Pacjenci.pl

canva.com

Pijesz kieliszek wina po posiłku na trawienie? Eksperci alarmują, tylko sobie szkodzisz

20 Lutego 2023

Autor tekstu:

Joanna Kamińska

Czy alkohol poprawia trawienie? Każda babcia ochoczo przytaknie, po czym naleje kieliszek domowej nalewki. Pozornie rozgrzewające trunki wcale nie usprawniają działania układu trawiennego. Wręcz przeciwnie - upośledzają pracę wątroby i trzustki, oraz utrudniają wchłanianie pokarmów.


 

Bezpieczna dawka alkoholu nie istnieje

„Aktualnie stanowisko WHO jest takie, że nie ma bezpiecznej ilości alkoholu, czyli żadna ilość alkoholu nie jest korzystna dla zdrowia.” - powiedziała dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska - Kwaśnik. Alkohol to substancja toksyczna, która przyczynia się do uszkodzenia tkanek i narządów, a także do zmian w psychice człowieka.

Traktowanie alkoholu jako “leku” na dolegliwości trawienne czy (jak w przypadku czerwonego wina) jako suplementu poprawiającego krążenie krwi to bardzo wygodna wymówka. W rzeczywistości tę rolę lepiej wypełni zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia. 

kolacja

covid

Czy osiągnęliśmy odporność populacyjną na COVID-19? Ekspert tłumaczy

CZYTAJ DALEJ
rak jelita

Rak jelita grubego - przyczyny, objawy, profilaktyka, leczenie. Ekspert tłumaczy

CZYTAJ DALEJ

Spożywanie alkoholu jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie

Najczęstszą przyczyną zgonów alkoholowych są urazy oraz choroby układu pokarmowego i układu krążenia. Według danych epidemiologicznych, w skutek wzrostu konsumpcji alkoholu długość życia Polaków zaczęła się zmniejszać. Alkohol powoduje zaburzenie pracy jelit oraz podrażnienie i uszkodzenie śluzówki układu pokarmowego. Przyczynia się do upośledzenia trawienia i wchłaniania substancji odżywczych, prowadząc do utraty wagi i niedożywienia. Nadmierne spożywanie alkoholu powoduje ciężkie uszkodzenie wątroby i jest znacznym czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworów układu pokarmowego.


 

Lepsze sposoby na poprawę trawienia

Aby poprawić trawienie, zamiast alkoholu warto sięgnąć po zioła i przyprawy. „Parametry poprawiające trawienie możemy uzyskać np. poprzez spożywanie ziołowych herbatek. Polecam miętę, koper włoski i rumianek. Dobrze zadziała również zielona herbata czy jej wersja z dodatkiem przypraw korzennych. Cynamon, kardamon, anyż, laska cynamonu, goździki wspaniale działają na nasz układ trawienny.” - powiedziała dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. Zalecanym produktem, korzystnie wpływającym na trawienie jest też ostropest plamisty. „Dobrym dodatkiem do potraw jest ostropest plamisty, który ma zbawienny wpływ na wątrobę. Można także wybrać ostropest w formie herbatki.” powiedziała psychodietetyczka SaskaMed Katarzyna Sobolewska. Nie zapominajmy też o ruchu. Według ekspertów spokojny spacer po posiłku nie tylko wspomaga perystaltykę jelit i poprawia trawienie, ale także obniża poziom cukru we krwi. Ponadto aktywność na świeżym powietrzu redukuje stres i poprawia nasze samopoczucie.


 

anoreksja

Anoreksja - objawy, przyczyny, leczenie. Ekspert tłumaczy

CZYTAJ DALEJ
e-recepta

E-recepta online, kiedy i komu może pomóc telemedycyna?

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

dieta - pacjencitrawienie

Podobne artykuły

Zdrowie

Czy przed myciem zębów należy zmoczyć szczoteczkę?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Jak odróżnić katar alergiczny od przeziębienia?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Czy kawa odwadnia i podnosi ciśnienie? 5 zadziwiających faktów na temat kawy
Czytaj więcej >

Zdrowie

4 ważne powody, dla których warto jeść pomidory i przetwory pomidorowe
Czytaj więcej >

Zdrowie

Jakie są objawy miażdżycy tętnic kończyn dolnych? Tych symptomów nie można bagatelizować!
Czytaj więcej >

Zdrowie

Endometrioza - bolesny problem wielu kobiet. Przyczyny, objawy, leczenie w rozmowie z ekspertem
Czytaj więcej >
Joanna Kamińska

Redaktor

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]