Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? Dietetycy nie mają wątpliwości
Ziemniaki, ziemniaczki, kartofle, pyry… Ulubione warzywo Polaków gości na stołach nie tylko podczas niedzielnych obiadów, ale praktycznie przez cały rok, nawet kilka razy w tygodniu. Ziemniaki, mizeria i schabowy to już tradycja. Pomijając fakt, że ziemniaków nie powinno się łączyć z mięsem czy z masłem, to nie powinno się także pewnych ziemniaków jeść. Przede wszystkim - zielonych. A co z kiełkami? Czy kiełkujące ziemniaki można jeść?
Co ma w sobie ziemniak?
Wbrew przekonaniu wielu, że ziemniaki są “zapychaczem”, są one zdrowym warzywem, które dostarcza węglowodanów, błonnika, witamin C i z grupy B oraz minerałów , takich jak potas, magnez, fosfor i żelazo. Najzdrowsze ziemniaki to oczywiście ziemniaki młode i gotowane, ale nie rozgotowane. Ziemniaki powinno się gotować około 20 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. W smażonych ziemniakach jest już dużo tłuszczu i tracą one na wartości.
Ziemniaki są zdrowym dodatkiem do obiadu , ale nie warto łączyć ich z tłustym mięsem czy masłem. Dużo trudniej się wtedy trawią, powodują wzdęcia, zgagę, mogą spowalniać trawienie i przyczyniać się do z alegania treści pokarmowej w jelitach. Można za to z powodzeniem łączyć je z innymi warzywami!
Czytaj: Tego nie łącz z ziemniakami. Gnije i fermentuje w jelitach
Kiełki na ziemniakach
Ziemniaki pozostawione same sobie mogą zacząć kiełkować. Choć jest to proces zupełnie naturalny, to jednak nie powinno się jeść ziemniaków, które mają już kiełki. A absolutnie zabronione jest spożywanie ziemniaków, które nie tylko mają kiełki, ale i zmieniły kolor na zielony. Dlaczego? Otóż kiełki sprawiają, że w ziemniaku pojawia się toksyna, nazywana solaniną. Spożycie jej dużej ilości powoduje bóle głowy, wymioty, biegunkę, bóle brzucha. Jednak uwaga - bardzo małe kiełki nie sprawiają, że ziemniaka trzeba wyrzucić. Należy odciąć kiełka z zapasem.
Jeśli jednak ziemniak ma nie tylko kiełki, ale i pomarszczoną skórkę lub zmienił kolor na zielony w środku - to znaczy, że nie nadaje się do jedzenia. Za zmianę koloru ziemniaków odpowiada… słońce. Bulwy zmieniają kolor, ponieważ pod wpływem światła wytwarza się w nich chlorofil. W takich ziemniakach jest dużo toksyn, które mogą wywołać objawy zatrucia pokarmowego.
Czytaj też: Czy można pić kawę podczas posiłku?
Dietetyczka Ellen Shumaker z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej przestrzega jednak, że można jeść jedynie ziemniaki z niewielkimi kiełkami i tylko wtedy, kiedy bulwy są twarde.
Prawidłowe przechowanie ziemniaków
Aby zapobiec szybszemu psuciu się ziemniaków, należy je prawidłowo przechowywać. Prawidłowo, czyli w chłodnym i ciemnym miejscu. Dzięki temu długo zachowają świeżość, a kiełki zaczną im wyrastać znacznie później. Warto także pamiętać o tym, że w przypadku pojawienia się pleśni cały produkt należy wyrzucić. Odcięcie pleśni nie sprawia, że toksyny znikają z produktu. A warto wiedzieć, że pleśni, czyli mykotoksyn nie usuną też wysoka i niska temperatura.
Warto wiedzieć: Toksyczna chemia, pleśnie i grzyby. To najgorszy czosnek