Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I choć Polacy rano najczęściej objadają się kanapkami lub parówkami, to warto postawić na inny posiłek. Świetnie sprawdzi się owsianka, a już w szczególności z tym dodatkiem.
Jeszcze do niedawna sama myśl o obecności owadów w żywności budziła w konsumentach odrazę. Jednak najnowsze doniesienia sprawiają, że temat jest jeszcze bardziej kontrowersyjny – na sklepowych półkach można znaleźć produkty zawierające… odchody. Choć brzmi to strasznie, ich obecność jest legalna i musi być uwzględniana w składzie. Warto więc wiedzieć, czego szukać na etykietach i jakie substancje mogą kryć się pod tajemniczymi kodami zaczynającymi się na "E”.
Wystarczy jedna łyżka dziennie przez krótki czas, by zauważyć różnicę. To doskonały dodatek do kanapek, owsianek, ale i wielu dań. Jest bogatym źródłem wartościowych składników odżywczych i dostarcza m.in. dużo białka i zdrowego tłuszczu.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak często o tym zapominamy. Nie mając czasu na długie gotowanie, sięgamy po to, co jest pod ręką, a to ogromny błąd. Ten koktajl można jednak przygotować w mgnieniu oka, a jest niezwykle wartościowym posiłkiem, który doda sił niczym owsianka.
Wielu Polaków myśli, że ryba zdrowa to tylko ta, która jest świeża. Ryby z puszki z kolei są w naszym społeczeństwie piętnowane. Czy słusznie? Wszelkie wątpliwości na ten temat rozwiewa dietetyczka.
Dla coraz większej liczby Polaków dbanie o zdrowie jest na pierwszym miejscu. Niektóre bardzo zdrowe produkty wciąż jednak traktujemy po macoszemu. Dietetycy alarmują, że ten produkt o wyjątkowych prozdrowotnych właściwościach mamy w nosie. A to duży błąd.
Owoce powinny na stałe rozgościć się w naszej diecie. Które z nich są jednak najzdrowsze i najbardziej wartościowe? Ten owoc zdobył niemal całą pulę punktów w rankingu, więc zdecydowanie warto się nim zajadać.
W jednym ze sklepów znanej sieci dyskontów spożywczych klient sfotografował mysz chodzącą po pieczywie. O tym zdarzeniu natychmiast został poinformowany sanepid. Sklep zamknięto i nałożono na niego mandat. Aktualnie trwają procedury związane z dokładnym czyszczeniem powierzchni.
Mówi się, że niektóre połączenia są szkodliwe. Od lat żywe pozostaje przekonanie, że nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem. Ile jest w tym prawdy i czy rzeczywiście ryzykujemy, jeśli zajadamy się oba warzywami jednocześnie? Ekspertki stawiają sprawę jasno.
Odpowiednia dieta jest niezwykle ważna. Nie powinni zapominać o tym również seniorzy, którzy bardzo często pozwalają sobie na odstępstwa lub całkowicie nie dbają o to, co jedzą. W diecie tej grupy wiekowej szczególne miejsce powinien zająć ten owoc. Poprawia pracę serca i wspiera układ krążenia, co w tym wieku jest niezwykle ważne.
Ten owoc nazywany jest „brazylijskim klejnotem” nie bez powodu. To istna witaminowa bomba, która ma szereg różnorodnych korzyści zdrowotnych. Co to za owoc i dlaczego warto włączyć go do diety? Odpowiadamy.
W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej, która systematycznie przeprowadza kontrole żywności, wykryto bakterie Salmonella Spp. na powierzchni skorupek jaj. GIS wydał ostrzeżenie publiczne w tej sprawie.Spożycie zanieczyszczonych jaj, zwłaszcza bez obróbki termicznej, grozi poważnym zatruciem pokarmowym. O jaki konkretnie produkt chodzi?
Naukowcy wciąż poszukują sposobów na poprawę jakości życia seniorów, sięgając coraz częściej do rozwiązań, które proponuje natura. W ostatnim czasie ich ciekawość wzbudziła głożyna pospolita, zaskakująca swoimi właściwościami prozdrowotnymi – nie tylko w kontekście chorób neurodegeneracyjnych.
Sieć popularnych hipermarketów Auchan wydała oświadczenie o wycofaniu ze sprzedaży pozornie zdrowej przekąski. Sprawdź, czy masz ten produkt w domu i co powinieneś z nim zrobić.
