To mało znany symptom insulinooporności. Z jego powodu chorych spotyka często niesłuszna krytyka!
Insulinooporność jest to zmniejszona wrażliwością organizmu na na działanie insuliny. Prawdopodobnie dotyczy nawet kilkunastu milionów Polaków. Charakterystycznym objawem insulinooporności jest stałe odczuwanie senności po posiłku. Jednak trzeba wspomnieć o objawie choroby, z powodu którego chorzy nierzadko słyszą krytyczne uwagi na swój temat. Co to za symptom? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą mgr Magdaleną Jezierską, dietetykiem specjalizującym się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Wzmożony apetyt – to również objaw insulinooporności
Insulina jest hormonem wytwarzanym w trzustce. To istotny związek anaboliczny, bez którego niemożliwy jest prawidłowy metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczy. Reguluje poziom glukozy we krwi, bierze udział w zamianie węglowodanów w tłuszcze i zwiększa syntezę białka.
Insulinooporność jest stanem, w którym insulina nie oddziałuje prawidło na tkanki. Typowym objawem insulinooporności jest odczuwanie senności po posiłku. Jednak zmianie ulega także apetyt – chorym niekiedy niesłusznie zarzuca się wręcz obżarstwo ze względu na tzw. wilczy apetyt na słodycze.
„Kolejnymi objawami mogą być napady głodu, niepohamowany apetyt na słodycze, problemy utrzymaniem właściwej masy ciała, obniżenie nastroju, poczucie dekoncentracji, zaburzenia cyklu miesiączkowego i szereg innych dolegliwości, które mogą wynikać z hiperglikemii”. - powiedziała mgr Magdalena Jezierska, dietetyk specjalizujący się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Insulina jest hormonem sytości. Gdy zwiększa się jej poziom we krwi, organizm „uznaje”, że jest syty. W przypadku insulinooporności mózg nie odbiera prawidłowo tego sygnału. Z tego powodu chorzy mogą wręcz pochłaniać duże ilości słodyczy.
Te leki mogą przyczynić się do rozwoju metabolicznego stłuszczenia wątroby. Lepiej wiedzieć wcześniej Cierpi na nią 70% osób z cukrzycą typu 2. Nieleczona może prowadzić do marskości i raka wątroby
Jak zmniejszyć apetyt przy insulinooporności?
W diecie chorego nie powinno być pokarmów z wysokim indeksem glikemicznym. Najlepiej sprawdzą się dieta śródziemnomorska lub DASH. By utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas, wskazane jest spożywanie produktów zawierających dużo błonnika, dzięki któremu zmaleje również potrzeba ciągłego podjadania.
„Mówiąc krótko, tutaj decydujemy się na produkty pełnoziarniste, czyli pełnoziarniste pieczywo, makarony, brązowy ryż, grube kasze, surowe warzywa, owoce, chudy nabiał oraz chude mięso. Istotne jest odpowiednie zbilansowanie tych posiłków”. - powiedziała mgr Magdalena Jezierska, dietetyk specjalizujący się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Jak leczyć insulinooporność?
Nie ma jednej metody leczenia insulinooporności. Co więcej, nie jest to choroba lecz pewien stan, który może dopiero spowodować chorobę. Gdy przyczyn są czynniki genetyczne, leczenie jest wyjątkowo wymagające. Jednak dużo może poprawić stosowanie właściwej diety:
„Możemy jednak wspomagać się dietą. Jeśli przyczyną jest nasz styl życia, musimy eliminować tę przyczynę tak jak w każdym leczeniu, czy zaburzeniu. Przy insulinooporności spowodowanej stylem życia, możemy unormować wskaźnik HOMA-IR i obniżyć stężenie insuliny na czczo. Wszystko w zależności od tego, jak bardzo jesteśmy w stanie zapanować nad insulinoopornością samą dietą”. - powiedziała mgr Magdalena Jezierska, dietetyk specjalizujący się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.
Gdy przyczyną insulinooporności jest styl życia, wymagane bywa zastosowanie metforminy, leku zwiększającego wrażliwość tkanek na insulinę:
„Bardzo często metformina jest przepisywana kobietom starającym się o ciążę, ponieważ insulinooporność zaburza płodność. Co ważne, metformina pomaga również zredukować masę ciała i obniżyć stężenie lipidów we krwi. Należy jednak podkreślić, że podstawą leczenia jest zmiana nawyków”. - powiedziała mgr Magdalena Jezierska, dietetyk specjalizujący się w zakresie dietetyki klinicznej osób dorosłych.