Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Odporność

Odporność

odporność, jak poprawić odporność sposoby

Jedzenie, dieta, dieta na odporność
25.10.2024 07:10 Jedz te produkty, a wzmocnisz swoją odporność jesienią. Dietetyczka dla Pacjenci.pl

Jesienią wzmaga się sezon infekcyjny. Jednym ze sposobów, by wzmocnić naszą odporność i nie przeziębiać się jest wprowadzenie m.in. niewielkich, choć istotnych zmian w codziennej diecie. Trzeba też pamiętać o odpowiedniej suplementacji. Jak wyjaśnia w rozmowie z Pacjentami dr n. o zdr. dietetyk kliniczny Hanna Stolińska — odporność budujemy przez cały rok, nie teraz, kiedy jest sezon jesienno-zimowy. Dietetyczka zdradziła, na jakie produkty i suplementy warto stawiać, a czego unikać w kontekście odporności w sezonie jesienno-zimowym. 

Odkryto nowy typ komórki
29.09.2024 18:32 Odkryto nową komórkę. Jej poszukiwania trwały 100 lat

Naukowcy z Australii odkryli zupełnie nowy typ komórki u ssaków. W końcu – bo już od 100 lat podejrzewali jej istnienie, ale nie byli w stanie go udowodnić. Ich pracę opisano na łamach czasopisma Nature Communications.Chodzi o "komórki progenitorowe EndoMac". Aktywują się one w odpowiedzi na urazy, których doznaje organizm ssaków, i pozwalają dokładniej zrozumieć, jak działa proces leczenia. 

Charakterystyczny smak i właściwości miodu kasztanowego sprawią, że docenimy go i w kuchni, i w domowej apteczce
29.09.2024 09:44 Ten jeden miód szczególnie Cię zaskoczy. Powstaje z nektaru kwiatów kasztanowca

Naturalny produkt, jakim jest miód jednokwiatowy, nie bez powodu zyskuje swoich fanów – wyróżnia się barwą, smakiem i właściwościami. Jeśli szukasz wyjątkowego miodu, wybierz kasztanowy. Powstaje z nektaru kwiatów kasztanowca, a jego charakterystyczny smak i właściwości sprawią, że docenisz go i w kuchni, i w domowej apteczce. W codziennym menu może być stosowany na różne sposoby, zarówno w wersji surowej, jak i do przetworów, jako zdrowsza alternatywa cukru.

Owoce dzikiej róży
13.09.2024 08:18 Ma kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytryna! Zbierz owoce i wzmocnij odporność

Pierwsze przeziębienia już się zaczynają, a jesienny atak wirusów i bakterii to tylko kwestia czasu. Wzmocnij swój organizm, korzystając z roślin wspierających układ odpornościowy.Owoce dzikiej róży zbieramy we wrześniu i październiku. Są jadalne i dość smaczne, choć cierpkie w smaku. Można z nich przygotować konfitury, syropy i nalewki bogate m.in. w witaminy A, C i E, pektyny, przeciwstarzeniowe flawonoidy oraz karotenoidy. 

Syrop z pigwy - na odporność i przeziębienie
12.09.2024 13:51 Oto najlepszy syrop na przeziębienie dla całej rodziny. Wkrótce będzie jak znalazł

Wcale nie chodzi o cebulę zasypaną cukrem, ani o zakwas z buraków. Choć tym specjałom absolutnie nie można odmówić leczniczych właściwości – znane są wszak i wykorzystywane od pokoleń – tu jednak mowa o całkiem innym przepisie.Jego bazą jest pigwa. Lub pigwowiec. To niezbyt popularne rośliny, a szkoda. W ogrodach świetnie sprawdzają się jako krzewy ozdobne, w dodatku dają owoce, których właściwości dla naszego organizmu są nie do przecenienia.

