Dlaczego warto jeść pomidory? Mają pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i nie tylko
Choroby sercowo-naczyniowe stanowią jedną z głównych przyczyn śmierci na całym świecie. Co roku z ich powodu umiera 17 milionów ludzi, z czego 4 miliony w Europie. Do czynników ryzyka zalicza się m.in. nieprawidłowa dieta. Co więc należy włączyć do codziennego menu, by zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia? Pomidory! – tak twierdzą naukowcy z Hiszpanii. I mają ku temu powody.
Pomidory obniżają ciśnienie tętnicze krwi
Eksperci z Uniwersytetu w Barcelonie przeprowadzili badanie, w którym wzięło udział 7 tys. osób z przedziału wiekowego 55-80. 82% uczestników miało stwierdzone wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Naukowcy podzielili ich na 3 grupy – wśród nich znaleźli się chorzy z nadciśnieniem pierwszego, drugiego i trzeciego stopnia.
Uczestnicy badania zostali poproszeni o wypełnienie ankiety dotyczącej obecności pomidorów w ich codziennej diecie. Naukowcy obserwowali ich przez 3 lata – w trakcie badań monitorowane były nawyki żywieniowe i wartość ciśnienia tętniczego.
Po zakończeniu badania okazało się, że osoby jedzące dziennie ok. 114 gramów pomidorów osiągnęły najwięcej korzyści – jest to ok.6 plasterków o grubości pół centymetra. W tej grupie ryzyko rozwoju nadciśnienia było niższe o 36%. Badani z tej grupy mieli także niższe ciśnienie tętnicze – odnotowano to jednak wśród osób z nadciśnieniem typu pierwszego.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Pomidory wpływają korzystnie na układ krążenia. W kilogramie pomidorów znajduje się ok.3 g potasu – większe spożycie potasu obniża ciśnienie tętnicze. Jednak by było to możliwe, jednocześnie należy ograniczyć spożycie sodu. Tu warto zaznaczyć, że jedzenie przetworów pomidorowych nie jest jednakowo korzystne jak spożywanie surowych pomidorów – w tych pierwszych nierzadko zawarte są szkodliwe ulepszacze smaku i duża ilość soli.
W pomidorach znajdują się również:
- witamina C,
- witaminy z grupy B,
- błonnik,
- likopen (silny antyoksydant).
Pomidory działają również moczopędnie, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność i zmniejszają ryzyko wystąpienia stanów zapalnych, a nawet nowotworów. Przyspieszają perystaltykę jelit i wspomagają proces wydalania szkodliwych produktów przemiany materii.
Pomidory można jeść także podczas stosowania diety redukcyjnej ze względu na niewielką ilość kalorii w nich zawartych. Jak wynika z danych opublikowanych przez USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) jeden średniej wielkości surowy pomidor zawiera 22 kalorie.
Warto zachować umiar
Spożywanie pomidorów jest bezpieczne, lecz również i one w nadmiarze mogą szkodzić. Regularne jedzenie dużych ilości warzywa może negatywnie odbić się na zdrowiu – np. spowodować migrenę. Duże spożycie pomidorów bywa także przyczyną refluksu żołądkowego ze względu na zawarty w nich kwas jabłkowy i cytrynowy.
Objadanie się pomidorami może też spowodować problemy żołądkowo-jelitowe np. zespół jelita drażliwego.