Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywność

Żywność

Żywność

Polacy kupują te rybę w puszkach na potęgę. Eksperci alarmują, że zawiera rtęć
04.11.2024 14:16 Polacy kupują tę rybę w puszkach na potęgę. Eksperci alarmują, że zawiera rtęć

Wielu Polaków kupuje tuńczyka w puszkach. Doskonale smakuje zarówno w roli głównej, jak i w formie dodatku do różnorodnych potraw. Okazuje się jednak, że może szkodzić naszemu zdrowiu. A wszystko przez wysoki poziom toksycznego pierwiastka w tym produkcie. Wyniki przeprowadzanych kontroli są alarmujące. Okazuje się, że w jednych z najczęściej kupowanych ryb w puszkach, znajdują się ogromne ilości rtęci. Nawet połowa produktów tego typu nie powinna zostać dopuszczona do sprzedaży.

ostrzeżenie GIS
03.11.2024 10:10 Szkodliwa substancja w macie do lodówki z popularnej sieci sklepów. GIS wydał ostrzeżenie

W macie odświeżającej do lodówki wykryto 2,4-Toluenodiaminę, substancję, która przenika do żywności i stanowi zagrożenie zdrowotne. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, zalecając natychmiastowe zaprzestanie używania tego produktu i jego zwrot do sklepu.  Dystrybutor zablokował sprzedaż maty oraz rozpoczął kampanię informacyjną, ostrzegając klientów o potencjalnym ryzyku. Pochodzący z Chin produkt nie spełnił norm bezpieczeństwa, co skutkowało jego wycofaniem z rynku. Konsumenci, szczególnie osoby korzystające z programów lojalnościowych, otrzymali powiadomienia e-mailem i SMS-em. 

Zakażenia pokarmowe to cichy wróg seniorów
04.10.2024 17:12 Tych produktów nie jedz po 60. Ekspert ostrzega

Z wiekiem nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje zupełnie innych produktów, niż tych, które jedliśmy za młodu. Wszystkiemu winne są zmiany ustroju, które sprawiają, że stajemy się bardziej wrażliwi na działanie niektórych składników pokarmowych, wyjaśnia dietetyk dr Bartek Kulczyński na swoim kanale na You Tube.Skutkiem spożywania niewskazanych składników pokarmowych są przykre dolegliwości, z którymi seniorzy często muszą się mierzyć. W tym czasie łatwiej też zapadają na różne choroby i borykają się ze zmianami fizjologicznymi i fizycznymi organizmu, które utrudniają np. zjadanie niektórych produktów.

Wiele osób nie myje mięsa i naraża swoje zdrowie. Biotechnolożka załamuje ręce: To nielogiczne
03.10.2024 08:33 Wiele osób nie myje mięsa i naraża swoje zdrowie. Biotechnolożka załamuje ręce: To nielogiczne

Mięso z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, które przygotowujemy w domu. Okazuje się jednak, że wielu z nas popełnia w trakcie tej czynności poważny błąd. Chodzi o jeden z pierwszych kroków.W Polsce jemy naprawdę dużo drobiu. Dowodem na to może być fakt, że w 2023 roku nasz kraj dołączył do czołówki największych eksporterów drobiu na świecie z wynikiem 1,6 mln ton, w porównaniu do Brazylii 4,4 mln ton i Stanów Zjednoczonych 3,3 mln ton. Skoro tak się tym mięsem zajadamy, powinniśmy więc wiedzieć, jak je przygotowywać, by było bezpieczne dla naszego zdrowia.

Gotujesz na nich pomidorową? Uważaj na ten fatalny błąd. Łatwo zaszkodzisz swojej rodzinie
30.09.2024 13:24 Gotujesz na nich pomidorową? Uważaj na ten fatalny błąd. Łatwo zaszkodzisz swojej rodzinie

Zupa pomidorowa jest uwielbiana przez Polaków. Każdy przygotowuje ją na swój własny sposób, by była aromatyczna i pyszna. Wiele osób używa w tym celu pomidorów z puszki. Okazuje się, że to fatalny błąd, przez który szkodzimy swojemu zdrowiu i zdrowiu rodziny. Gotowe produkty to ogromna wygoda. Jeśli jednak zależy nam na naszym zdrowiu, powinniśmy dokładniej się im przyjrzeć. Często ich skład pozostawia wiele do życzenia. Tak samo jest w przypadku pomidorów z puszki. I to właśnie metoda ich przechowywania stanowi problem. 