Gąska sosnowa, łac. tricholoma matsutake
04.09.2024 17:18 Najdroższy grzyb na świecie rośnie w Polsce. W Japonii to rarytas

Gąska sosnowa (łacińska nazwa tricholoma matsutake) to grzyb należący do rodzaju opieńka. Jest przy tym jednym z najdroższych grzybów na świecie, a to ze względu na rzadkość występowania. Jego cena sięga nawet do 2 tys. euro za kilogram. Co wyróżnia gąskę sosnową?

Ferie zimowe 2024
03.09.2024 10:26 Kiedy są ferie zimowe 2024/2025? Spędź je zdrowo!

Rok szkolny jeszcze się na dobre nie rozpoczął, dopiero 1 dzień szkoły, a już czas na planowanie ferii zimowych. Planując je wcześniej można dużo zaoszczędzić, ale żeby to zrobić, trzeba wiedzieć, kiedy są ferie zimowe 2024/2025. Warto też zadbać o odporność, aby nie zachorować akurat na wyjazd. Jak to zrobić?

Zielony koktajl na odporność i zdrowie jelit
27.08.2024 07:54 Pij codziennie, a będziesz mieć zdrowe jelita i stalową odporność! Przepis na ten koktajl powinien znać każdy

Wystarczy kilka składników i prosty blender, by zadbać o swoje zdrowie. W dodatku – niewielkim kosztem. Mowa o koktajlu warzywno-owocowym, soczyście zielonym i naprawdę pysznym. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie moment.Ten koktajl jest pełen witamin i antyoksydantów, a także błonnika, tak ważnego dla kondycji naszych jelit. A nie od dziś wiadomo, że zdrowie zaczyna się właśnie w jelitach. To od nich, w dużej mierze zależy przecież nasza odporność.

czeremcha
26.07.2024 07:34 Wielu myśli, że jest trująca. Nie wszyscy są świadomi jej prozdrowotnych właściwości

Czeremcha to drzewo, którego owoce wiele osób uważa za trujące. Wiosną kwitnie na biało, by później zaowocować ciemnymi kuleczkami. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że mają one korzystny wpływ na zdrowie. Kiedy po nie sięgać i w jakich przypadkach korzystać z ich właściwości?

Niedobór selenu a praca tarczycy
11.06.2024 14:04 Tak objawia się niedobór selenu. Choruje nie tylko tarczyca

Wypadają ci włosy? Dokuczają stawy? A może wciąż łapiesz infekcje? Te pozornie niezwiązane ze sobą objawy mogą mieć jedną przyczynę – niedobór selenu. Odpowiada on za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, choć rzadko się o tym wspomina.Od poziomu tego pierwiastka zależy np. to, jak funkcjonuje nasza tarczyca. Pomaga on także w usuwaniu wolnych rodników i chroni czerwone krwinki przed ich działaniem. Ma wpływ na terapię depresji. Co więcej, by spełniał swoją rolę, wcale nie potrzebujemy go dużo. 

Dr Hanna Stolińska, dietetyczka
28.11.2023 12:52 Herbata z cytryną. Czy to zdrowe połączenie? Dietetyk, dr Hanna Stolińska wyjaśnia

Na temat tego, czy picie gorącej herbaty z cytryną to ryzyko Alzheimera z powodu cytrynianu glinu powstającego z połączenia liści herbaty z sokiem z cytrusa krąży wiele teorii. Pytamy dr Hanna Stolińską. Przy okazji dietetyczka kliniczna tłumaczy, co daje nam wrzucenie do herbaty pigwy, goździków i imbiru. I jaka temperatura niszczy witaminę C.- Pogląd o rzekomym uszkodzeniu mózgu, jakie ma powodować picie gorącej herbaty został ostatecznie zweryfikowany przez naukę i dziś wiemy już, że to nieprawda. Jednak gdy dodajemy cytrynę do herbaty, warto pamiętać, że dla potrzeb importu pryska się je rozmaitymi konserwantami, dlatego w skórce owoców znajdują się negatywne dla człowieka związki. Cytryny, ale też pomarańcze, grapefruity czy mandarynki należy przed użyciem starannie wyparzyć - tłumaczy portalowi pacjenci.pl dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.