Pacjenci.pl Zdrowie Jakie zioła na wzdęcia? Te sprawdzą się najlepiej i przyniosą szybką ulgę
canva.com

Jakie zioła na wzdęcia? Te sprawdzą się najlepiej i przyniosą szybką ulgę

4 kwietnia 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

Powiększony brzuch, uczucie dyskomfortu, gazy, bóle w podbrzuszu... Każdy z nas choć raz w życiu doświadczył nieprzyjemnych dolegliwości związanych ze wzdęciami. Jakie są przyczyny ich powstawania i jak sobie z nimi radzić? Istnieją skuteczne naturalne sposoby!

Jakie są przyczyny wzdęć?

Główną przyczyną problemów trawiennych są nieprawidłowe nawyki. Nieodpowiednia dieta, brak ruchu i jedzenie w stresie powodują przykre dolegliwości, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia czy nudności.

Przyczyny występowania wzdęć:

  • tłuste i ciężkostrawne potrawy
  • produkty z dużą zawartością cukrów prostych
  • żywność wysokoprzetworzona
  • zbyt duże porcje posiłków
  • jedzenie w stresie
  • zbyt szybkie spożywanie posiłków
  • brak aktywności fizycznej

Okazuje się, że także nadmiar błonnika może prowadzić do wzdęć. Dlaczego tak się dzieje? Jeżeli nasza dieta jest uboga w błonnik, jelita potrzebują czasu, żeby się do niego przyzwyczaić, a ich pierwszą reakcją będą wzdęcia. Produkty bogate w błonnik należy wprowadzać do jadłospisu stopniowo i powoli.

Projekt bez tytułu - 2023-03-28T150707.993.png

Kiedy nadmiar błonnika powoduje wzdęcia i zaparcia? Jak uniknąć dyskomfortu?
Pijesz kieliszek wina po posiłku na trawienie? Eksperci alarmują, tylko sobie szkodzisz

Jakie zioła i przyprawy są najlepsze na wzdęcia?

Jeśli dopadły nas wzdęcia, sięgnijmy po dobroci, jakie dała nam natura. Zioła i przyprawy dzięki swoim licznym właściwościom potrafią zdziałać cuda! Pamiętajmy też o ruchu! Spokojny spacer po posiłku będzie wspomagać perystaltykę jelit, poprawi trawienie oraz obniży poziom cukru we krwi.

Zioła wspomagające trawienie i łagodzące dolegliwości trawienne:

  • mięta
  • koper włoski
  • rumianek
  • zielona herbata
  • ostropest plamisty

Przyprawy zalecane przy dolegliwościach trawiennych:

  • cynamon
  • kardamon
  • anyż
  • goździki
  • ostropest plamisty

Alkohol na trawienie? To nie jest dobry pomysł!

Alkohol jest substancją toksyczną, powodującą uszkodzenia tkanek i narządów. Stwierdzenia „alkohol dla zdrowotności” czy „alkohol na trawienie” nie mają pokrycia w rzeczywistości. „Aktualnie stanowisko WHO jest takie, że nie ma bezpiecznej ilości alkoholu, czyli żadna ilość alkoholu nie jest korzystna dla zdrowia. ” - powiedziała dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. Alkohol drażni śluzówkę, zaburza naturalną perystaltykę jelit i utrudnia wchłanianie składników pokarmowych. Nie tylko nie poprawia trawienia, ale powoduje zaburzenia procesów trawiennych.

Jak powinna wyglądać dieta przy zespole jelita drażliwego? Na pewne produkty lepiej uważać
Dieta w chorobie refluksowej - główne zasady. Co radzi lekarz?
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja