Pacjenci.pl

canva.com

4 ważne powody, dla których warto jeść pomidory i przetwory pomidorowe

23 Marca 2023

Autor tekstu:

Joanna Kamińska

Pomidory to jeden z naszych ulubionych dodatków do kanapek i sałatek. Mają nie tylko fantastyczny smak, ale są także prawdziwą bombą zdrowotną! Okazuje się, że jeszcze bardziej wartościowe są przetwory pomidorowe.

Jakie właściwości mają pomidory?

  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca

Pomidory, a w szczególności sok pomidorowy zawierają bardzo dużą ilość potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Potas reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę mięśnia sercowego. 

  • Mają działanie przeciwnowotworowe

Badania potwierdzają, że zawarty w pomidorach naturalny przeciwutleniacz likopen wykazuje działanie przeciwnowotworowe w przypadku niektórych nowotworów, takich jak m.in. rak prostaty, rak jelita grubego, rak piersi, rak jajnika, rak wątroby czy rak płuc. Badania wykazały, że spożycie likopenu pochodzącego z pomidorów i jego przetworów może obniżyć ryzyko rozwoju raka prostaty nawet o 53%. Likopen należy do grupy karotenoidów, czyli naturalnych barwników obecnych w roślinach. To właśnie on nadaje pomidorom czerwoną i pomarańczową barwę. 

  • Wspomagają odchudzanie i są przyjazne cukrzykom

Pomidory są niskokaloryczne i dają uczucie sytości, dlatego są zalecane w dietach redukcyjnych. Średniej wielkości pomidor zawiera około 33 kalorii. Pomidory ze względu na niski indeks glikemiczny są odpowiednie dla osób z cukrzycą. 

  • Opóźniają procesy starzenia się skóry

Pomidory są bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu posiadają silne właściwości przeciwutleniające. Walczą z wolnymi rodnikami i wspomagają produkcję kolagenu w skórze. Duży pomidor pokrywa 60% dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. 

pomidor

ogórki kiszone

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone? To samo zdrowie!

CZYTAJ DALEJ
herbata

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa? Wszystko zależy od sposobu jej przygotowania

CZYTAJ DALEJ

Przetwory pomidorowe zdrowsze od surowych pomidorów?

Najbardziej wartościowy składnik pomidorów, likopen uwalniany jest podczas gotowania, dlatego znacznie lepiej wchłania się z przetworów, soku, sosu czy koncentratu niż ze świeżych warzyw. W przetworach jest go nawet dwa razy więcej niż w świeżych pomidorach. Bogatym źródłem likopenu może być ketchup! Musi jednak spełniać kilka warunków. Powinien mieć jak najbardziej naturalny skład, w którym przeważają pomidory i nie ma dużej ilości cukru i soli. 

Czy można przechowywać pomidory w lodówce?

To pytanie wzbudza wiele wątpliwości i nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od dojrzałości pomidorów. Jeśli nie są w pełni dojrzałe, należy trzymać je w temperaturze pokojowej, np. na blacie kuchennym. W takich warunkach będą mogły spokojnie dojrzeć. Unikajmy jednak przechowywania pomidorów w workach foliowych, gdyż szkodliwe substancje mogą przenikać do naszych warzyw. Jeśli pomidory są dojrzałe, warto włożyć je do lodówki, aby dłużej zachowały świeżość i były chronione przed muszkami owocówkami. Nie przetrzymujmy ich jednak dłużej niż 3 – 5 dni, ponieważ po tym czasie zaczną się psuć

dieta

Dieta przeciwzapalna - Co jeść, a czego unikać w codziennym jadłospisie?

CZYTAJ DALEJ
czekolada

Gorzka czekolada jako zdrowy zamiennik słodyczy. Dlaczego warto ją jeść?

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

zdrowiedieta - pacjenci

Podobne artykuły

Zdrowie

Farmakologiczne leczenie zaburzeń osobowości – czy to bezpieczne?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Jak odróżnić ostrą niewydolność serca od przewlekłej?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nadciśnienie tętnicze - rodzaje, objawy, leczenie, profilaktyka. Ekspert tłumaczy
Czytaj więcej >

Zdrowie

Witamina D — darmowy lek na osteoporozę. Jak ją zdobyć?
Czytaj więcej >

Zdrowie

Nieleczenie cukrzycy to poważny błąd! Nasz ekspert wyjaśnia dlaczego.
Czytaj więcej >

Zdrowie

EKG - badanie które może uratować życie. Dlaczego jest tak ważne?
Czytaj więcej >
Joanna Kamińska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Zdrowie

Zdrowie

Joanna Kamińska

Siemię lniane — jakie ma właściwości i na co pomaga?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Koronarografia, czyli inwazyjne badanie diagnostyczne choroby wieńcowej — na czym polega?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Joanna Kamińska

Cała prawda o suplementach diety w rozmowie z dietetykiem. Wszystko, co warto wiedzieć!
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Afazja po udarze mózgu – co to jest i jakie ma objawy?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Wczesne objawy nadciśnienia. Jak je rozpoznać?
Czytaj więcej >
Zdrowie

Piotr Cieciuch

Dieta osoby z nadciśnieniem tętniczym - co jeść, a czego unikać?
Czytaj więcej >