Poprawi trawienie i pomoże w odchudzaniu. Zrób z niego napar
Pachnotka zwyczajna (perilla frutescens) to roślina doceniana szczególnie w medycynie chińskiej. Poza tym, że jest to bardzo ładna roślina ozdobna i doskonale prezentuje się w przydomowym ogródku, niesie też ze sobą mnóstwo dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu.
To zioło posiada mnóstwo witamin oraz minerałów. Znajdziemy w niej znaczne ilości witaminy C, witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak m.in. wapń, magnez oraz żelazo. Jak pachnotka działa na nasze zdrowie?
Pachnotka zwyczajna: Co to za roślina?
Pachnotka zwyczajna to jednoroczna roślina ozdobna z rodziny jasnowatych, która pcohodzi z Azji, a dziś można ją spotkać w wielu miejscach, również na terenie południowo-wschodniej Europy oraz na południu USA. Ta roślina dorasta do wysokości 80-100 cm. Ogólny pokrój może kojarzyć się z pokrojem pokrzywy, choć pachnotka jest bardziej krzaczasta. Dobrze czuje się w miejscach nasłonecznionych.
We wnętrzu pachnotki można znaleźć flawonoidy. Te substancje mają działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Hamują działanie wolnych rodników oraz spowalniają procesy starzenia się komórek oraz całego organizmu, ograniczają też skutki stresu oksydacyjnego i chronią komórki przed mutacjami.
Pachnotka zalecana jest przy alergiach
Warto wymienić, że ze względu na działanie przeciwhistaminowe pachnotka dość często zalecana jest przy alergiach. Jako że w roślinie występują liczne antyoksydanty, sprawdzi się jako wsparcie w przeziębieniu oraz stanach zapalnych.
Nie wszyscy też wiedzą, że pachnotka ma swoje zastosowanie w przypadku kolek, wzdęć czy też niestrawności. Co jednak ważne, zawarte w zielu substancje mogą korzystnie wpłynąć na równowagę mikroflory bakteryjnej jelit, a to jest kluczowe dla prawidłowego trawienia. Warto więc postawić na m.in. napar z pachnotki.
Jak przygotować napar z pachnotki?
Można go przygotować, kupując susz w sklepie z ziołami. Wystarczy, że do zaparzacza wsypiemy 1-2 łyżeczki suszonych liści, a następnie zalejemy je szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Po 15-minutowym parzeniu pod przykryciem trzeba też jeszcze odcedzić miksturę. Jako że napar z pachnotki ma dość charakterystyczny, lekko gorzkawy smak, można dosłodzić go miodem lub dodać sok z cytryny. Wzmocni jeszcze bardziej jego działanie.
Zawarte w pachnotce składniki mogą działać rozkurczowo. Roślina może mieć również pozytywny wpływ na układ nerwowy oraz układ krążenia. W przypadku układu nerowego - zawarte w roślinie antocyjany mogą działać ochronnie na komórki nerwowe oraz mózg. Z kolei znajdujące się w niej katechiny mogą wzmacniać odporność oraz działać przeciwstarzeniowo.
Z uwagi na skład oraz lecznicze właściwości pachnotka ma swoje zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, ziołolecznictwie, gastronomii oraz przemyśle kosmetycznym. Liście pachnotki bogate są w żelazo, wapń oraz witaminy A i C. Zawierają flawonoidy, a to powoduje, że mogą działać przeciwzapalnie, neutralizują wolne rodniki, a także spowalniają starzenie się organizmu. Pachnotkę można stosować jako środek poprawiający pracę układu krążenia, korzystnie wpływający na układ nerwowy oraz przeciwbakteryjny.
Czytaj też:
W Polsce pijemy tę herbatę litrami. Kilka krajów wprowadziło bezwzględny zakaz
Ten napar pomoże zasnąć i obniżyć ciśnienie. Jak przygotować "eliksir życia"?
Cztery mało znane rośliny przeciwlękowe. Sięgnij po nie, gdy żyjesz w stresie