Częste podjadanie może zakłócać naturalny proces oczyszczania jelit.
24.09.2024 12:11 Trzy sposoby na zdrowe jelita. Zdaniem osteopaty nagminnie popełniamy te błędy

Czy wiesz, że zdrowie jelit zależy nie tylko od diety i suplementów, ale także od prostych codziennych nawyków? Tomasz Paprzycki, osteopata i fizjoterapeuta, podpowiada, jak zadbać o jelita i uniknąć najczęstszych błędów, które popełniamy. Dlaczego przerwy między posiłkami, uważne jedzenie i oddech przeponowy są ważne dla naszego zdrowia.Zdaniem  eksperta, zanim sięgniesz po probiotyki i suplementy, warto przyjrzeć się swoim codziennym nawykom żywieniowym.

Do rosołu wrzuca je co drugi Polak. Ryzykuje tyloma chorobami, że głowa mała
22.09.2024 07:58 Kostek rosołowych używa co drugi Polak. Ryzykuje tyloma chorobami, że głowa mała

Rosół to zdecydowanie król zup. Na polskich stołach musi pojawić się choćby raz w tygodniu. Niestety, wielu z nas, chcą ułatwić sobie gotowanie i skrócić jego czas, używa kostek rosołowych. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, że ich skład jest zatrważający. Skład kostek rosołowych popularnych marek w większości przypadków pozostawia wiele do życzenia. Nie zdajemy sobie sprawy, że trujemy siebie i swoją rodzinę. Ilość przypraw użyta do ich wytworzenia jest znikoma. Większość składu to czysta chemia. 

W tych 5 częściach kurczaka roi się od pasożytów. Jedną z nich jemy non stop
19.09.2024 07:18 W tych 5 częściach kurczaka roi się od pasożytów. Jedną z nich jemy non stop i zachwalamy, jak chrupie

Kurczak króluje w polskich domach. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre jego części są wręcz przepełnione pasożytami. Podpowiadamy więc, których części kurczaka należy unikać, by nie narazić się niebezpieczeństwo. Drobiowe mięso jest tanie, a na dodatek cechuje się niską kalorycznością. Nic więc dziwnego, że cieszy się tak dużą popularnością. Przygotowując to mięso, należy jednak szczególnie uważać. Te części kurczaka zdecydowanie lepiej sobie odpuścić. 

W PRL-u była hitem, dziś niewielu o niej pamięta. Jest źródłem witaminy młodości
17.09.2024 08:12 W PRL-u była hitem, dziś niewielu o niej pamięta. To źle, bo jest źródłem witaminy młodości

Okres PRL-u wielu wspomina z uśmiechem na twarzy, choć nie były to czasy łatwe. Wielu osobom szczególnie w pamięci wyryły się dania z tego okresu. Ta przekąska dawniej była hitem, a dziś niewielu o niej pamięta. To duży błąd, bo opóźnia starzenie i pozytywnie wpływa na oczy.Czy słodkie przekąski mogą być zdrowe? Okazuje się, że tak. W przypadku tej zapomnianej słodyczy z PRL-u należy jednak pamiętać, że ma sporo kalorii. Ale warto czasami po nią sięgnąć, bo ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Polacy kochają taką pizzę. Kupujemy ją na potęgę, a ona rujnuje nam zdrowie
08.09.2024 08:42 Polacy kochają taką pizzę. Kupujemy ją na potęgę, a ona rujnuje nam zdrowie

Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków. Nic dziwnego, ponieważ różnorodność składników może sprawić, że za każdym razem będzie smakować inaczej. Niestety, szczególnie upodobaliśmy sobie ten konkretny rodzaj pizzy. Powinien jednak trafić do kosza, a nie do naszego żołądka.Jedzenie typu fast food nie należy do najzdrowszych. Ale pizza mrożona jest wyjątkowo złym wyborem. I choć szybki czas przygotowania kusi, to takie danie zdecydowanie źle wpłynie na nasze zdrowie. Zobacz, co ma w składzie.