Zdrowe serce jest niezwykle ważne. Warto o nie dbać, bo bez niego funkcjonowanie nie jest możliwe. Odpowiada za krążenie krwi w ciele człowieka, dotlenia i odżywia wszystkie komórki organizmu, w tym także mózgu. Nie warto więc pić tego napoju, bo narażamy najważniejszy narząd.Jak podaje gov.pl, choroby kardiologiczne są jedną z głównych przyczyn problemów zdrowotnych. Każdego roku umiera z tego powodu około 178 tys. Polaków. Co więcej, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego są najczęstszą przyczyną śmierci na świecie.
Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas wpadło już w wir świątecznych zakupów, nie chcąc odkładać tego na ostatnią chwilę. Warto jednak zwrócić uwagę na to, co kupujemy. Ten barszcz powinien od razu trafić do kosza, a nie na świąteczny stół.Wielu z nas ma świadomość, że gotowce, które możemy kupić w sklepach, w większości przypadków nie są dobre dla naszego zdrowia. Sięgamy po nie, bo nie mamy czasu lub chcemy ułatwić sobie pracę. Należy jednak pamiętać, że mogą mieć dużą ilość cukru, soli i kwasów tłuszczowych nasyconych, które nie są dobre dla naszego zdrowia.
Przed świętami Bożego Narodzenia, w sklepach i na bazarkach mamy śledzi „do wyboru, do koloru”. Ale jeśli zależy nam na tym, by kupić świeżą i zdrową rybę, musimy się trochę postarać. W sklepach i na bazarkach niestety można się natknąć na śledzie, które nie powinny nigdy wylądować na naszych talerzach.Niektóre są bardzo zanieczyszczone, a to może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Czym więc należy kierować się podczas kupowania śledzi? Wystarczy przestrzegać kilku zasad.
Większość Polaków korzysta ze zwykłej białej soli. Wielu jest jednak tych, którzy skuszeni pięknym różowym kolorem, zdecydowali się na zakup i używanie soli himalajskiej. Zdaniem dietetyczki nie powinna być sprzedawana w sklepach w naszym kraju. Czy jest szkodliwa? Odpowiadamy.Sól himalajska to sól kamienna o różowym kolorze, która pochodzi wbrew swojej nazwie z pakistańskiego regionu Pendżab, który jest oddalony od Himalajów o kilkaset kilometrów. Co ciekawe, metody wydobycia, zawartość i właściwości soli „himalajskiej” są bardzo zbliżone do polskich wyrobów, m.in. do soli cechsztyńskiej z Kłodawy.
Jeszcze przed kilkoma laty mówiło się, że ziemniaki tuczą. Dziś większość z nas wie już, że są niskokaloryczne – pod warunkiem, że zrezygnujemy z tłustych sosów i okrasy. Co więcej, okazuje się nawet, że ich jedzenie z odpowiednim dodatkiem może zmniejszyć ryzyko nowotworu jelita grubego. Jak podaje portal bezbolesnakolonoskopia.pl, rocznie na nowotwór jelita grubego zapada 19 na 100 000 kobiet i 29 na 100 000 mężczyzn. Jest to niezwykle niebezpieczna choroba, ponieważ przebiega bezobjawowo, a pacjent często nie zdaje sobie sprawy, że jest chory i nie reaguje.
Jak podaje Państwowa Inspekcja Sanitarna, w jednej partii konserwy mięsnej stwierdzono obecność niedeklarowanego białka soi, które może stanowić zagrożenie dla alergików. Organy kontrolne monitorują proces wycofania produktu ze sklepów.
Doskonale wiemy, że warzywa i owoce są nieocenione w naszej codziennej diecie. Wybór jest ogromny, jednak niektóre szczególnie warto włączyć do jadłospisu. Ten wyjątkowy owoc jeszcze do niedawna był znany tylko mieszkańcom Australii, jednak dziś zdobywa popularność na całym świecie – również w Polsce. Co to za owoc i jakie ma właściwości? Sprawdźmy.Caviar lime ma miąższ, który przywodzi na myśl przypominające kawior kuleczki. Zachwyca nie tylko świeżym, cytrusowym smakiem i zapachem, ale też egzotycznym wyglądem. Dlaczego warto go jeść?
