Pacjenci.pl Żywienie Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? Dietetycy nie mają wątpliwości
Fot. Canva

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? Dietetycy nie mają wątpliwości

17 marca 2025
Autor tekstu: Adrianne Mazurek

Ziemniaki, ziemniaczki, kartofle, pyry… Ulubione warzywo Polaków gości na stołach nie tylko podczas niedzielnych obiadów, ale praktycznie przez cały rok, nawet kilka razy w tygodniu. Ziemniaki, mizeria i schabowy to już tradycja. Pomijając fakt, że ziemniaków nie powinno się łączyć z mięsem czy z masłem, to nie powinno się także pewnych ziemniaków jeść. Przede wszystkim - zielonych. A co z kiełkami? Czy kiełkujące ziemniaki można jeść?

Co ma w sobie ziemniak?

Wbrew przekonaniu wielu, że ziemniaki są “zapychaczem”, są one zdrowym warzywem, które dostarcza węglowodanów, błonnika, witamin C i z grupy B oraz minerałów , takich jak potas, magnez, fosfor i żelazo. Najzdrowsze ziemniaki to oczywiście ziemniaki młode i gotowane, ale nie rozgotowane. Ziemniaki powinno się gotować około 20 minut, na małym ogniu, pod przykryciem.  W smażonych ziemniakach jest już dużo tłuszczu i tracą one na wartości.

Ziemniaki są zdrowym dodatkiem do obiadu , ale nie warto łączyć ich z tłustym mięsem czy masłem. Dużo trudniej się wtedy trawią, powodują wzdęcia, zgagę, mogą spowalniać trawienie i przyczyniać się do z alegania treści pokarmowej w jelitach. Można za to z powodzeniem łączyć je z innymi warzywami!

Czytaj: Tego nie łącz z ziemniakami. Gnije i fermentuje w jelitach

Tego nie łącz z mlekiem. Zgnije i sfermentuje w jelitach
Zakazane połączenie. Gnije w jelitach, powoduje wzdęcia i zaparcia

Kiełki na ziemniakach

Ziemniaki pozostawione same sobie mogą zacząć kiełkować. Choć jest to proces zupełnie naturalny, to jednak nie powinno się jeść ziemniaków, które mają już kiełki. A absolutnie zabronione jest spożywanie ziemniaków, które nie tylko mają kiełki, ale i zmieniły kolor na zielony. Dlaczego? Otóż kiełki sprawiają, że w ziemniaku pojawia się toksyna, nazywana solaniną. Spożycie jej dużej ilości powoduje bóle głowy, wymioty, biegunkę, bóle brzucha. Jednak uwaga - bardzo małe kiełki nie sprawiają, że ziemniaka trzeba wyrzucić. Należy odciąć kiełka z zapasem.

Jeśli jednak ziemniak ma nie tylko kiełki, ale i pomarszczoną skórkę lub zmienił kolor na zielony w środku - to znaczy, że nie nadaje się do jedzenia. Za zmianę koloru ziemniaków odpowiada… słońce. Bulwy zmieniają kolor, ponieważ pod wpływem światła wytwarza się w nich chlorofil. W takich ziemniakach jest dużo toksyn, które mogą wywołać objawy zatrucia pokarmowego.

Czytaj też: Czy można pić kawę podczas posiłku?

Dietetyczka Ellen Shumaker z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej przestrzega jednak, że można jeść jedynie ziemniaki z niewielkimi kiełkami i tylko wtedy, kiedy bulwy są twarde.

Prawidłowe przechowanie ziemniaków

Aby zapobiec szybszemu psuciu się ziemniaków, należy je prawidłowo przechowywać. Prawidłowo, czyli  w chłodnym i ciemnym miejscu. Dzięki temu długo zachowają świeżość, a kiełki zaczną im wyrastać znacznie później. Warto także pamiętać o tym, że w przypadku pojawienia się pleśni cały produkt należy wyrzucić. Odcięcie pleśni nie sprawia, że toksyny znikają z produktu. A warto wiedzieć, że pleśni, czyli mykotoksyn nie usuną też wysoka i niska temperatura.

Warto wiedzieć: Toksyczna chemia, pleśnie i grzyby. To najgorszy czosnek

Działają na zakrzepy jak najlepszy rozpuszczalnik. Jedz każdego dnia, a organizm ci podziękuje
Wystarczy łyżka dziennie. Ochronisz się przed cukrzycą, a mózg ci podziękuje
Obserwuj nas w
autor
Adrianne Mazurek

Redaktorka prowadząca oraz koordynatorka serwisu Pacjenci.pl. Medyczne nowinki oraz wstydliwe problemy Polaków to coś, o czym lubi pisać najbardziej. Jej celem jest dostarczenie rzetelnej, medycznej wiedzy. W wolnym czasie składa klocki Lego z synami oraz dba o liczną gromadkę swoich zwierząt domowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko