Nigdy nie rób tego z cebulą. Naukowcy ostrzegają przed konsekwencjami
Cebula to nieodłączny składnik wielu potraw, ale czy wiesz, że sposób jej obróbki może wpływać na wartość odżywczą? Naukowcy ostrzegają przed zbyt długim smażeniem czy pieczeniem cebuli, co może prowadzić do utraty cennych składników.
Niewłaściwe przygotowanie cebuli może przynieść więcej szkody niż pożytku. Niewłaściwa obróbka termiczna prowadzi do niszczenia witamin i związków mineralnych, które są ważne dla naszego zdrowia.
Cebula nie lubi wysokiej temperatury i długiego gotowania
Cebula zawiera mnóstwo składników korzystnych dla zdrowia, w tym kwercetynę – silny przeciwutleniacz, który działa wspomagająco na układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne i przeciwdziała starzeniu się komórek. Jednak zbyt długa i intensywna obróbka termiczna powoduje utratę tych składników odżywczych. Zaleca się, aby nie trwała ona dłużej niż 5 minut.
Niektóre badania wskazują nawet, że
krótkie gotowanie na parze lub w wodzie może zwiększyć biodostępność związków aktywnych
zawartych w cebuli, takich jak kwercetyna, ponieważ obróbka cieplna rozkłada struktury komórkowe cebuli, co ułatwia uwalnianie tych substancji.
Uwaga na substancje rakotwórcze
Z drugiej strony, długotrwałe smażenie lub przypalanie cebuli może prowadzić do degradacji substancji aktywnych.
Długotrwały wpływ wysokich temperatur może niszczyć witaminy i antyoksydanty
, zmniejszając korzyści zdrowotne cebuli. Dlatego zaleca się, aby nie przysmażać mocno cebuli i unikać jej przypalania. Warto o tym pamiętać również z innych powodów: piekąc i smażąc w wysokiej temperaturze przyczyniamy się również do
produkcji szkodliwych związków, m.in. akrylamidów, czyli substancji, które mają potencjalnie rakotwórcze działanie. Wysoka temperatura i długi czas obróbki powodują również, że cebula staje się ciężkostrawna
i zamiast wspierać organizm, może prowadzić do problemów trawiennych.
Przykładowo, tradycyjny przepis na rosół uwzględnia dodanie do niego przypieczonej lub przypalonej na ogniu cebuli. To duży błąd, który może skutkować przedostaniem się do zupy wspomnianych substancji rakotwórczych. Dotyczy to również innych potraw, np. jajecznicy serwowanej na przysmażonej cebulce. Cechą akrylamidów jest bowiem ich gromadzenie się w organizmie, a w konsekwencji oddziaływanie na jego funkcjonowanie, m.in. na układ nerwowy.
Jak bezpiecznie przetwarzać cebulę?
Aby zachować jej cenne właściwości, warto stosować się do kilku prostych zasad:
• Smażenie – nie dłużej niż 3-5 minut, najlepiej na średnim ogniu, nie dopuszczając do przypalenia
• Pieczenie – krótko i w niskiej temperaturze (do 150 stopni Celsjusza), tak aby jej nie przypalić
• Gotowanie i duszenie – dodawać cebulę pod koniec, aby jak najkrócej miała kontakt z wysoką temperaturą
Dzięki takim rozwiązaniom
zwiększamy szansę na zachowanie większości walorów odżywczych cebuli
.
Czytaj także:
Ważny lek na nadciśnienie wycofany. GIF wydał pilny komunikat
Aktorka z "M jak miłość" jest już po zabiegu. „Została mi taka słodka blizna w kształcie serduszka”
To nietypowy objaw raka trzustki. Pojawia się w nocy