Toksyczna chemia, pleśnie i grzyby. To najgorszy czosnek

Bez tego warzywa trudno wyobrazić sobie kuchnię. Jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań, podkreśla smak, nadaje wyjątkowego aromatu. Ponadto, od wieków cenimy sobie jego lecznicze właściwości. Bez niego domowa mikstura na przeziębienie nie ma sensu!
W sklepach spożywczych i warzywniakach można jednak znaleźć także taką jego wersję, która ma nie tylko marny smak, ale i bardzo wątpliwe wartości odżywcze. Nie brakuje w niej pestycydów i innej szkodliwej dla nas chemii.
Gotowanie bez czosnku to nuda!
Trudno sobie wyobrazić gotowanie bez tego intensywnego, ostrego smaku. Czosnek jest podstawą wielu dań na całym świecie – od włoskich sosów i hiszpańskich sałatek, przez potrawy azjatyckie, aż po klasyczną kuchnię polską. Wzbogaca smak potraw, sprawia, że są one bardziej aromatyczne i wyraziste. Ale to warzywo to coś więcej niż tylko element kulinarny.
Czosnek jest znany przecież ze swoich właściwości zdrowotnych:
- to naturalny antybiotyk,
- wspiera odporność,
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo – pomaga w walce z infekcjami,
- obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie,
- usprawnia trawienie.
Zawiera allicynę – związek siarki, który ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. To właśnie dlatego domowe syropy na przeziębienie często bazują na czosnku, miodzie i cytrynie. Regularne spożywanie takiej mikstury może również pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu i chronić serce.
Może zainteresuje Cię również: Czarny czosnek - właściwości i zastosowanie. Jak jeść czarny czosnek i czym się różni od zwykłego?
Ostatnia szansa na darmowe badania NFZ. W pakiecie 12 badań wartych 300 złotych Czerniak nie zawsze jest czarny. Te zdjęcia powinien zobaczyć każdyTaki czosnek jest toksyczny
Choć czosnek sam w sobie jest niezwykle wartościowy, nie każdy, który znajdziemy w sklepie, będzie dla nas korzystny. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że duża część, dostępnego na rynku czosnku, pochodzi z Chin. A chiński czosnek często uprawiany jest w warunkach budzących poważne wątpliwości.
Masowo opryskiwany jest pestycydami, a jego transport wymaga stosowania dodatkowych środków chemicznych, które mają zapobiec jego psuciu się w drodze do Europy. Bywa także wybielany chlorem, by wyglądał bardziej atrakcyjnie na półkach sklepowych. Może zawierać metale ciężkie i inne toksyczne substancje, które w dłuższej perspektywie szkodzą zdrowiu.
Spożywanie takiego czosnku może prowadzić do problemów trawiennych, osłabienia odporności, a nawet zaburzeń hormonalnych. Niepokojące jest również to, że chiński czosnek często bywa spleśniały jeszcze przed dotarciem do konsumenta. To, z kolei, stwarza ryzyko zatrucia mykotoksynami, które przy długotrwałym spożyciu mogą zwiększać ryzyko poważnych chorób, w tym nowotworów.
Przeczytaj także: "Cebula czarownic" rośnie dziko w wielu miejscach. Ale kto ją zerwie, może pożałować

Jak wybrać dobry czosnek?
Na szczęście nie jesteśmy skazani na taki toksyczny czosnek – możemy nauczyć się rozpoznawać jego jakość i wybierać najlepszy. Na co zatem zwracać uwagę? Przede wszystkim na pochodzenie – najlepiej wybierać polski czosnek lub pochodzący z krajów europejskich, gdzie normy uprawy są bardziej restrykcyjne. Ponadto:
- zdrowy czosnek ma twardą, zwartą główkę, a jego łuska jest sucha i dobrze przylega do ząbków,
- czosnek polski ma przeważnie osnówkę lekko fioletową lub jasnoróżową,
- unikaj czosnku, który jest miękki, wilgotny lub ma ciemne plamy – mogą to być oznaki pleśni,
- polski czosnek jest zwykle mniejszy od chińskiego, ma nieregularny kształt i wyraźnie intensywniejszy aromat,
- sprawdź korzenie – chiński czosnek często ma całkowicie usunięty system korzeniowy, ponieważ jest poddawany specjalnej obróbce przed transportem. Polski czosnek natomiast ma widoczne, choć przycięte, pozostałości korzeni.
Czytaj także: Czosnek niedźwiedzi - właściwości i zastosowanie. 5 sposobów na jego wykorzystanie





