Jemy je codziennie, choć udają mięso. "W składzie nawet papier toaletowy"
05.09.2024 09:26 Sklepy sprzedają ich 10 ton miesięcznie. Zajadamy się w najlepsze, choć tylko udają mięso

Polacy po prostu kochają ten produkt. Nawet kilka razy w tygodniu jedzą go dorośli, a na dodatek karmią nimi swoje pociechy. Często nie zwracają uwagi na to, że tylko „udają mięso” i szukają jak najtańszej, a jednocześnie najgorsze opcji. Niestety, jedzenie takich produktów odbija się na zdrowiu.Wybierając się na zakupy do sklepu, zdecydowanie warto poświęcić trochę więcej czasu na czytanie składów produktów. Gdy zaczniemy to robić, zauważymy, że w produktach spożywczych czyha na nas wiele pułapek. Aby zadbać o swoje zdrowie, należy robić zakupy z głową.

Wszyscy jemy kanapki z tym składnikiem. Nie wiemy, że narażamy się na poważną chorobę
02.09.2024 06:50 Wszyscy jemy kanapki z tym składnikiem. Nie wiemy, że narażamy się na poważną chorobę

Kanapki to doskonała przekąska, dzięki której możemy szybko pozbyć się uczucia głodu, a przynajmniej tak nam się wydaje. Okazuje się bowiem, że mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. Większość Polaków nie wyobraża sobie zjeść kanapki bez choćby plasterka tego składnika, a zdaniem naukowców to fatalny błąd, który może odbić się na naszym zdrowiuKanapka z szynką – najpopularniejsza opcja jaka istnieje – może być niebezpieczna. Zdaniem naukowców powinniśmy wybrać inny wariant, bo już dwa plasterki szynki mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o znaczące 15 proc.

Robisz schabowe? Lekarz pokazał, co ci grozi. „Obrzydliwość”
01.09.2024 07:25 Robisz schabowe? Lekarz pokazał, co ci grozi. „Obrzydliwość”

Wielu z nas je na co dzień wieprzowinę. Nie zdajmy sobie jednak sprawy z tego, jak ważne jest, by odpowiednio ją przygotować. Lekarz oddziału ratunkowego dr Sam Ghali pokazał, jakie niebezpieczeństwa czyhają na nas, gdy zjemy niedosmażone mięso.Jedzenie surowego mięsa wieprzowego może narazić nas na przykre konsekwencje. Powinniśmy więc unikać go jak ognia i sprawdzać, czy smażone, gotowane lub pieczone przez nas kawałki mięsa na pewno są gotowe do spożycia. Jeśli tego nie zrobimy, może to odbić się na naszym zdrowiu.

Muszki owocówki w domu
30.08.2024 12:52 Muszki owocówki w domu. Ten produkt rozprawi się z nimi raz na zawsze

Muszki owocówki potrafią być prawdziwą plagą w domu. Nikomu nie trzeba przy tym mówić, że muszki roznoszą bakterie i wirusy, dlatego w trosce o zdrowie powinniśmy podjąć z nimi walkę. Czy ta walka będzie skuteczna? Jest kilka produktów, które pozwalają na zmniejszenie ich populacji. Jeden na pewno masz w swoim domu!

Jesz to mięso każdego dnia. Nie masz pojęcia, że kłębią się w nim groźne pasożyty
29.08.2024 14:53 Jesz to mięso każdego dnia. Nie masz pojęcia, że kłębią się w nim groźne pasożyty

Niewiele osób dopuszcza do siebie myśl, że pasożyty ludzkie są zjawiskiem powszechnym. Wbrew błędnemu przekonaniu wcale nie dotyczą wyłącznie krajów trzeciego świata. Zdaniem WHO aż 85-90% populacji ma w sobie co najmniej jednego pasożyta. Zarazić się nimi można dosłownie wszędzie – nawet jedząc mięso. Choroby, do których może doprowadzić obecność pasożytów w naszym organizmie, mogą skracać życie nawet do 25 lat. Warto więc natychmiast reagować, jeśli tylko zauważymy te niepokojące objawy. 

