Pacjenci.pl Żywienie Pięć superproduktów, które chronią przed zawałem i udarem. Są dostępne od ręki
canva.com

Pięć superproduktów, które chronią przed zawałem i udarem. Są dostępne od ręki

25 lutego 2024
Autor tekstu: Joanna Kamińska

Zawał serca i udar mózgu to najczęstsze przyczyny zgonów w naszym kraju. Aby ograniczyć ryzyko ich wystąpienia, szczególnie istotne jest prowadzenie zdrowego trybu życia, dbanie o prawidłową dietę i codzienną aktywność fizyczną. Przedstawiamy pięć produktów spożywczych, które wykazują szczególnie pozytywne działanie na układ krążenia. Znajdziesz je w większości sklepów spożywczych.

Orzechy

Wszystkie odmiany orzechów to cenne źródła składników odżywczych i są zalecane w diecie, o ile nie zawierają dodatku cukru czy soli. Orzechy wykazują działanie przeciwzapalne, obniżające poziom złego cholesterolu i regulujące ciśnienie krwi, tym samym zmniejszając ryzyko zawału i udaru.

„Badania kliniczne potwierdzają, że garść orzechów dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu o 20 – 30 procent!” - powiedział w rozmowie dla Pacjentów dr n. med. Marcin Wełnicki, specjalista chorób wewnętrznych, farmakolog kliniczny.

Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca codzienne spożywanie około 30 gramów niesolonych orzechów. Na szczególną uwagę zasługują orzechy włoskie, które wykazują wyjątkowo korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy.

Przeczytaj też: Jeśli zobaczysz to na orzechach, lepiej uważaj. Dietetyk ostrzega, mało kto ma o tym pojęcie

Projekt bez nazwy - 2024-02-25T160031.228.png

Najzdrowsze sałaty do kanapki. Wspomagają wzrok i spowalniają starzenie
Ułatwiają zasypianie i wzmacniają włosy. Te ziarna goszczą w naszych kuchniach za rzadko

Przetwory pomidorowe

Pomidory, a w szczególności ich przetwory zawierają bardzo dużą ilość potasu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu krążenia. Potas znany jest z tego, że reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę mięśnia sercowego.

Ponadto, przetwory pomidorowe są najlepszym źródłem likopenu w diecie. Likopen należy do grupy karotenoidów, czyli naturalnych barwników obecnych w roślinach. To silny przeciwutleniacz, który może zapobiegać nowotworom oraz poważnym chorobom serca.

Warto wiedzieć, że w przetworach pomidorowych znajduje się nawet dwa razy więcej likopenu i 14 razy więcej potasu niż w świeżych warzywach.

Przeczytaj też: Zimą do pomidorowej dodaję garść tego składnika. Wiele osób by o nim nie pomyślało, a właśnie trwa sezon

Tłuste ryby morskie i awokado

Tłuste ryby morskie

Tłuste ryby morskie, takie jak m.in. śledź, dziki łosoś, makrela czy sardynki są bogatym źródłem kwasów omega-3, które wspomagają funkcjonowanie układu krążenia. Zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając poważnym schorzeniom, takim jak miażdżyca i nadciśnienie tętnicze, będącymi głównymi przyczynami zawału serca i udaru mózgu.

Ponadto, spożywanie tłustych ryb morskich dostarcza organizmowi składniki mineralne, takie jak potas i magnez , które pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie serca.

Awokado

Awokado jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczy jednonienasyconych, które są pożądane w diecie wspierającej układ krążenia. Jedną z ich podstawowych funkcji jest regulowanie poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu chronią układ krążenia przed poważnymi chorobami, takimi jak miażdżyca, hipercholesterolemia czy nadciśnienie tętnicze.

Projekt bez nazwy - 2024-02-25T160757.870.png

Owoce jagodowe

Owoce jagodowe, takie jak m.in. aronia, borówka, porzeczka, jagoda czy malina zawierają bardzo duże ilości antocyjanów. Są to naturalne związki pochodzenia roślinnego, barwniki należące do polifenoli, zaliczanych do grupy flawonoidów. Antocyjany są silnymi antyoksydantami o cennych właściwościach prozdrowotnych. Przede wszystkim wspierają narząd wzroku i układ krążenia, a także działają przeciwnowotworowo.

Antocyjany wykazują silne właściwości neutralizujące działanie szkodliwych wolnych rodników, hamują procesy zapalne i ograniczają odkładanie się blaszek miażdżycowych w tętnicach. Dzięki temu, pomagają chronić organizm przed miażdżycą i innymi poważnymi chorobami układu krążenia.

“Czerwone i czarne owoce mają największą moc prozdrowotną, a zwłaszcza te czarne. Flawonoidy, znane ze swoich fantastycznych właściwości pełnią także funkcję barwnika. Oznacza to, że im ciemniejszy owoc, tym ma większe zagęszczenie antyoksydantów i tym samym silniejsze działanie prozdrowotne!” - powiedziała w rozmowie dla Pacjentów mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik, dietetyk kliniczny.

Cierpisz na reumatoidalne zapalenie stawów? Ten sok jest dla Ciebie
Od kuchni po sypialnię. Poznaj właściwości kurkumy i imbiru
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja