Najgorszy miód z możliwych wciąż kupowany przez Polaków. Ten zamiennik to nic dobrego
Choć wygląda jak naturalny i jest zaskakująco słodki, sztuczny miód to jedynie produkt zastępczy, który nie posiada żadnych właściwości zdrowotnych.
Sztuczny miód z różnych powodów wciąż cieszy się popularnością i często trafia do koszyków podczas zakupów. Czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się, z czego został zrobiony?
Tani zamiennik naturalnego miodu – skąd wziął się na półkach
Jest łatwo dostępny, ma bursztynowy kolor, a jego konsystencja do złudzenia przypomina oryginał. Już sama nazwa wskazuje, że trzymamy w rękach słoik miodu, jednak na tym podobieństwa się kończą. Skąd zatem jego popularność? Powodów jest kilka:
Niższa cena
W czasach kryzysu, jaki dotknął Polskę pod koniec ubiegłego wieku, sztuczny miód wydawał się rozsądnym wyborem i ekonomiczną alternatywą, doskonałą do ciast, herbaty czy na kanapki
Postęp technologiczny
Dzięki nowoczesnym technologiom można produkować sztuczny miód na masową skalę, bez względu na pogodę czy porę roku i dostępność kwiatów
Zmniejszająca się populacja pszczół
Kryzys klimatyczny i działalność człowieka doprowadziły do wymierania pszczół, co ograniczyło dostępność naturalnego miodu i podniosło jego ceny
Sztuczny vs. naturalny miód – co je różni?
Sztuczny miód z tym prawdziwym ma niewiele wspólnego. Jest produkowany przemysłowo, najczęściej z mieszanki syropów glukozowo-fruktozowych, wody i sztucznych aromatów. Nie zwiera też w swoim składzie naturalnych cennych enzymów i witamin i nie pachnie tak, jak prawdziwy. To produkt zastępczy i pozbawiony wartości odżywczych.
Z kolei miód naturalny to skarbnica składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie . Jest bogaty w enzymy, antyoksydanty, witaminy i związki mineralne. Jego właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i immunostymulujące są niezastąpione, stąd staje się niezbędnym elementem w każdej kuchni.
Jak rozróżnić sztuczny miód od naturalnego?
Naukowcy potwierdzają, że sztuczny miód może być szkodliwy. Bardzo ważna jest zatem umiejętność odróżnienia sztucznego produktu od naturalnego – przed wszystkim ze względu na nasze zdrowie. Choć nie mamy na co dzień dostępu do zaawansowanych metod badawczych (naukowcy na łamach magazynu Vet Word zalecają m.in. spektroskopię w podczerwieni, pozwalająca na szybką identyfikację związków organicznych i nieorganicznych) – istnieją proste sposoby, by rozpoznać prawdziwy miód:
- Cena: naturalny miód jest zazwyczaj droższy niż sztuczny, jego produkcja wymaga bowiem czasu, wysiłku pszczelarzy i dostępności kwiatów
- Konsystencja: naturalny miód z czasem się krystalizuje, podczas gdy sztuczny pozostaje płynny nawet po długim czasie
- Smak: sztuczny miód jest słodszy, ale pozbawiony głębi smaku, charakterystycznej dla miodu naturalnego
- Test w wodzie: naturalny miód długo się rozpuszcza w szklance z wodą, sztuczny – znacznie szybciej, nawet w zimnym płynie
- Zapach: miód naturalny ma charakterystyczny aromat, wynikający z rodzaju kwiatów, z których został zebrany, natomiast sztuczny miód pachnie chemicznymi aromatami lub wcale
Zobacz także:
"Jem mało, a nie chudnę". Dietetyk rozprawia się ze słynnym zdaniem i zdradza, czy to możliwe
Te produkty mogą złagodzić migrenowe bóle. Dietetyczka tłumaczy, co jeść przy migrenie
Bez przerwy trzęsiesz się z zimna? Może brakować Ci tego pierwiastka