Jedzenie też może poprawić humor. A te pokarmy w szczególności
Dieta to świetne „narzędzie” do poprawy humoru. Co więc jeść, by poprawić samopoczucie? Teoretycznie każde jedzenie może zadziałać w ten sposób – każdy ma własne upodobania kulinarne. Jednak są produkty, które zadziałają w ten sposób na każdego! Które to są?
Jedzenie wpływa na samopoczucie
Głód powoduje, że stajemy się rozdrażnieni. Energia i koncentracja słabną. Wówczas porcja odpowiednich pokarmów od razu sprawia, że na twarzy pojawia się uśmiech. Jedzenie poprawiające humor, bez względu na gust kulinarny, to to zawierające tryptofan , potrzebny do wydzielania serotoniny. Pomocne okażą się także pokarmy zawierającą dużą dawkę kwasu foliowego, kwasu omega-3 i omega-6 i witamin.
Żywność ma wpływ funkcjonowanie układu nerwowego. Dlatego by czuć się dobrze, konieczne jest prawidłowe odżywianie mózgu, wykorzystującego 20% energii całego organizmu – z tego powodu tak ważne jest, by w organizmie był stały poziom glukozy. Warto więc skupić się na diecie zbilansowanej i regularnych porach spożywania posiłków i wyborze produktów zawierających cukry złożone – są to kasze, ciemne pieczywo, pełnoziarniste makarony. Dzięki nim utrzymamy skupienie i złagodzimy wahania nastroju.
“Jagoda to król, jeśli chodzi o nasz układ nerwowy i mózg! Istnieją bardzo silne dowody na to, że jagody i borówki mają silne działanie w kontekście wsparcia układu nerwowego. Badania potwierdzają ich znaczący wpływ na poprawę pamięci i przeciwdziałanie chorobie Alzheimera oraz demencji”. -powiedziała dietetyk kliniczny Magdalena Kartasińska – Kwaśnik
Jedzenie na poprawę humoru
By organizm wydzielał serotoninę, czyli hormon szczęścia, musi mieć dostęp do tryptofanu, aminokwasu dostarczanego z pożywieniem. Dzięki węglowodanom do krwi trawić może odpowiednia ilości tryptofanu. Jego niedobór natomiast przyczynia się do rozwoju np. zaburzeń depresyjnych i lęków.
Tryptofan znajduje się przede wszystkim w produktach bogatych w białko – są to ryby, sery, mleko, chude mięsa i produkty sojowe. Najwięcej zawierają go pestki dyni, bo aż 576 mg. Bogatymi źródłami tryptofanu są także ziarna soi i ser mozzarella. Tryptofan zawierają także suplementy diety, najczęściej skierowane do osób mających kłopoty ze snem, żyjących w przewlekłym stresie.
Do kategorii produktów poprawiających humor zaliczyć można również:
- świeże warzywa i owoce,
- orzechy i migdały,
- gorzką czekoladę,
- banany,
- awokado,
- zielone warzywa liściaste,
- kiszonki,
- tłuste ryby,
- jajka,
- kawa.
Jedzenie może też obniżać nastrój
Są również pokarmy mogące niekorzystnie wpływać na układ nerwowy. Niekiedy wystarczy zjeść niewielką ich ilość, by poczuć przygnębienie, zmęczenie, niepokój i rozdrażnienie. W ten sposób zadziałać mogą:
- oczyszczone zboża,
- przetworzona żywność bogata w tłuszcze trans,
- cukier,
- słodziki,
- syrop glukozowo-fruktozowy,
- syntetyczne barwniki,
- wzmacniacze smaku,
- kolorowe napoje np. soki.
źródło: Gemini.pl