Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Pijesz kieliszek wina po posiłku na trawienie? Eksperci alarmują, tylko sobie szkodzisz
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 20.02.2023 15:04

Pijesz kieliszek wina po posiłku na trawienie? Eksperci alarmują, tylko sobie szkodzisz

jedzenie i alkohol
canva.com

Czy alkohol poprawia trawienie? Każda babcia ochoczo przytaknie, po czym naleje kieliszek domowej nalewki. Pozornie rozgrzewające trunki wcale nie usprawniają działania układu trawiennego. Wręcz przeciwnie - upośledzają pracę wątroby i trzustki, oraz utrudniają wchłanianie pokarmów.


 

Bezpieczna dawka alkoholu nie istnieje

„Aktualnie stanowisko WHO jest takie, że nie ma bezpiecznej ilości alkoholu, czyli żadna ilość alkoholu nie jest korzystna dla zdrowia.” - powiedziała dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska - Kwaśnik. Alkohol to substancja toksyczna, która przyczynia się do uszkodzenia tkanek i narządów, a także do zmian w psychice człowieka.

Traktowanie alkoholu jako “leku” na dolegliwości trawienne czy (jak w przypadku czerwonego wina) jako suplementu poprawiającego krążenie krwi to bardzo wygodna wymówka. W rzeczywistości tę rolę lepiej wypełni zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia. 

kolacja

Czy osiągnęliśmy odporność populacyjną na COVID-19? Ekspert tłumaczy Rak jelita grubego - przyczyny, objawy, profilaktyka, leczenie. Ekspert tłumaczy

Spożywanie alkoholu jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie

Najczęstszą przyczyną zgonów alkoholowych są urazy oraz choroby układu pokarmowego i układu krążenia. Według danych epidemiologicznych, w skutek wzrostu konsumpcji alkoholu długość życia Polaków zaczęła się zmniejszać. Alkohol powoduje zaburzenie pracy jelit oraz podrażnienie i uszkodzenie śluzówki układu pokarmowego. Przyczynia się do upośledzenia trawienia i wchłaniania substancji odżywczych, prowadząc do utraty wagi i niedożywienia. Nadmierne spożywanie alkoholu powoduje ciężkie uszkodzenie wątroby i jest znacznym czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworów układu pokarmowego.


 

Lepsze sposoby na poprawę trawienia

Aby poprawić trawienie, zamiast alkoholu warto sięgnąć po zioła i przyprawy. „Parametry poprawiające trawienie możemy uzyskać np. poprzez spożywanie ziołowych herbatek. Polecam miętę, koper włoski i rumianek. Dobrze zadziała również zielona herbata czy jej wersja z dodatkiem przypraw korzennych. Cynamon, kardamon, anyż, laska cynamonu, goździki wspaniale działają na nasz układ trawienny.” - powiedziała dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik. Zalecanym produktem, korzystnie wpływającym na trawienie jest też ostropest plamisty. „Dobrym dodatkiem do potraw jest ostropest plamisty, który ma zbawienny wpływ na wątrobę. Można także wybrać ostropest w formie herbatki.” powiedziała psychodietetyczka SaskaMed Katarzyna Sobolewska. Nie zapominajmy też o ruchu. Według ekspertów spokojny spacer po posiłku nie tylko wspomaga perystaltykę jelit i poprawia trawienie, ale także obniża poziom cukru we krwi. Ponadto aktywność na świeżym powietrzu redukuje stres i poprawia nasze samopoczucie.