Gotujesz taki ryż? Jest w nim od groma toksyn. Wybierz ten, a organizm i portfel ci podziękują
29.08.2024 10:45 W tym ryżu jest od groma toksyn. Wybierz ten – jest tańszy i zdrowszy

Mogłoby się wydawać, że gotowanie ryżu jest jedną z najprostszych czynności do zrobienia w kuchni. Okazuje się jednak, że większość z nas nawet w tym przypadku popełnia ogromny błąd. Polacy kupują taki ryż na potęgę, nie zdając sobie sprawy, że jest toksyczny.Ryż jest dobrym źródłem energii. Ponadto zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały. Spożywanie go może mieć dobry wpływ na zdrowie serca, układu pokarmowego i przeciwdziałać cukrzycy. Wszystko to jednak pod jednym warunkiem.

Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów
28.08.2024 09:04 Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów

Rosół jest królem zup. Niektórzy nie mogą oprzeć się temu pysznemu i aromatycznemu daniu. Wielu nie wie jednak, że gotując go, popełnia fatalny błąd. Tych części kurczaka pod żadnym pozorem nie należy używać. Roi się w nich od pasożytów.Drobiowe mięso nie jest zbyt kaloryczne, a do tego tanie. Nic więc dziwnego, że cieszy się ogromną popularnością. Kupując je, należy jednak uważać. Niektóre części tego zwierzęcia nie powinny być przez nas spożywane. Podpowiadamy, jakich części kurczaka unikać.

Ta dieta sprawi, że zestarzejesz się jak wino. Naukowcy z Harvardu każą nie czekać
20.08.2024 11:28 Ta dieta sprawi, że zestarzejesz się jak wino. Naukowcy z Harvardu każą nie czekać

Starzenie się to dla wielu osób trudny temat. Okazuje się jednak, że można zrobić coś, by zestarzeć się jak przysłowiowe wino. Naukowcy z Harvardu zaznaczają jednak, że nie ma na co czekać i należy wprowadzić tę cudowną dietę w życie jak najszybciej, a na pewno podziękujemy sobie za efekty. Można zestarzeć się i godnie, i zdrowo. I warto dać z siebie wszystko, by tak właśnie się stało. A nie jest to trudne – wystarczy chcieć i włożyć w to trochę wolnego czasu i odrobinę serca. Odpowiednia dieta może bowiem zdziałać cuda. Z badań wynika, że może nie tylko poprawić jakość życia w starszym wieku, ale też zapobiegać niektórym poważnym  chorobom.

Ten chleb jest jak opatrunek dla jelit. Zmniejsza też ryzyko cukrzycy i nowotworów
18.08.2024 12:02 Ten chleb jest jak opatrunek dla jelit. Zmniejsza też ryzyko cukrzycy i nowotworów

Wielu z nas nie wyobraża sobie posiłku bez kromki chleba. Warto jednak zwracać uwagę na to, co jemy, ponieważ nie każde pieczywo jest pełnowartościowe i zdrowe. Zdaniem specjalistów to właśnie po ten rodzaj chleba powinniśmy sięgać najczęściej.Chleb, który jest nazywany opatrunkiem dla jelit, to chleb na zakwasie. Niektórzy twierdzą, że ma zbyt specyficzny smak i zapach, by mógł smakować, jednak są i tacy, którzy zajadają się nim w najlepsze. Jedno jest pewne – jego jedzenie może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia. Ma o wiele więcej właściwości niż chleb pszenny.

Ryba maślana - skutki uboczne jedzenia
05.08.2024 14:03 W niektórych krajach jest zakazana, u nas można ją jeść. Grozi bólem brzucha, problemami z oddychaniem

Jest pyszna i wielu z nas ceni sobie jej smak, jednak warto wiedzieć, że spożywanie tej ryby wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Np. we Włoszech i Japonii z tego względu wprowadzono zakaz jej sprzedaży.W Polsce znana jest pod nazwą ryba maślana i wciąż można ją spotkać w sklepach, serwowana jest również w restauracjach. Jednak zawiera woski, które mogą doprowadzić do poważnego zatrucia. 

Szpitale, jedzenie
20.06.2024 11:45 Skontrolowano jedzenie w polskich szpitalach. Wykryto nieprawidłowości

Kontrola ws. żywienia pacjentów w opolskich szpitalach została przeprowadzona i krytycznie oceniona przez delegaturę NIK w Opolu. Wnikliwie, ale i krytycznie ocenione zostały procedury zamówień stosowane przy zakupie żywności dla pacjentów. Pozytywnie z kolei Najwyższa Izba Kontroli oceniła zatrudnianie przez placówki szpitalne dietetyków układających menu dla chorych osób.