Dieta przeciwzapalna - Co jeść, a czego unikać w codziennym jadłospisie?
Według naukowców, przewlekły stan zapalny w organizmie może być kontrolowany przez dietę. Chodzi o to, aby spożywać określone produkty o działaniu przeciwzapalnym oraz unikać żywności prozapalnej.
Co może powodować stan zapalny w organizmie?
Stan zapalny w organizmie to naturalna reakcja obronna organizmu na obecność w nim bakterii, wirusów, grzybów, pleśni i pasożytów. Do stanu zapalnego przyczyniają się także: zanieczyszczenia powietrza, przewlekły stres, palenie papierosów, picie alkoholu, nadwaga oraz nadmiar w diecie produktów wysoko przetworzonych, tłuszczów trans, czerwonego mięsa, słodyczy, białego pieczywa.
Układ odpornościowy poprzez wywołanie stanu zapalnego eliminuje czynniki szkodliwe dla organizmu. Zdarza się jednak, że z pewnych przyczyn stan zapalny nie może zostać do końca wyeliminowany i przechodzi w stan przewlekły, powodując różne schorzenia.
Przewlekły stan zapalny charakteryzuje się utrzymującym się zwiększonym stężeniem we krwi cytokin prozapalnych. Może towarzyszyć różnym chorobom lub też być ich konsekwencją. Przewlekły stan zapalny zwiększa ryzyko wystąpienia wielu schorzeń, m.in. chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, chorób układu pokarmowego, depresji czy problemów skórnych.
Główne zasady diety przeciwzapalnej – Co jeść, a czego unikać?
W diecie przeciwzapalnej powinniśmy przestrzegać poniższych zasad:
- Przewaga żywności pochodzenia roślinnego
- Wybór produktów o niskim indeksie glikemicznym
- Wysoka podaż błonnika pokarmowego
- Duża ilość warzyw i owoców
- Spożywanie żywności bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3
- Włączenie produktów bogatych w magnez
- Spożywanie produktów bogatych w witaminę C oraz witaminę E
Należy ograniczyć bądź wyeliminować żywność o działaniu prozapalnym, do której należą: produkty przetworzone, kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, czerwone mięso, nadmiar soli, produkty z wysokim ładunkiem glikemicznym.
Jakie produkty wykazują silne działanie przeciwzapalne?
Produkty o silnym działaniu przeciwzapalnym to:
- pomidory i przetwory pomidorowe
- orzechy i migdały
- ryby morskie
- brokuły
- awokado
- owoce jagodowe
- kozieradka
- kurkuma, imbir, cynamon, kakao
- olej z czarnuszki i z ogórecznika
- siemię lniane