Jakie są objawy niedoboru cynku? Częste infekcje, problemy skórne i depresja to niektóre z nich
Cynk to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odgrywa bardzo istotną rolę w ważnych procesach biologicznych. Warto zadbać o podaż cynku w diecie, ponieważ jego deficyt prowadzi do wielu negatywnych skutków zdrowotnych.
Rola cynku w organizmie
Cynk bierze udział w ważnych procesach biologicznych organizmu, m.in. w syntezie białek i hormonów. Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Posiada właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Cynk odpowiada za zdrową skórę, włosy i paznokcie. Znany jest ze swojego działania przyspieszającego gojenie się ran. To niezbędny element dla prawidłowej pracy tarczycy i zachowania równowagi hormonalnej. Cynk wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych kobiet i mężczyzn. Łagodzi objawy PMS i zapobiega przedwczesnej menopauzie, a także chroni prostatę przez chorobami. Ponadto ma wpływ na nasze samopoczucie. Badania wykazują, że jego niedobór może powodować stany depresyjne.
Objawy niedoboru cynku
Jeśli borykamy się z przewlekłym zmęczeniem i obniżonym nastrojem, częstymi infekcjami, brakiem apetytu oraz wypadającymi włosami i łamliwymi paznokciami, możemy podejrzewać, że w naszym organizmie brakuje cynku. Nie są to jednak jedyne dolegliwości, które mogą się pojawić.
Do objawów niedoboru cynku zaliczamy:
- obniżona odporność i częste infekcje
- nasilone zmiany trądzikowe
- sucha i swędząca skóra
- wolniejsze gojenie się ran
- białe plamki na paznokciach
- łamliwe paznokcie
- nadmierne wypadanie włosów
- brak apetytu
- biegunki
- szumy uszne
- obniżenie płodności u mężczyzn
- obniżony nastrój
- depresja
- stany lękowe
- problemy z pamięcią
Źródła cynku w diecie
Warto nadmienić, że pewne składniki pożywienia zakłócają przyswajalność cynku. Należą do nich to m.in. szczawiany, kwas fitynowy, żelazo, miedź, wapń, błonnik pokarmowy i alkohol. Cynk występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, jednak jest lepiej przyswajalny z żywności pochodzenia zwierzęcego.
Produkty bogate w cynk to:
- ryby
- drób
- czerwone mięso
- owoce morza (zwłaszcza ostrygi)
- jaja
- sery
- nasiona roślin strączkowych
- produkty pełnoziarniste
- pestki dyni
- orzechy
- grzyby
- pomidory
-
kakao