Pacjenci.pl Dieta Obniżają cholesterol i przyspieszają chudnięcie, a smakują wybornie. Już nie sięgniesz po masło

Obniżają cholesterol i przyspieszają chudnięcie, a smakują wybornie. Już nie sięgniesz po masło

19 sierpnia 2023
Autor tekstu: Piotr Cieciuch

Chudnięcie to niełatwy proces. Wymaga pełnego zaangażowania. Sukces osiągamy przede wszystkim przez zmianę codziennych nawyków np. rezygnacji z tradycyjnego masła. Czym je zastąpić? Istnieje pewien zdrowy zamiennik, który polecany jest nie tylko osobom na dietach redukcyjnych ale tak prawdę wszystkim entuzjastom zdrowego trybu życia. Co to smarowidło?

Pasta z awokado

Pasta z awokado to zdecydowanie jeden z najzdrowszych substytutów tradycyjnego masła. Szczególnie polecana jest dla osób, które chcą schudnąć. Ze względu na miękką konsystencję dojrzałe awokado łatwo przerobić na masło – można zrobić to zarówno za pomocą blendera, jak i zgnieść je ręcznie. 100 g awokado zawiera prawie 4 razy mniej tłuszczu niż 100 g masła. Co więcej, jest bogatym źródłem błonnika (w 100 g znajduje się go 5 g), miedzi, potasu, witamin z grupy B i K.

Projekt bez nazwy - 2023-08-18T191812.676.png

GIS ostrzega. Suplement na odchudzanie wycofany ze sklepów
Nordic walking - świetny sposób na odchudzanie, poprawę zdrowia i samopoczucia

Masło orzechowe

Kolejnym zdrowym zamiennikiem dla tradycyjnego masła jest naturalne, pozbawione cukru masło orzechowe np. masło migdałowe, masło z orzechów laskowych czy z orzechów nerkowca. Masła te stanowią smaczny dodatek do bananów, a nawet miksów warzywnych. Masło migdałowe jest wysoce odżywcze – zawiera dużą zawartość żelaza, magnezu i witaminy E.

Masło orzechowe szczególnie polecane jest osobom regularnie ćwiczącym siłowo – spożywanie masła we właściwych proporcjach przyspieszy proces budowania masy mięśniowej i dostarczy energii.

Margaryna

Masło można zastąpić również margaryną, która zawiera znacznie mniej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych i dużo zdrowych tłuszczów nienasyconych. W produktach z grupy margaryn powinno się znajdować od 40 do 80% tłuszczu.

Poszczególne margaryny mają różnych skład. Do produkcji ich wykorzystuje się różne oleje np. palmowy, kokosowy, rzepakowy czy słonecznikowy. Nie każdy z nich jednakowo zachwalany przez dietetyków. Można jednak zauważyć, że szczególnie „nielubiany” jest olej palmowy. Jednak bez względu na to, którą z margaryn wybierzemy, to i tak będzie zdrowszym wyborem niż zwykłe masło.

Kiedy powinno się zrezygnować z tradycyjnego masła?

Mimo iż w maśle znajdują się witaminy, to spożywanie go w zbyt dużej ilości jest szkodliwe dla układu krążeniowego. Może także podwyższyć poziom cholesterolu. Spożywanie masła jest również szkodliwe dla osób cierpiących na silną nietolerancję laktozy ze względu na obecność w tradycyjnym maśle krowiego mleka.

To, czy należy korzystać z masła, czy nie, zależy od wielu czynników. W szczególności z masła na rzecz np. margaryny, powinni zrezygnować seniorzy. W margarynie znajduje się wysoka zawartość kwasów omega-3, wspierających pracę mózgu. Korzyści z odstawienia masła odczują także osoby mające zaburzony metabolizm lipidów.

Top 3 witaminy młodości i ich źródła w diecie. Psychodietetyk wskazuje te najważniejsze
Dieta osoby z nadciśnieniem tętniczym - co jeść, a czego unikać?
Obserwuj nas w
autor
Piotr Cieciuch
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko