówimy o nadciśnieniu.
- Za górną granice normy przyjmujemy wartości 139/89. Gdy wartość ciśnienia tętniczego jest równa lub wyższa niż 140 milimetrów słupa rtęci, dla ciśnienia skurczowego, mówimy o nadciśnieniu. Podobnie, w przypadku wartości rozkurczowych, o nadciśnieniu mówimy przy wartości 90 mmHg i wyższych - powiedział w rozmowie dla Pacjentów dr hab. n. med. Marcin Wełnicki, specjalista chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej, adiunkt III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
W zależności od wartości ciśnienia, wyróżniamy trzy stopnie nadciśnienia.
- Od 140 do 159 tysięcy milimetrów słupa rtęci mówimy o pierwszym stopniu nadciśnienia tętniczego, od 160 do 179 - o drugim, powyżej 180 – o trzecim, w przypadku ciśnienia skurczowego. Podobnie jeżeli chodzi o ciśnienie rozkurczowe, jest to od 90 do 99 podczas pierwszego stopnia, od 100 do 109 – drugiego, 110 i powyżej – trzeciego - powiedział dr hab. n. med. Marcin Wełnicki.
Każde odstępstwo od normy wymaga konsultacji z lekarzem, jednak szczególnie niebezpieczne jest nadciśnienie III stopnia, w przypadku którego należy niezwłocznie wdrożyć farmakoterapię.
- Wartość 140/90 jest już nieprawidłowa i należy pójść do lekarza. W przypadku I i II stopnia nadciśnienia tętniczego nie zawsze musimy od razy rozpoczynać leczenia farmakologicznego Czasem trzeba się zastanowić, czy akurat danego dnia wysokie ciśnienie nie jest wynikiem stanu emocjonalnego, wysiłku i czy jest to realny problem. Być może jest jeszcze pole do redukcji masy ciała, redukcji spożycia alkoholu czy napojów energetyzujących. Decyzji o włączeniu leczenie farmakologicznego nie można jednak odwlekać zbyt długo, a w przypadku nadciśnienia tętniczego III stopnia farmakoterapię należy rozpocząć niezwłocznie. W przeciwnym razie powinniśmy się spodziewać wystąpienia powikłań, takich jak udar mózgu - powiedział dr hab. n. med. Marcin Wełnicki.
Jakie są przyczyny nadciśnienia?
Nadciśnienie tętnicze dzieli się na pierwotne i wtórne. 90% przypadków nadciśnienia stanowi nadciśnienie pierwotne, czyli związane z garniturem genetycznym i stylem życia. Nadciśnienie wtórne występuje u 10% chorych i jest skutkiem współistnienia innej choroby.
Przyczyny nadciśnienia mogą być następujące:
- skłonności genetyczne,
- otyłość i nadwaga,
- niska aktywność fizyczna,
- nadmierny stres,
- palenie papierosów,
- inne choroby (m.in. nadczynność tarczycy, patologie budowy naczyń, koarktacja aorty, zwężenie tętnic nerkowych).
- Jest to tak zwana choroba wielogenowa, czyli w zasadzie dziedziczymy pewną skłonność, tendencję. Naszą sprawą jest to, co zrobimy z tą skłonnością zrobimy – czy jej się poddamy, czy też postaramy się jej przeciwdziałać - powiedział dr hab. n. med. Marcin Wełnicki.
Tych produktów należy unikać przy nadciśnieniu
Zdrowy styl życia i odpowiednia dieta to nieodłączne elementy profilaktyki i leczenia nadciśnienia. Warto zadbać o codzienny ruch, jednak niezbyt intensywny. Przy nadciśnieniu zaleca się wysiłek aerobowy, np. marsz, bieg, taniec czy jazda na rowerze.
Kluczowa jest prawidłowa dieta bogata w produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. Specjaliści zalecają codzienne spożycie garści orzechów, które wykazują pozytywne działanie na układ krążenia. Nie zapominajmy też o odpowiednim nawodnieniu.
- Badania kliniczne potwierdzają, że garść orzechów dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu o 20 – 30 procent! - powiedział dr hab. n. med. Marcin Wełnicki.
Pacjenci z nadciśnieniem powinni unikać produktów wysokoprzetworzonych, o dużej zawartości soli, cukrów i nasyconych kwasów tłuszczowych. Na liście produktów, których należy szczególnie unikać znajduje się czerwone mięso. Jego zbyt częste spożywanie prowadzi do podwyższenia stężenia cholesterolu w surowicy krwi.
Złogi tłuszczowe zatykają naczynia krwionośne, co utrudnia przepływ krwi i podnosi jej ciśnienie. Szczególnie szkodliwe jest mięso przetworzone, m.in. wędzone ze względu na dużą zawartość sodu, który powoduje wzrost ciśnienia.
- Dieta powinna zawierać małą ilość słodyczy, tłuszczy przetworzonych, zwłaszcza zwierzęcych i cukierniczych. Bardzo przetworzone produkty nie są zdrowe, mają wiele substancji rakotwórczych, stymulujących układ zapalny. - powiedział dr hab. n. med. Marcin Wełnicki.
- Mięso czerwone, zwłaszcza przetworzone, powinno być spożywane okazjonalnie, a nie być podstawą diety - dodał dr hab. n. med. Marcin Wełnicki.
Tych mięs należy unikać:
- tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki;
- tłuste wędliny, konserwy mięsne, wędliny podrobowe, pasztety;
- mięsa mocno peklowane oraz mocno przyprawione.
źródło: ncez.pzh.gov.pl
Przeczytaj też:
Przyjmujesz leki na nadciśnienie? Uważaj na popularny preparat ziołowy!
Ten rodzaj nadciśnienia zwykle leczy się całe życie. Mało kto o tym wie
Wielu z nas całe życie źle mierzy ciśnienie. Jakie błędy popełniamy?