Polacy kupują tę rybę w puszkach na potęgę. Eksperci alarmują, że zawiera rtęć
Wielu Polaków kupuje tuńczyka w puszkach. Doskonale smakuje zarówno w roli głównej, jak i w formie dodatku do różnorodnych potraw. Okazuje się jednak, że może szkodzić naszemu zdrowiu. A wszystko przez wysoki poziom toksycznego pierwiastka w tym produkcie.
Wyniki przeprowadzanych kontroli są alarmujące. Okazuje się, że w jednych z najczęściej kupowanych ryb w puszkach, znajdują się ogromne ilości rtęci. Nawet połowa produktów tego typu nie powinna zostać dopuszczona do sprzedaży.
Tuńczyk w puszkach zawiera ogromne ilości rtęci
Organizacja pozarządowa BLOOM, która działa na rzecz ochrony środowiska morskiego, zleciła przebadanie 150 puszek tuńczyka. Były one wybierane losowo w pięciu europejskich krajach: Anglii, Francji, Hiszpanii, Niemiec i Włoch. Wyniki okazały się tak zatrważające, że organizacja apeluje o zmiany w przeprowadzaniu kontroli produktów rybnych.
Jak podaje bloomassociation.org, wszystkie tuńczyki w puszce, które poddano kontroli, zawierały rtęć. Nie były to jednak ilości, na które można przymknąć oko. Połowa puszek zawierała ilości rtęci większe niż dopuszczalna norma, która wynosi 0,3 mg na 1 kg. Rekordzistką okazała się puszka tuńczyka z Francji, która zawierała rtęć w stężeniu aż 4 mg na 1 kg.
Organizacja przypomina, że normy rtęci w puszkach z tuńczykiem "zostały ustalone na podstawie zaobserwowanego stopnia skażenia ryby, a nie na podstawie zagrożenia, które rtęć stanowi dla zdrowia ludzkiego”. Co więcej uważa też, że puszki z rybą, które zawierały duże ilości rtęci, tj. ponad 0,3 mg / 1 kg, powinny zostać wycofane ze sprzedaży.
Czy rtęć jest szkodliwa dla zdrowia?
Rtęć jest toksycznym pierwiastkiem, który może powodować zatrucie ostre i przewlekłe. Najczęściej wchłaniania jest w postaci oparów poprzez układ oddechowy, co może prowadzić do ostrego zatrucia, ale też innych dolegliwości takich jak: drżenie mięśni, zaburzenia depresyjne , stany lękowe, nadmierne pobudzenie, kłopoty z pamięcią. Możliwe jest jednak zatrucie organizmu tym pierwiastkiem właśnie drogą pokarmową.
- Rtęć to silna neurotoksyna, która wiąże się z mózgiem i jest bardzo trudna do usunięcia. (...) Działając u źródła na poziomie progów regulacyjnych, (...) producenci i sprzedawcy mogą teraz legalnie sprzedawać skażone produkty. Wmawianie ludziom, że jedzenie tuńczyka jest bezpieczne z punktu widzenia zdrowia, to niewybaczalne kłamstwo o poważnych konsekwencjach – alarmuje Julie Guterman, badaczka z BLOOM i główna autorka badania.
Zatrucie rtęcią – objawy
Do objawów zatrucia rtęcią zaliczamy:
- gwałtowne wymioty ,
- krwawą biegunkę,
- spadek ciśnienia krwi,
- przyspieszenie rytmu serca,
- krótkotrwały wielomocz (zwiększona ilość oddawanego moczu), a następnie bezmocz w wyniku uszkodzenia nerek,
- drżenia,
- drgawki,
- uczucie mrowienia.
Przewlekłe zatrucie rtęcią – co trzeba wiedzieć?
Przewlekłe zatrucie rtęcią może być niezwykle niebezpieczne. Wiąże się z:
- uszkodzeniem nerek , a co za tym idzie, wystąpieniem obrzęków,
- zapaleniem jamy ustnej z rozchwianiem zębów, owrzodzeniami i niebiesko-fioletowym rąbkiem rtęciowym na dziąsłachm
- objawami ze strony układu nerwowego takimi jak: bóle głowy, drżenia, bezsenność, zaburzenia mowy, uczucie podniecenia i rozdrażnienia, zamknięcie w sobie, nastrój depresyjny,
- powstanie złogów siarczku rtęci w soczewce oka.