Pacjenci.pl Profilaktyka i leczenie Oto najlepszy syrop na przeziębienie dla całej rodziny. Wkrótce będzie jak znalazł
Fot. Canva

Oto najlepszy syrop na przeziębienie dla całej rodziny. Wkrótce będzie jak znalazł

12 września 2024
Autor tekstu: Marta Uler

Wcale nie chodzi o cebulę zasypaną cukrem, ani o zakwas z buraków. Choć tym specjałom absolutnie nie można odmówić leczniczych właściwości – znane są wszak i wykorzystywane od pokoleń – tu jednak mowa o całkiem innym przepisie.

Jego bazą jest pigwa. Lub pigwowiec. To niezbyt popularne rośliny, a szkoda. W ogrodach świetnie sprawdzają się jako krzewy ozdobne, w dodatku dają owoce, których właściwości dla naszego organizmu są nie do przecenienia.

Pigwa czy pigwowiec?

Pigwa to duży krzew, właściwie drzewo – osiąga 3-5 m wysokości. Ma piękne kwiaty, którymi obsypuje się wiosną, mogą one przybierać czerwoną, pomarańczową oraz różową barwę. Jesienią z kolei pigwa daje spore owoce, przypominające gruszki lub jabłka , charakterystycznie "omszone”. Pojawiają się pod koniec września i przez kilka tygodni można je zbierać i rozważać – jak dobrze je wykorzystać. Pigwowiec zaś, jest małym krzewem, dorastającym maksymalnie do 2-3 m. Również jego owoce są małe, żółte i twarde. Wyglądają ozdobnie i dobrze prezentują się w zakamarkach ogrodów, np. wzdłuż płotów.

Niestety – ani owoce pigwy, ani pigwowca, nie nadają się do jedzenia, a przynajmniej nie w formie surowej, są bardzo cierpkie i twarde. Natomiast można je przerabiać. A nawet – należy. Posłodzone cukrem, a najlepiej miodem, nabierają lepszego smaku, i mogą okazać się wspaniałym dodatkiem do deserów, drinków i gorących napojów. Tu warto dodać, że nieco wdzięczniejsza w obróbce jest pigwa, ponieważ jest delikatniejsza i szybciej się rozpada podczas gotowania niż pigwowiec. Owoce te mają jednak podobne właściwości odżywcze.

Fot. Pixabay
Znana jest przyczyna śmierci Gabriela Seweryna. Nowe ustalenia w sprawie
Misiek Koterski otworzył własną klinikę. Cena za leczenie? Lepiej usiądź

Pigwa i pigwowiec – właściwości odżywcze

Owoce pigwy i pigwowca nieznacznie tylko różnią się właściwościami prozdrowotnymi, cennymi dla nas. Zawierają:

  • witaminy – bogate są w witaminę C (pigwowiec ma jej nieco więcej), która wzmacnia układ odpornościowy i działa antyoksydacyjnie. Zawierają także witaminy z grupy B, szczególnie B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę) i B6, które wpływają na układ nerwowy oraz metabolizm. W pigwowcu znajdziemy także niewielkie ilości witaminy A,
  • minerały – takie jak potas, magnez , żelazo, fosfor i wapń. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi, a magnez wspiera funkcje mięśni, układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz kości,
  • błonnik – pigwa i pigwowiec są doskonałym źródłem błonnika, który reguluje trawienie, wspomaga perystaltykę jelit oraz obniża poziom cholesterolu we krwi, a tym samy chorób serca,
  • przeciwutleniacze – np. polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne, chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wspomagając walkę z procesami starzenia,
  • niski indeks glikemiczny – tu prym wiedzie pigwowiec – ma niskie IG, co sprawia, że może być odpowiedni dla osób z cukrzycą lub dbających o poziom cukru we krwi.

Syrop z pigwowca (albo pigwy) na odporność i przeziębienia

Sezon przeziębień jeszcze na dobre się nie zaczął, jednak można już zacząć się do niego przygotowywać. W kuchennej szafce warto mieć na tę okazję miksturę, która pomoże zarówno przy rozwijające się infekcji, jak i wspomoże naszą odporność , kiedy jeszcze jesteśmy zdrowi. Sposób jej przygotowania jest następujący:

  • owoce pigwowca – 1 kg,
  • 100-150 g korzenia imbiru,
  • 1/2 l płynnego miodu.

Owoce myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Następnie kroimy na plasterki, podobnie jak wyczyszczony i obrany imbir. Wszystko mieszamy, łączymy z miodem i odstawiamy w ciemne miejsce. Co 2-3 dni mieszamy, w ten sposób owoce szybciej puszczą sok. Gdy już to się stanie, syrop przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy.

Uwaga: owoce należy upchnąć tak, by nie wystawały powyżej powierzchni płynu, bo mogą spleśnieć. Odkładamy w ciemne, chłodne i suche miejsce, np. do piwnicy lub lodówki.

Zobacz także:

Boli cię głowa? Zamiast łykać tabletkę, spróbuj naturalnych sposobów na ból

Czy glistnik jaskółcze ziele leczy kurzajki? Podolog odpowiada

Poprawi trawienie i pomoże w odchudzaniu. Zrób z niego napar

Marskość wątroby rozwija się powoli. Pierwsze objawy mogą być mylące
Pielęgniarki biją na alarm. "Nie będzie opieki ani ochrony"
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko