Czy jedzenie mięsa zapobiega anemii? Specjalista rozwiewa wątpliwości
Anemia to stan, w którym poziom hemoglobiny we krwi jest zbyt niski, co utrudnia transport tlenu do komórek organizmu. Przyczyny anemii mogą być różne, jednak najczęściej jest to niedobór żelaza w diecie lub zaburzenia jego wchłaniania. W jakich produktach znajduje się najwięcej żelaza? Czy żelazo jest obecne jedynie w mięsie? Czy spożywając mięso, zapobiegamy występowaniu anemii? Zapytaliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dietetykiem klinicznym mgr Magdaleną Kartasińską - Kwaśnik.
Objawy anemii
Żelazo jest niezbędne dla produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen do tkanek. Objawy anemii są związane z niedostatecznym natlenowaniem tkanek i narządów, spowodowanym zmniejszeniem ilości czerwonych krwinek lub hemoglobiny we krwi.
Do głównych objawów anemii zaliczamy:
- osłabienie,
- bladość skóry i błon śluzowych,
- bóle i zawroty głowy,
- duszności,
- kołatanie serca.
Czy spożywanie mięsa chroni przed anemią?
Wyróżniamy dwie postacie żelaza: hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby oraz jaja i jest lepiej przyswajalne przez organizm niż żelazo niehemowe obecne w produktach roślinnych.
W społeczeństwie panuje przekonanie, że na anemię narażone są przede wszystkim osoby, które nie jedzą mięsa. Czy rzeczywiście spożywanie produktów mięsnych chroni przed anemią? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego.
„Osoby, które jedzą mięso wcale nie są wolne od zagrożenia występowania anemii - również mogą ją mieć, gdy spożywają niedostateczną ilość żelaza i innych składników odżywczych. Jej ryzyko rośnie wraz z niedostatecznym spożyciem nie tylko tego pierwiastka, ale również witaminy B12, cynku, kwasu foliowego czy witaminy B6 . Jest bardzo dużo takich składników, które mają bezpośredni wpływ na krwiotwórczość.” - powiedziała mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Dlaczego warto łączyć żelazo z witaminą C?
Źródłem żelaza są nie tylko produkty pochodzenia zwierzęcego, ale także produkty roślinne. Biodostępność żelaza roślinnego jest jednak niższa niż zwierzęcego, dlatego zaleca się łączenie go z produktami bogatymi w witaminę C, która ułatwia wchłanianie żelaza. Warto dodać, że należy unikać łączenia produktów bogatych w żelazo z tymi o dużej zawartości wapnia, ponieważ wapń hamuje wchłanianie żelaza w organizmie.
- Sporo żelaza znajduje się w orzechach, roślinach zielonych, w kaszy jaglanej i innych produktach pełnoziarnistych. Natomiast produkty roślinne mają także dużo związków antyodżywczych, które mogą hamować wchłanianie żelaza. W związku z tym jeżeli ktoś ma realny problem z anemią w diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, to samo spożywanie dużej ilości żelaza może być niewystarczające. W takich sytuacjach zalecane jest łączyć źródła żelaza z witaminą C, ponieważ witamina C wspomaga wchłanianie żelaza (zatem do posiłku dokładamy warzywa, owoce, zioła np. natkę pietruszki) - wyjaśnia ekspertka.
I dalej: "Natomiast wapń będzie hamował już jego wchłanianie (zatem nie warto w takiej sytuacji do każdego posiłku dodawać nabiału czy roślinnych wysokowapniowych zamienników).” - powiedziała mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.
Jak zapobiegać anemii?
Aby zapobiegać anemii, należy przede wszystkim zadbać o zbilansowaną dietę, która dostarczy odpowiedniej ilości żelaza oraz innych składników wspomagających jego metabolizm, takich jak witamina C, witamina B12 oraz kwas foliowy.
Witamina B12 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego , dlatego osoby, które całkowicie zrezygnowały z produktów odzwierzęcych, powinny zadbać o dostarczanie tej witaminy w formie suplementów bądź spożywając produkty, które są nią wzbogacone (np. napoje roślinne).