Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Tego nie łącz z ziemniakami. Gnije i fermentuje w jelitach
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 14.07.2024 09:03

Tego nie łącz z ziemniakami. Gnije i fermentuje w jelitach

Ziemniaki
Fot. Canva

Ziemniaki same w sobie są bardzo zdrowe i pożywne. W Polsce dominują jako dodatek do różnych dań, ale jedno połączenie może powodować problemy żołądkowo-jelitowe. Mowa o połączeniu ziemniaków z tłustym mięsem, przez co proces trawienia spowalnia, a posiłek może zalegać i gnić w jelitach, powodując przykre dolegliwości. 

Właściwości zdrowotne ziemniaków

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Bulwy te są przy tym bardzo zdrowe - obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który działa pozytywnie na układ nerwowy. To jednak nie wszystko, zawierają wapń, żelazo i fosfor oraz liczne witaminy. 

Witaminy C znajdziemy w ziemniakach więcej niż np. w dyni! Dodatkowo zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP. Zawierają też błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu.

 

Dodatkowe 620 zł bez względu na wiek. Trzeba tylko złożyć wniosek Możesz mieć wrzody żołądka i nawet o tym nie wiedzieć. Typowe i nietypowe objawy

Ziemniaków nie łącz z tłuszczem

Dodanie tłuszczu do ziemniaków sprawia, że danie staje się przede wszystkim wysokokaloryczne, sprzyja powstawaniu nadwagi i otyłości. Smażone mięso w połączeniu z ziemniakami (czyli wszelkie kotlety) spowalnia procesy trawienne i potęguje procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach. To prowadzi do problemów żołądkowo-jelitowych, objawiających się zgagą, wzdęciami czy zaparciami. Może pojawiać się także ból brzucha oraz uczucie ciężkości. Połączenie ziemniaków z tłuszczem sprawia też, że trzustka zaczyna produkować większą ilość insuliny. 

Polecamy: Ten sok to najlepszy wybór na upał. Jedni go uwielbiają, inni wzdrygają się na samą myśl

Jak gotować ziemniaki, żeby były zdrowe?

Najzdrowsze są ziemniaki gotowane w mundurkach, czyli trzeba przygotować je bez obierania, a jedynie po dokładnym umyciu. Wtedy podczas gotowania bulw, tracą one jedynie około 10 proc. zawartej w nich witaminy C.

Co ważne - ziemniaków nie należy zalewać zimną wodą. W ten sposób traci się ich cenne właściwości, a pozostaje jedynie skrobia. Ziemniaki powinno się gotować około 20 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. 

Zobacz też:

Na ten nowotwór chorował Jerzy Stuhr. Jakie są sygnały ostrzegawcze przy raku krtani?

Zapomnij o maśle na dobre. Te produkty to o wiele zdrowsze zamienniki

Za zostawienie w rozgrzanym aucie dziecka grożą surowe kary. Czego mogą spodziewać się kierowcy?