Mleko przyczyną przewlekłego zmęczenia i anemii? Zaskakujące fakty na temat mleka
Badania na temat mleka wciąż zawierają dużo niejasności, a naukowcy sprzeczają się między sobą, czy jego spożywanie przynosi więcej szkód czy korzyści. Generalnie mleko uważane jest za zdrowy napój, który dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Niestety jego nadmiar w diecie może prowadzić do przykrych dolegliwości i problemów zdrowotnych.
Wady i zalety mleka
Mleko stanowi bogate źródło białka, wapnia oraz witaminy D, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania zdrowia kości oraz zębów. Ze względu na dużą zawartość wapnia, picie mleka jest szczególnie zalecane dzieciom i osobom starszym.
Niestety, spożywanie tego smacznego białego napoju ma także swoje wady. Mleko zawiera laktozę, której nie trawi duża część dorosłej populacji. U osób z nietolerancją laktozy, po wypiciu mleka pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego, takie jak wzdęcia, bóle brzucha i biegunka.
Mleko krowie należy do produktów o wysokim potencjale alergizującym. Coraz większa liczba niemowląt i małych dzieci cierpi na nietolerancję białek mleka krowiego, która objawia się między innymi dolegliwościami żołądkowo - jelitowymi i stanami zapalnymi skóry.
Ponadto mleko jest źródłem tłuszczu nasyconego i cholesterolu, które zwiększają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i cukrzycy.
Mleko a zespół chronicznego zmęczenia
Badania wykazały, że picie mleka w nadmiarze może powodować „nieszczelne jelito”. Według teorii, kazeina a1 obecna w mleku ma działanie zapalne na wyściółkę jelit, co może zwiększać przepuszczalność błony śluzowej jelita. Skutkuje to dysbiozą mikrobiomu, czyli zaburzeniem równowagi mikrobiologicznej w organizmie.
Niedawno naukowcy z Cornell powiązali nieszczelne jelita z zespołem chronicznego zmęczenia. Jest to stan charakteryzujący się długotrwałym i nieuzasadnionym zmęczeniem, które znacznie ogranicza zdolność do wykonywania codziennych czynności.
Mleko a ryzyko anemii
Skutkiem picia mleka w nadmiarze może być anemia. Wszystko za sprawą obecnej w mleku kazeiny, która wiąże się z żelazem w organizmie, utrudniając jego wchłanianie. Zjawisko to najczęściej obserwowane jest u małych dzieci do 5. roku życia, które piją zbyt duże ilości mleka.
Jaka ilość mleka jest bezpieczna?
Jak poddaje raport Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych, osoby powyżej 9. roku życia mogą spożywać do trzech filiżanek mleka dziennie.