Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Bez przerwy trzęsiesz się z zimna? Może brakować Ci tego pierwiastka
Redakcja Pacjenci.pl
Redakcja Pacjenci.pl 22.09.2024 12:03

Bez przerwy trzęsiesz się z zimna? Może brakować Ci tego pierwiastka

Trzęsiesz się z zimna? To może być niedobór jodu
Fot. Canva

Nieustanne uczucie chłodu, mimo odpowiedniego ubrania i sprzyjającej pogody, może sugerować problem z niedoborem jodu – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Sprawdź, dlaczego jego niedobór może być groźny dla zdrowia.

Jednym z charakterystycznych objawów niedoboru jodu jest uczucie ciągłego zimna, nawet przy sprzyjającej pogodzie. Ten pierwiastek jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy, która reguluje metabolizm i temperaturę ciała. Kiedy brakuje jodu, tarczyca nie produkuje odpowiedniej ilości hormonów, co powoduje spowolnienie metabolizmu i uczucie chłodu.

Jod – pierwiastek niezbędny dla zdrowia

Jod to pierwiastek chemiczny, który odgrywa ważną rolę w produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3). Te hormony są odpowiedzialne za regulację procesów metabolicznych, wzrost, rozwój oraz utrzymanie równowagi energetycznej organizmu. Niedobór jodu prowadzi do poważnych zaburzeń pracy tarczycy, a w konsekwencji do innych problemów zdrowotnych.

Sezon na kleszcze jeszcze nie minął. Uważaj – w te miejsca na ciele lubią się wbijać Myślisz, że nie jesteś uzależniony od telefonu? Psycholożka wymienia objawy tego nałogu

Co robić, aby uniknąć niedoborów jodu?

Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie produkować jodu, dlatego musimy go dostarczać z zewnątrz, głównie poprzez dietę. Najwięcej jodu znajduje się w produktach pochodzenia morskiego, takich jak ryby (np. dorsz, łosoś), owoce morza, algi morskie, a także w jodowanej soli. W mniejszych ilościach jod można znaleźć w nabiale i jajach. Aby uniknąć niedoborów, warto wzbogacać dietę o te produkty.  Według norm Instytutu Żywności i Żywienia zapotrzebowanie organizmu na jod zmienia się wraz z wiekiem. Dzieci do lat 5 powinny przyjmować go w ilości 90 µg, starsze już 120 µg, zaś młodzież, powyżej lat 12 oraz dorośli potrzebują 150 μg jodu dziennie.

Niedobór jodu i zwiększone zapotrzebowanie

Niedobór jodu objawia się zmęczeniem i uczuciem przygnębienia, osłabieniem, suchością skóry, wypadaniem włosów, przyrostem masy ciała oraz zaburzeniami koncentracji. Charakterystycznym objawem jest uczucie zimna, zwłaszcza w okolicach dłoni i stóp. U kobiet niedobór jodu może prowadzić do nieregularnych cykli menstruacyjnych. W skrajnych przypadkach niedoboru na szyi pojawiają się wyczuwalne guzki tarczycowe, mogące prowadzić do uczucia duszności. 
Szczególne zapotrzebowanie na jod wzrasta w okresie ciąży i karmienia piersią. Wówczas zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi odpowiednio 220 μg i 290 μg dziennie. Jest on niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego płodu. Niedobór tego pierwiastka w ciąży może prowadzić do poważnych zaburzeń rozwojowych u dziecka. Na odpowiednią podaż jodu powinny uważać również dzieci i młodzież, ponieważ nawet umiarkowany niedobór tego pierwiastka może prowadzić do poważnych konsekwencji, jak obniżenie zdolności uczenia się, zapamiętywania i kojarzenia.  

 

Zobacz także:

W PRL-u była hitem, dziś niewielu o niej pamięta. To źle, bo jest źródłem witaminy młodości

Wspierają zdrowie serca i wygląd skóry, lecz nie każdy może je jeść. Te osoby powinny uważać na śliwki

Coraz więcej ludzi cierpi na migotanie przedsionków. Ryzyko wzrasta z wiekiem