Dieta przy dnie moczanowej - co jeść, a czego unikać?
Dna moczanowa nazywana była niegdyś chorobą królów, ponieważ występowała głównie u osób zamożnych, które miały większy dostęp do tłustego jedzenia, zwłaszcza mięsa. Dolegliwości występujące przy dnie moczanowej są bardzo uciążliwe, a jednym ze sposobów ich eliminacji jest wprowadzenie odpowiedniej diety. Co jeść, a czego unikać? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą chorób wewnętrznych i reumatologiem lek. Agatą Skwarek-Szewczyk.
Jakie są przyczyny i objawy dny moczanowej?
Dna moczanowa jest przewlekłą chorobą stawów spowodowaną nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi. Krążący po organizmie kwas moczowy gromadzi się w tkankach i stawach, tworząc złogi moczanowe i prowadząc do rozwoju stanów zapalnych. „Groźnym poziomem stężenia kwasu moczowego, które prowadzi do odkładania się wspomnianych złogów, jest stężenie powyżej 7 mg/dl . Najczęściej na dnę moczanową chorują mężczyźni oraz kobiety po menopauzie.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk.
Dna moczanowa jest chorobą wieloczynnikową, na której rozwój wpływają zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe (egzogenne), czyli związane z naszym stylem życia. „ Do czynników egzogennych zaliczamy m.in. nieprawidłową dietę, otyłość czy przyjmowanie niektórych leków. Należy wspomnieć również o pokarmach, które zwiększają stężenie kwasu moczowego w organizmie, a także o chorobach prowadzących do upośledzenia jego wydalania.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk.
Głównym objawem dny moczanowej jest ból i obrzęk stawów. „Najczęściej na początku dotyczy pierwszego stawu śródstopno – paliczkowego, czyli wielkiego palucha u stopy, czego objawami są: zaczerwienienie, zapalenie, bolesność, obrzęk, trudności w zginaniu.” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk.
Jakie produkty spożywcze zwiększają stężenie kwasu moczowego?
„ Dawniej dna moczanowa nazywana była chorobą królów, ponieważ reprezentanci wyższych sfer mieli większy dostęp do tłustego jedzenia, szczególnie do mięs. Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanowa powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol. ” - powiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk.
Produkty spożywcze zwiększające stężenie kwasu moczowego w organizmie:
- czerwone mięso, podroby, tatar
- zupy na wywarach mięsnych
- alkohol (zwłaszcza piwo i mocne alkohole)
- owoce morza
- szpinak
- szparagi
- kalafior
- brokuł
- brukselka
- por
Zasady diety przy dnie moczanowej
Pamiętajmy, że borykając się z dną moczanową, niezależnie od tego, czy jesteśmy w trakcie zaostrzenia jej objawów, czy też ich cofnięcia, zmiany żywieniowe powinniśmy wprowadzić na stałe. Zaleca się stosowanie diety niskopurynowej, czyli z ograniczeniem produktów zawierających duże ilości puryn. Puryny, które wraz z pożywieniem dostają się do organizmu, przekształcają się w kwas moczowy, a wzrost jego stężania może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego.
„ Przy dnie moczanowej możemy spożywać produkty zbożowe, ryż, większość warzyw i owoców. Badania wykazały, że wiśnie mają właściwości obniżające stężenie kwasu moczowego w organizmie. Jeśli chodzi o źródła białka, powinny przeważać produkty pochodzenia roślinnego a nie zwierzęcego. Jeżeli chcemy spożywać mleko, wybieramy to nisko tłuszczowe.” - powiedziała owiedziała lek. Agata Skwarek-Szewczyk.
Główne zasady diety przy dnie moczanowej:
- Unikanie produktów bogatych w związki purynowe (m.in. czerwone mięso, podroby, ryby, owoce morza, alkohol);
- Spożywanie większej ilości tłuszczów roślinnych (oleje roślinne, orzechy, pestki) i unikanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego;
- Zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców;
- W sytuacji nasilenia objawów choroby, ograniczenie spożycia nasion roślin strączkowych oraz warzyw, takich jak: szpinak, brukselka, brokuł, por oraz nasion roślin strączkowych;
- Wybieranie produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu;
- Spożywanie niskoprzetworzonych produktów zbożowych (np. kasze gruboziarniste, makaron pełnoziarnisty, chleb razowy);
- Odpowiednie nawadnianie organizmu.