Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Tego nie łącz z mlekiem. Zgnije i sfermentuje w jelitach
Daria  Siemion
Daria Siemion 14.08.2024 13:40

Tego nie łącz z mlekiem. Zgnije i sfermentuje w jelitach

Szklanka mleka
Fot. Freepik / fabrikasimf

Mleko to jeden z podstawowych produktów spożywczych, ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Często gości na naszych stołach w różnej formie – od płatków śniadaniowych po sosy i koktajle. Są jednak artykuły spożywcze, z którymi – jeśli nie chcemy mieć problemów trawiennych, mleka lepiej nie łączyć. 

Właściwości odżywcze mleka

Mleko jest bogatym źródłem białka, wapnia, witamin D i B12, co sprawia, że jest niezwykle ważne dla zachowania zdrowego układu nerwowego, mocnych zębów i kości. Białko zawarte w mleku wspiera budowę i regenerację tkanek, a wapń jest kluczowy dla silnych i zdrowych mięśni.

Oprócz tego mleko dostarcza organizmowi niezbędnych elektrolitów, które pomagają w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej. Jest także źródłem tłuszczów, które są ważne dla zdrowia i pięknego wyglądu skóry, a także układu krążenia.

Jednak mimo tych wszystkich korzyści zdrowotnych z picia mleka, łączenie go z niektórymi produktami może zakłócić proces trawienia i poważnie zaszkodzić.

Mleko
Mleko zawiera mnóstwo wapnia Fot. Freepik
Przy nadciśnieniu ten produkt powinien być zakazany. Chorzy jedzą go na potęgę Wystarczy 1 łyżka dziennie przed śniadaniem. Ten olej to płynny skarb

Mleko i kwaśne owoce – ryzykowne połączenie

Łączenie kwaśnych owoców z mlekiem może powodować problemy natury trawiennej. Zawarte w nich kwasy mogą sprawić, że białka w mleku zaczną się zlepiać, co utrudnia trawienie. W wyniku tego procesu pokarm może zalegać w jelitach, gdzie dochodzi do fermentacji. 

Fermentacja w jelitach może prowadzić do powstania gazów, uczucia ciężkości i bólów brzucha. W niektórych przypadkach może to również prowadzić do biegunki i innych dolegliwości trawiennych.

Przykłady kwaśnych owoców:

  • cytryny,  
  • limonki,  
  • grejpfruty,  
  • pomarańcze,
  • mandarynki,  
  • kiwi,  
  • truskawki,  
  • żurawina,  
  • granaty,  
  • porzeczki,
  • maliny.
Mleczny koktajl z malinami
Mleczny koktajl z malinami – to nie jest dobry pomysł Fot. Freepik

Z czym łączyć mleko?

Aby uniknąć problemów trawiennych, najlepiej spożywać mleko w połączeniu z produktami, które są łatwo przyswajalne, takimi jak pełnoziarniste płatki, orzechy czy banany. A jeśli już mamy ochotę na owoce, lepiej zjeść je oddzielnie, by nie narażać się na dolegliwości ze strony żołądka i jelit.

Zobacz też:

Nie nadaje się na patelnię, a smażymy na nim kotlety. Ten olej po rozgrzaniu jest jak trutka

Oto następca skyru. Zmniejsza apetyt, pobudza jelita do pracy. Waga poleci w dół

Dodaj do kawy. Niszczy komórki rakowe

Tagi: mleko Owoce dieta