Dieta w chorobie refluksowej - główne zasady. Co radzi lekarz?
Refluks to fizjologiczne zjawisko cofania się treści żołądkowej do przełyku, do którego dochodzi przeważnie po spożyciu posiłku. Kiedy mamy do czynienia z powikłaniami, takimi jak ubytki w błonie śluzowej przełyku, mówimy wtedy o chorobie refluksowej. Jest to choroba przewlekła, a p odstawę leczenia stanowi zdrowy stylu życia. “Powinniśmy zmienić nasze przyzwyczajenia dietetyczne, unikać palenia papierosów i nadużywania alkoholu.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Jakie są objawy refluksu?
Najczęściej występującym i najbardziej nam znanym rodzajem refluksu jest refluks żołądkowo – przełykowy. Typową dolegliwością refluksu żołądkowo – przełykowego jest zgaga, czyli uczucie pieczenia i palenia za mostkiem. Głównym objawem refluksu jest także cofanie się treści żołądkowej do jamy ustnej lub do gardła, który często daje uczucie nieprzyjemnego, gorzkiego lub kwaśnego posmaku w jamie ustnej.
Mogą wystąpić również bóle w klatce piersiowej, jednak nie jest to typowy objaw refluksu. Choroba refluksowa nie zawsze daje objawy i może zostać przypadkowo zdiagnozowana w trakcie gastroskopii.
Jak powinna wyglądać dieta w chorobie refluksowej?
Dieta w chorobie refluksowej to w dużej mierze kwestia indywidualna. To, że dane produkty zaostrzają objawy u jednej osoby, nie oznacza, że będą działać negatywnie na innego pacjenta. „Podczas konsultacji zalecam pacjentom, aby podchodzili do diety indywidualnie i żeby obserwowali, swoją reakcję na poszczególne produkty. Produkt wywołujący reakcje należy ograniczyć, bądź też całkowicie wyeliminować z jadłospisu.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Główną zasadą diety w chorobie refluksowej jest spożywanie posiłków w mniejszych porcjach kilka razy dziennie. Warto też zwrócić uwagę na to, aby jedzenie nie było ciężkostrawne. „ Posiłki powinny być lekkostrawne, pozbawione tłustych i mocno przyprawionych produktów, które zalegają w żołądku. Należy także zrezygnować z gazowanych napoi. Jeżeli chodzi o owoce, w większości przypadków pacjenci zgłaszają, że cytrusy nasilają u nich objawy.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Do produktów o potencjalnym działaniu refluksogennym zalicza się głównie: cytrusy, kwaśne soki owocowe, tłuste dania, ostre przyprawy, napoje gazowane, mocną kawę, mocną herbatę, alkohol, czekoladę, pomidory i przetwory pomidorowe, warzywa cebulowe.
Posiłki należy spożywać spokojnie i powoli, bez pośpiechu. Unikajmy popijania jedzenia dużą ilością płynów, ponieważ będzie to prowadzić do zwiększenia objętości żołądka.
Starajmy się nie kłaść, nie pochylać i nie wykonywać ćwiczeń fizycznych przez co najmniej 2 godziny po jedzeniu. Ostatni posiłek dnia zaplanujmy najpóźniej 2-3 godziny przed pójściem spać. Warto dodać, żeby podczas snu głowa była lekko uniesiona. „Starajmy się, aby głowa oraz górna część tułowia znajdywały się wyżej. Powinny być one podwyższone o około 30%. Grubsza poduszka powinna wystarczyć” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Aby złagodzić podrażnienia wywołane przez kwaśną treść pokarmową, warto sięgać po kisiel z siemienia lnianego. „Siemię lniane ma naprawdę dobry wpływ na cały układ pokarmowy. Wydaje mi się, że wywar z siemienia lnianego ma większe zastosowanie w zapaleniu śluzówki żołądka niż przełyku, jednak część pacjentów go stosuje i w ten sposób zmniejsza swoje dolegliwości.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Czy ocet jabłkowy pomaga na refluks?
Picie octu jabłkowego to powszechnie znana, domowa terapia choroby refluksowej, mająca zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jedni chwalą, że ocet łagodzi objawy refluksu, inni wręcz przeciwnie, obserwują ich zaostrzenie. Aby rozwiać wątpliwości, zapytaliśmy o opinię specjalistę.
„ Często zdarza się, że pacjenci, zanim trafią do specjalisty, szukają pomocy w Internecie. Rzeczywiście, ocet jabłkowy pojawia się na różnych portalach z poradami zdrowotnymi. Do tej pory nie wykazano jednak w żadnym rzetelnym badaniu medycznym, żeby pomagał w chorobie refluksowej. Osobiście odradzam moim pacjentom taką terapię. ” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.