Gdy usłyszysz, jakie ma zalety - zaczniesz jeść owsiankę codziennie!
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ponieważ dostarcza nam energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia. Aby zacząć dzień z energią i uśmiechem, warto zjeść owsiankę :) Jakie są jej zalety? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z psychodietetykiem Saska Med, mgr Katarzyną Sobolewską.
Śniadanie na dobry początek dnia!
Według wielu badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny. Jakość spożywanych śniadań ma duże znaczenie dla zdrowia i samopoczucia. Zaleca się, aby śniadanie zawierało produkty zbożowe pełnoziarniste, takie jak pieczywo (razowe, graham), płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli czy otręby. Produkty te dostarczają błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są stopniowo trawione i wchłaniane do krwi, zapewniając organizmowi stały poziom energii. Dzięki temu unikamy gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi, które mogą wystąpić po spożyciu cukrów prostych.
„ Śniadanie powinno być zbilansowane, jak każdy inny posiłek. Najważniejsze, aby zawierało w sobie zdrowe źródła białka, tłuszczów i węglowodanów w odpowiedniej proporcji. W codziennym żywieniu dla zdrowych osób, które nie mają żadnych chorób powinniśmy spożywać od 10 do 15% białka w całej diecie. Jeżeli chodzi o węglowodany to do 60%. Reszta to będą tłuszcze.” - powiedziała psychodietetyczka mgr Katarzyna Sobolewska.
Płatki owsiane to samo zdrowie!
Idealnym pomysłem na zdrowe i smaczne śniadanie są płatki owsiane! Owsianka to produkt zbożowy, który ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Zawiera bogaty zestaw składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy, minerały i antyoksydanty, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
„ Zdrowym przykładem słodkiego śniadania jest owsianka, będąca bardzo dobrym źródłem betaglukanu, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku i fosforu. Takie śniadanie będzie mieć dobry wpływ na nasz organizm. Da nam sytość na dłużej i będzie uwalniać glikemię po posiłku bardzo powoli.” - powiedziała psychodietetyczka mgr Katarzyna Sobolewska.
Właściwości płatków owsianych:
- Wzmacniają układ immunologiczny i chronią organizm przed infekcjami.
- Wspomagają leczenie różnego rodzaju chorób, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, otyłość czy zaparcia.
- Opóźniają procesy starzenia się organizmu, poprzez zwalczanie wolnych rodników i zapobieganie uszkodzeniom komórek.
- Działają prewencyjnie w chorobach dietozależnych, ponieważ regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi, obniżają ciśnienie tętnicze i poprawiają metabolizm.
- Wpływają na poprawę kondycji fizycznej i psychicznej, ponieważ dostarczają energii, poprawiają koncentrację i pamięć, a także łagodzą stres i depresję.
Owsianka zdecydowanie zdrowsza niż płatki kukurydziane z mlekiem!
Płatki kukurydziane z mlekiem to popularne śniadanie, zwłaszcza wśród dzieci. Nie jest to jednak polecany przez dietetyków produkt ze względu na bardzo wysoki indeks glikemiczny. Jeśli chodzi o mleko, inne produkty stanowią duże lepsze źródło białka.
„ Na pewno nie powinniśmy spożywać takich produktów, które podniosą bardzo naszą glikemię. Przykładowo płatki z mlekiem to śniadanie, którym nie nasycimy się, gdyż mleko nie jest najlepszym źródłem białka. Twaróg, jogurty, maślanki, czy kefir zdecydowanie są lepszą opcją. Płatki kukurydziane lub te słodkie mają bardzo wysoki indeks glikemiczny , co również nie zaspokoi naszych wartości odżywczych.” - powiedziała psychodietetyczka mgr Katarzyna Sobolewska.