Nazywają ją "apteczką Pana Boga". Ta roślina leczy ludzi na całym świecie
Właściwości tej rośliny są doskonale znane niemal na całym świecie. Od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej i to z dużym powodzeniem. I choć mamy ją na wyciągnięcie ręki, niewielu z nas z tego korzysta.
Czarny bez ma ogrom właściwości, więc nazywany jest „apteczką Pana Boga”. Określa się go również bzem dzikim lub lekarskim. Jego owoce i kwiaty mają właściwości prozdrowotne, ale aby tak było, należy je odpowiednio przygotować. Podpowiadamy, co zrobić z czarnego bzu.
Na co dobry jest czarny bez?
Niewiele osób wie, że czarny bez jest pomocny w wielu chorobach. Jego kwiaty zawierają sporo flawonoidów i kwasów fenolowych, a także zawierają kwasy organiczne, sole mineralne, garbniki, sterole, triterpeny. Dzięki temu mają właściwości przeciwgorączkowe i przeciwzapalne, łagodzą ból gardła, działają wykrztuśnie i rozrzedzają katar. Świetnie łagodzą też stany zapalne skóry i zapalenie spojówek.
Kwiaty czarnego bzu mają też właściwości moczopędne, rozkurczające, pobudzające krążenie, obniżające cukier we krwi oraz zapobiegają powstawaniu pajączków. Syrop z czarnego bzu świetnie zaś sprawdzi się w przypadku nieżytów górnych dróg oddechowych oraz przerostu prostaty.
Na co pomagają owoce czarnego bzu?
Owoce bzu czarnego , podobnie jak kwiaty, mają szerokie zastosowanie. Są bogate w antocyjany i witaminy (C, B i prowitaminy A), dlatego wykazują działanie wzmacniające, odtruwające, moczopędne i przeciwwirusowe. Doskonale sprawdzą się w leczeniu stanów zapalnych żołądka oraz jelit. Działają też przeciwbólowo - w nerwobólach i rwie kulszowej. Stosowane są również do skóry trądzikowej, jak i w walce z cellulitem .
Kiedy czarny bez jest trujący?
Warto pamiętać, że tylko dobrze przygotowany czarny bez nadaje się do spożycia. We wszystkich częściach świeżej rośliny występują glikozydy cyjanogenne, które dla ludzi w większych ilościach są trujące. Owoce i kwiaty należy przetworzyć.
Kwiaty i owoce bzu trzeba poddać obróbce termicznej , by nadawały się do spożycia. Kwiaty należy ścinać, gdy są dojrzałe – czyli w maju i czerwcu. Z kolei owoce nadają się do obróbki dopiero na przełomie sierpnia i września.
Zarówno kwiaty, jak i owoce, sprawdzą się do przygotowania syropu , nalewki czy herbaty. Kwiaty warto ususzyć, aby przygotować z nich rozgrzewające napary w chłodne dni.
Zobacz też:
Mariola Bojarska-Ferenc opublikowała zdjęcie ze szpitala. „Nie jestem kobietą z żelaza”
Mandaryna zmaga się z tą chorobą od lat. Jej córka „jest pielęgniarką dla mamy”
Nowe zasady umawiania wizyt w przychodniach: e-rejestracja wkrótce dostępna dla pacjentów