Jak rozpoznać ból jelit? Gdzie jest ulokowany?
Jelita pełnią bardzo ważne funkcje w naszym organizmie. Odpowiadają za trawienie i wchłanianie składników odżywczych, utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej oraz odporności na infekcje. Najczęstszym powodem skurczów jelit i dolegliwości bólowych w jamie brzusznej są nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Mogą one wiązać się z niewłaściwym odżywianiem się, nadwrażliwością pokarmową, a także być następstwem różnych chorób. Jak rozpoznać ból jelit?
Przyczyny bólu jelit
Do głównych przyczyn skurczów jelit należą:
- stres,
- niewłaściwa dieta,
- zatrucie pokarmowe,
- zaparcia,
- spożycie zbyt dużej ilości pokarmów,
- nagromadzenie się gazów w jelitach,
- alergie lub nietolerancje pokarmowe;
schorzenia:
- SIBO (zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego),
- zespół jelita drażliwego,
- uchyłkowatość jelita grubego,
- choroba Leśniowskiego-Crohna,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- choroba wrzodowa dwunastnicy,
- nieswoiste zapalenie jelit,
- niedrożność jelita grubego,
- rak jelita,
- poinfekcyjny zespół jelita.
Gdzie bolą jelita?
Jelita stanowią część układu pokarmowego i zlokalizowane są w jamie brzusznej. Ich łączna długość może dochodzić nawet do ponad 7 metrów, dlatego dolegliwości bólowe mogą występować w różnych lokalizacjach, po prawej bądź też po lewej stronie brzucha.
W zależności od tego, który odcinek został dotknięty chorobą lub zaburzeniem, bóle jelit mogą pojawiać się między innymi:
- w podbrzuszu,
- w nadbrzuszu,
- w okolicy pępka,
- w prawym górnym kwadracie jamy brzusznej,
- w lewym dolnym kwadracie jamy brzusznej,
- w prawym górnym kwadracie jamy brzusznej,
- w lewym dolnym kwadracie jamy brzusznej.
Jak bolą jelita?
Ból jelit może mieć różny charakter: kłujący, kolkowy, tępy, rozlany czy skurczowy. Dolegliwościom bólowym mogą towarzyszyć także inne objawy, m.in. nudności, wymioty, wzdęcia, zaparcia, biegunka czy krwawienie z odbytu.
Czego nie lubią jelita?
Aby zadbać o zdrowie jelit, warto ograniczyć lub wyeliminować z diety produkty, które są dla nich szczególnie szkodliwe. Należą do nich między innymi:
- słodycze,
- sztuczne słodziki,
- dania typu fast food,
- czerwone mięso,
- przetworzone mięso,
- alkohol.