Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Bosacka ostrzega przed produktem, który kupujemy dzieciom. „Uwaga mocne. Nie dajcie się zwieść opakowaniu”
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 17.08.2024 10:25

Bosacka ostrzega przed produktem, który kupujemy dzieciom. „Uwaga mocne. Nie dajcie się zwieść opakowaniu”

Bosacka ostrzega przed produktem, który kupujemy dzieciom. „Uwaga mocne. Nie dajcie się zwieść opakowaniu”
fot.instagram/katarzynabosacka, fot. w tle pexels/ silviarita

Katarzyna Bosacka to znana polska dziennikarka i prezenterka, która od wielu lat doradza Polakom w kwestiach żywieniowych i zakupowych. Tym razem wzięła pod lupę produkt, który jest w wielu polskich domach, szczególnie tych, w których mieszkają dzieci. Mowa o syropie owocowym.

Katarzyna Bosacka przenalizowała skład popularnego syropu. To, co odkryła, sprawiło, że nie pozostawiła na tym produkcie suchej nitki. Sprawdźmy więc, na co warto zwrócić szczególną uwagę, kupując syrop w sklepie.

Katarzyna Bosacka nie pozostawiła suchej nitki na syropie owocowym

Katarzyna Bosacka przeanalizował skład syropu truskawkowego firmy Piwniczka Babuni. Warto jednak pamiętać, że taki skład ma większość syropów owocowych, które są dostępne w sklepach. 

- Uwaga mocne – rozpoczęła swój wpis dziennikarka.

Zwróciła uwagę, że etykieta sprawia wrażenie, że kupujemy babciny syrop, który „wyleczy przeziębienie albo przywróci wspomnienia z dzieciństwa i doda nam trochę słodyczy”. Następnie przeszła do zawartości butelki.

- Uwaga, zamiast truskawek jest sok z aronii (29%) oraz aromat - TRUSKAWEK NIE MA TU WCALE!. Na pierwszym miejscu w składzie cukier, którego w 100 ml jest aż 67 g, czyli 13,5 łyżeczki, co daje 67 łyżeczki cukru w całej 0,5 l butelce!! O zgrozo! – dodała.

Dodaj do kawy. Niszczy komórki rakowe Nie nadaje się na patelnię, a smażymy na nim kotlety. Ten olej po rozgrzaniu jest jak trutka

Burza w sieci pod postem o syropie owocowym

Następnie dodała, że „kolor, syrop zawdzięcza koszenili, czyli barwnikowi pozyskiwanemu z owadów, który znajduje się często w cukierkach czy żelkach o mocno intensywnym, czerwonym kolorze”, a nie owocom, z których powinien powstać syrop. 

Wielu internautów nie szczędziło słów na ten temat. Pod jej wpisem pojawiło się wiele komentarzy.

Sok z truskawki bez truskawki. Makabra

Sam cukier i barwniki

Ręce opadają

Świetna robota pani detektyw

- czytamy.

Na co zwracać uwagę podczas czytania etykiet produktów spożywczych?

Wybierając się na zakupy, warto przeznaczyć na to trochę więcej czasu niż zwykle, by dokładniej wczytać się w etykiety produktów. Należy przede wszystkim kierować się zasadą, że im krótszy jest skład, tym lepiej. Ponadto, jeśli cukier jest na pierwszym miejscu, zdecydowanie powinniśmy sobie odpuścić ten produkt. 

Sztuczne dodatki do żywności są najczęściej oznakowane literą E oraz cyfrą. Jak podaje poranek.pl, tak przedstawia się pełna klasyfikacja dodatków do żywności:

  • barwniki – E100-199;
  • konserwanty – E200-299;
  • przeciwutleniacze i synergenty – E300-399;
  • substancje kształtujące strukturę (emulgatory i środki zagęszczające) – E400-499;
  • dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu – E500-599;
  • substancje smakowo-zapachowe (aromatyzujące) – powyżej E600;
  • antybiotyki – E700-799;
  • substancje słodzące – powyżej E900;
  • dodatki do żywności o różnym zastosowaniu – E900-1299;
  • skrobie modyfikowane – E1300-1399.

Zobacz też:

Szczepionki na COVID-19 zaburzają pracę mózgu. Są nowe badania

Przez lata nazywali go „Pinokiem”, ale dziś już tak nie wygląda. Matka dziecka przeżyła piekło

Przychodnie i szpitale będą miały nowy obowiązek. Chodzi o bezpieczeństwo małoletnich