Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Te nasiona działają na tłuszcz niczym gąbka. Jedz codziennie
Wiktoria Wihan
Wiktoria Wihan 15.03.2025 08:00

Te nasiona działają na tłuszcz niczym gąbka. Jedz codziennie

nasiona i pestki
Nasiona, które pomagają spalać tłuszcz. Fot. Canva/valeriyhoncharuk

Małe, niepozorne ziarenka, a w nich potężna dawka zdrowia! Wspomagają trawienie, regulują poziom cukru we krwi i mogą przyspieszać spalanie tłuszczu. Choć od lat są znane w kuchni i medycynie naturalnej, wiele osób wciąż nie docenia ich niezwykłych właściwości. Ich właściwości na pewno zainteresują wszystkie osoby, chcące zrzucić zbędne kilogramy. Sprawdź, o jakich nasionach mowa!

Dlaczego warto jeść nasiona i orzechy?

Nasiona i orzechy to prawdziwe skarbnice wartości odżywczych — dostarczają zdrowych tłuszczów, białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów. Warto włączyć je do codziennej diety, aby wspierać zdrowie serca, mózgu i całego organizmu. Badania potwierdzają, że jedzenie zaledwie 1 garści (ok. 30 g) orzechów dziennie dostarcza porcji niezbędnych makro i mikro składników, wspiera pracę narządów, układu nerwowego i odpornościowego. 

Po które orzechy i nasiona najlepiej sięgać? Każde z nich ma swoje unikalne właściwości, dlatego poleca się je ze sobą mieszać, by dostarczyć sobie różnych cennych składników odżywczych. Oto kilka rodzai, którym warto przyjrzeć się bliżej:

  • orzechy włoskie — są świetnym źródłem kwasów omega-3, które wspomagają pracę serca i mózgu,
  • orzechy brazylijskie — zawierają dużą ilość selenu, niezbędnego dla tarczycy i odporności,
  • migdały — bogate w witaminę E, magnez i zdrowe tłuszcze. Wspierają pracę mózgu i poprawiają stan skóry,
  • pestki dyni — bogate w magnez, cynk i zdrowe tłuszcze, wspierają układ odpornościowy i nerwowy,
  • słonecznik — dostarcza witaminy E, selenu i zdrowych tłuszczów, wspierając odporność i stan skóry,
  • sezam — źródło wapnia i fitosteroli, które pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i obniżaniu cholesterolu,
  • nasiona chia — pełne błonnika, białka i kwasów omega-3, pomagają w trawieniu i regulacji cukru we krwi,
  • siemię lniane — doskonałe dla zdrowia serca, układu trawiennego i równowagi hormonalnej.

Dowiedz się więcej: Doskonałe dla mózgu i serca. Chronią przed rakiem i depresją

ziarna i orzechy.jpg
Fot. Canva
Czy można pić kawę w trakcie posiłku? Te zalecenia są jasne, nigdy ich nie łam Dodaj łyżkę do owsianki. To śniadanie obniży cukier i ciśnienie

Czy nasiona są dobre na odchudzanie?

Osoby, które są na diecie, lub chciałyby zrzucić kilka zbędnych kilogramów, powinny na co dzień sięgać po produkty, które nie tylko dostarczają wartościowych składników odżywczych, ale również pomagają kontrolować apetyt i wspierają metabolizm. Właśnie w ten sposób działają nasiona — małe i niepozorne, jednak niezwykle bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze i białka, które sprawiają, że dłużej czujemy sytość, a organizm pracuje na najwyższych obrotach.

Regularne spożywanie nasion niesie za sobą szereg korzyści, nie tylko związanych z odchudzaniem. Ich działanie może wspomóc trawienie, zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi i dostarczać cennych witamin oraz minerałów, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo ich chrupiąca konsystencja i delikatny smak sprawiają, że można je łatwo dodać do codziennych posiłków — od owsianki, przez sałatki, po smoothie. (Przeczytaj również: Dodaj łyżkę do owsianki. To śniadanie obniży cukier i ciśnienie)

Te nasiona pomagają spalać tłuszcz

By wspomóc odchudzanie, warto sięgnąć po nasze rodzime produkty, które określa się mianem super foods. Należy do nich m.in. siemię lniane, działające niczym naturalna gąbka pochłaniająca tłuszcze. Jego właściwości na tym się nie kończą. Pomaga ono również usprawnić metabolizm, oczyszcza jelita oraz dba o cały układ pokarmowy. 

Siemię lniane zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie i zmniejsza łaknienie, co pozwala kontrolować apetyt. Jest bogate w lignany, które regulują poziom hormonów i mogą wspierać odchudzanie, dzięki lepszemu wykorzystaniu energii. Ponadto znajdziemy w nim potężną dawkę kwasów omega-3, korzystnych dla serca, mózgu, oczu i układu odpornościowego. Dzięki tym składnikom metabolizm się usprawnia, stan skóry poprawia, a poziom cukru we krwi jest optymalny. To właśnie dlatego siemię lniane jest w stanie wspomóc proces odchudzania i redukcji tkanki tłuszczowej. (Sprawdź także: Miksuję trzy składniki i robię pożywny koktajl. Kilogramy lecą w dół)

Sprawdź, jak je jeść, by wykorzystać cały potencjał zawarty w tych małych ziarenkach!

Z czym jeść siemię lniane?

Siemię lniane zaleca się jeść zmielone. Wynika to z faktu, że całe ziarna posiadają skorupkę, która może umożliwić im przejście przez cały układ trawienny bez wchłaniania cennych składników. Sproszkowane siemię można jeść z tym, co się lubi. Idealnie sprawdzi się w owsiance, jogurcie, smoothie czy wypiekach. Co ciekawe, wystarczy zalać je gorącą wodą, by stworzyć kisiel, który wspiera działanie układu pokarmowego i działa na jelita niczym balsam.

Pamiętaj, by świeżo zmielone siemię lniane przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, by zapobiegać utlenianiu się zdrowych tłuszczów.

Uwaga! Choć siemię lniane jest bardzo zdrowe, ale nie każdy powinien je spożywać w dużych ilościach. Osoby, które mają problemy trawienne, jak zespół jelita drażliwego, mogą odczuwać dyskomfort po jego spożyciu. Powinny uważać na nie również osoby z niedoczynnością tarczycy, gdyż surowe siemię lniane zawiera związki goitrogenne, które w nadmiarze mogą wpływać na wchłanianie jodu. Warto również wiedzieć, że siemię może działać rozrzedzająco na krew i nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych. Przy jedzeniu siemienia należy również pamiętać, by pić dużo wody, ponieważ pochłania ono płyny.

siemię lniane.jpg
Siemię lniane najlepiej zmielić przed spożyciem. Fot. Canva