Działają na zakrzepy jak najlepszy rozpuszczalnik. Jedz każdego dnia, a organizm ci podziękuje
Zakrzepy są niezwykle groźne dla zdrowia, więc nie warto ich bagatelizować. Należy działać w każdy możliwy sposób. Pomóc mogą nie tylko leki, ale też odpowiednia dieta. Oto, co należy włączyć do diety, by jak najszybciej się ich pozbyć.
W leczeniu zakrzepicy stosowane są leki przeciwzakrzepowe - zastrzyki z heparyną, leki rozrzedzające krew, przeciwbólowe i przeciwzapalne oraz wzmacniające i chroniące ściany naczyń żylnych. Lekarze mogą też zadecydować o konieczności operacyjnego usuwania skrzeplin.
Zakrzepy i zatory – o co chodzi?
Zakrzep tętniczy to skrzep, który powstaje bezpośrednio w tętnicy i zatyka ją. Powstawanie zakrzepów może prowadzić do powstawania niebezpiecznych zatorów. Zator to nagłe zablokowanie naczynia krwionośnego przez skrzep, który przemieszcza się z innego miejsca w organizmie. Gdy ten trafi do płuc lub mózgu, może dojść do śmierci.
Choroba małych naczyń mózgowych to częsta przyczyna udaru. Jakie daje objawy? Pracujesz w porze nocnej? Sprawdź, jaki otrzymasz dodatek od 1 stycznia 2025 r.Włącz czosnek do diety, a uchronisz się przez zakrzepami
I choć leki przeciwzakrzepowe są bardzo pomocne, to nie zaszkodzi wspomóc ich naturalnymi metodami. Warto więc zadbać o odpowiednią dietę. Należy włączyć do niej m.in. czosnek, który w kwestii zakrzepów potrafi zdziałać cuda. Doskonale wspiera funkcjonowanie serca i układu krążenia. Może obniżać ciśnienie krwi oraz redukować poziom złego cholesterolu LDL. Co więcej, jeśli będzie spożywany regularnie, zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi i zawału serca.
Jedz to, a rozpuścisz zakrzepy
Dieta, której nie lubią zakrzepy, powinna być bogata w kwasy omega-3, które doskonale wspierają układ sercowo-naczyniowy. Zdrowe tłuszcze obniżają ryzyko chorób serca i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Warto też używać takich przypraw jak imbir i kurkuma, które zapobiegają skrzepom i wspierają serce.
Egzotyczny owoc, którym jest ananas, zawiera mnóstwo potasu, wykazuje właściwości przeciwutleniające i ogranicza ryzyko sklejania się ze sobą płytek krwi. Powinniśmy jeść go często, jeśli chcemy ochronić nasze serce i mózg przed chorobami.
Zobacz też:
"Wykańczają nas porównania" – psychoterapeutka o social mediach
Twierdzą, że widzą duchy. Nauka nie zaprzecza tylko wyjaśnia, dlaczego tak jest
Syndrom martwego pośladka to problem wielu kobiet. Winny jest tryb życia