Może chronić przed rakiem żołądka i obniżać ryzyko zawału. Odkryj na nowo to polskie warzywo
Charakterystyczny smak i zapach sprawiają, że niejedna osoba unika tego warzywa. Warto się z nim jednak przeprosić, bo ma wiele prozdrowotnych właściwościami. Każdy jej rodzaj poprawia odporność i ma działanie bakteriobójcze. To nie wszystko – korzystnie wpływa również na serce. Stara, dobra polska cebula - przeczytaj o jej niezwykłych właściwościach.
Poznaj właściwości zdrowotne cebuli
Właściwości lecznicze cebula zawdzięcza wielu zawartym w niej składnikom odżywczym. Jest źródłem siarki, cynku, magnezu, fluoru, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, krzemu i witamin z grupy B, C, K, E, A i błonnika pokarmowego. Zawiera także cenne antyoksydanty. Na rynku znajdziemy różne jej odmiany – czerwoną, białą, czy tą o żółtawym odcieniu. Najwięcej związków siarki zawierają jasne odmiany cebuli. Najwięcej składników odżywczych zawiera odmiana czerwona i cebula zwyczajna.
W cebuli znajdują się glikozydy, a wśród z nich najważniejszy, czyli dwusiarczek alilo-propylowy. To właśnie on jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych cebuli. Oprócz niego warzywo zawiera enzymy np. fermenty, usprawniające trawienie i metabolizm.
Cebula to naturalny antybiotyk?
Przez wielu jest właśnie tak traktowana. Mieszanka cebuli, miodu i imbiru skutecznie pomaga w leczeniu kaszlu. Cebula ma też właściwości antybakteryjne, wzmacnia odporność i wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych. Stosowana jest także jako lek na infekcje górnych dróg oddechowych np. zapalenie gardła, zatok przynosowych, zapalenie krtani i zapalenie oskrzeli. W leczeniu anginy stosowany jest bulion cebulowy, pomagający łagodzić zapalenie migdałków
- rak żołądka
Cebula zaliczana jest do warzyw antyrakowych. Czerwona cebula jest bogatym źródłem kwercetyny, bioflawonoidu odpowiedzialnego za usuwanie z organizmu wolnych rodników. Ma także właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antybakteryjne. National Cancer Institute twierdzi, że może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka aż o 50%.
- choroby układu krwionośnego
Siarka obecna w cebuli jest składnikiem biorącym udział w wytwarzaniu cysteiny w ludzkim organizmie. Dzięki niej możliwe jest utrzymanie prawidłowej masy ciała i oczyszczenie organizmu z toksyn. Związki siarki mogą hamować powstawanie zakrzepów w naczyniach.
- cukrzyca
Czerwona cebula może i wręcz powinna być stałym elementem diety cukrzyków i osób z insulinoopornością dzięki temu, że ma dużą zawartość chromu i niski indeks glikemiczny. Chrom jest związkiem obniżającym poziom glukozy we krwi i bierze udział w metabolizowaniu tłuszczów, węglowodanów i białka. Gdy jest go za mało, gospodarka cukrowa może funkcjonować nieprawidłowo.
- choroby sercowo-naczyniowe
Spożywanie surowej cebuli może zapobiegać tworzeniu się blaszek miażdżycowych, powodujących miażdżycę lub chorobę niedokrwienną serca. Flawonoidy obecne w cebuli mogą zapobiegać przywieraniu krwi i cholesterolu do ścian tętnic. Cebula zawiera też kwercetynę, która może podnieść poziom „dobrego” cholesterolu.
- nadciśnienie tętnicze
Cebula uznawana jest za naturalny środek na nadciśnienie tętnicze. W cebuli zawarte są związki obniżające ciśnienie np. aliicyna. To siarkoorganiczny związek chemiczny ma silne działanie bakteriobójcze. W cebuli obecny jest także błonnik, poprawiający stężenie lipidów we krwi tak jak aliicyna.
Nie każdy powinien spożywać cebulę!
Cebula to przede wszystkim dodatek do dań. Traktowanie jej jak typowego antybiotyku, bez konsultacji z ekspertem, jest niewskazane. Warto też wiedzieć, że nie każdy też powinien ją spożywać. Przeciwwskazaniami są:
- chora wątroba,
- choroba nerek,
- choroba woreczka żółciowego,
- niewydolność serca.
Spożywanie cebuli może spowodować też wzdęcia i przelewanie się w jelitach i biegunkę. Powinny na to zwracać uwagę osoby z wrażliwymi jelitami.
Osoby z chorobami przewlekłymi warto by zapytały lekarza lub dietetyka, czy spożycie warzywa w ich przypadku nie będzie stanowiło zagrożenia dla zdrowia.