Wielu Polaków kupuje tuńczyka w puszkach. Doskonale smakuje zarówno w roli głównej, jak i w formie dodatku do różnorodnych potraw. Okazuje się jednak, że może szkodzić naszemu zdrowiu. A wszystko przez wysoki poziom toksycznego pierwiastka w tym produkcie. Wyniki przeprowadzanych kontroli są alarmujące. Okazuje się, że w jednych z najczęściej kupowanych ryb w puszkach, znajdują się ogromne ilości rtęci. Nawet połowa produktów tego typu nie powinna zostać dopuszczona do sprzedaży.
W macie odświeżającej do lodówki wykryto 2,4-Toluenodiaminę, substancję, która przenika do żywności i stanowi zagrożenie zdrowotne. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, zalecając natychmiastowe zaprzestanie używania tego produktu i jego zwrot do sklepu. Dystrybutor zablokował sprzedaż maty oraz rozpoczął kampanię informacyjną, ostrzegając klientów o potencjalnym ryzyku. Pochodzący z Chin produkt nie spełnił norm bezpieczeństwa, co skutkowało jego wycofaniem z rynku. Konsumenci, szczególnie osoby korzystające z programów lojalnościowych, otrzymali powiadomienia e-mailem i SMS-em.
Z wiekiem nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje zupełnie innych produktów, niż tych, które jedliśmy za młodu. Wszystkiemu winne są zmiany ustroju, które sprawiają, że stajemy się bardziej wrażliwi na działanie niektórych składników pokarmowych, wyjaśnia dietetyk dr Bartek Kulczyński na swoim kanale na You Tube.Skutkiem spożywania niewskazanych składników pokarmowych są przykre dolegliwości, z którymi seniorzy często muszą się mierzyć. W tym czasie łatwiej też zapadają na różne choroby i borykają się ze zmianami fizjologicznymi i fizycznymi organizmu, które utrudniają np. zjadanie niektórych produktów.
Mięso z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, które przygotowujemy w domu. Okazuje się jednak, że wielu z nas popełnia w trakcie tej czynności poważny błąd. Chodzi o jeden z pierwszych kroków.W Polsce jemy naprawdę dużo drobiu. Dowodem na to może być fakt, że w 2023 roku nasz kraj dołączył do czołówki największych eksporterów drobiu na świecie z wynikiem 1,6 mln ton, w porównaniu do Brazylii 4,4 mln ton i Stanów Zjednoczonych 3,3 mln ton. Skoro tak się tym mięsem zajadamy, powinniśmy więc wiedzieć, jak je przygotowywać, by było bezpieczne dla naszego zdrowia.
Zupa pomidorowa jest uwielbiana przez Polaków. Każdy przygotowuje ją na swój własny sposób, by była aromatyczna i pyszna. Wiele osób używa w tym celu pomidorów z puszki. Okazuje się, że to fatalny błąd, przez który szkodzimy swojemu zdrowiu i zdrowiu rodziny. Gotowe produkty to ogromna wygoda. Jeśli jednak zależy nam na naszym zdrowiu, powinniśmy dokładniej się im przyjrzeć. Często ich skład pozostawia wiele do życzenia. Tak samo jest w przypadku pomidorów z puszki. I to właśnie metoda ich przechowywania stanowi problem.
Czy wiesz, że zdrowie jelit zależy nie tylko od diety i suplementów, ale także od prostych codziennych nawyków? Tomasz Paprzycki, osteopata i fizjoterapeuta, podpowiada, jak zadbać o jelita i uniknąć najczęstszych błędów, które popełniamy. Dlaczego przerwy między posiłkami, uważne jedzenie i oddech przeponowy są ważne dla naszego zdrowia.Zdaniem eksperta, zanim sięgniesz po probiotyki i suplementy, warto przyjrzeć się swoim codziennym nawykom żywieniowym.
Rosół to zdecydowanie król zup. Na polskich stołach musi pojawić się choćby raz w tygodniu. Niestety, wielu z nas, chcą ułatwić sobie gotowanie i skrócić jego czas, używa kostek rosołowych. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, że ich skład jest zatrważający. Skład kostek rosołowych popularnych marek w większości przypadków pozostawia wiele do życzenia. Nie zdajemy sobie sprawy, że trujemy siebie i swoją rodzinę. Ilość przypraw użyta do ich wytworzenia jest znikoma. Większość składu to czysta chemia.