Swoim wyglądem może odstraszać, więc pewnie dlatego jest sprzedawana w formie filetów. Delikatna i sycąca jest idealnym wyborem dla miłośników lekkostrawnych potraw. Ta ryba, chociaż sporo kosztuje, jest czymś, czego warto spróbować. Bez problemu kupisz ją w Polsce.
Wielu Polaków myśli, że ryba zdrowa to tylko ta, która jest świeża. Ryby z puszki z kolei są w naszym społeczeństwie piętnowane. Czy słusznie? Wszelkie wątpliwości na ten temat rozwiewa dietetyczka.
Wiele osób nie wyobraża sobie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia bez karpia na stole. Ważne jest jednak, by odpowiednio go przygotować. Sposób, w jaki robi to tysiące Polek i Polaków, nie jest prawidłowy, a co więcej, niebezpieczny. Karp smażony to jedna z najważniejszych świątecznych potraw. Warto więc zadbać o to, by była nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dużo zależy od tego, jakiego tłuszczu używamy. Jak nie popełnić fatalnego błędu podczas smażenia karpia? Podpowiadamy.
Boże Narodzenie to czas, kiedy na polskich stołach oprócz bigosu i barszczu królują ryby, a tradycja nakazuje, by w wigilijnym menu nie zabrakło takich potraw jak karp, śledź czy jak w niektórych domach panga. Chociaż ryby stanowią nieodłączny element świątecznych dań, ta ostatnia nie jest dobrym wyborem.
Wielu Polaków kupuje tuńczyka w puszkach. Doskonale smakuje zarówno w roli głównej, jak i w formie dodatku do różnorodnych potraw. Okazuje się jednak, że może szkodzić naszemu zdrowiu. A wszystko przez wysoki poziom toksycznego pierwiastka w tym produkcie. Wyniki przeprowadzanych kontroli są alarmujące. Okazuje się, że w jednych z najczęściej kupowanych ryb w puszkach, znajdują się ogromne ilości rtęci. Nawet połowa produktów tego typu nie powinna zostać dopuszczona do sprzedaży.
Panga jest rybą niezwykle popularną w Europie i hodowaną masowo głównie w Wietnamie. Budzi kontrowersje z powodu warunków hodowli oraz potencjalnej zawartości metali ciężkich, w tym rtęci. Ze względu na m.in. niską cenę jest ona dostępna w wielu sklepach, ale często hoduje się ją w gęstych zbiornikach wodnych, co może wpływać na jakość ryby. Panga wciąż jest obecna w polskich sklepach.
Świat jest pełen dziwnych przypadków medycznych, które potrafią wywołać zdziwienie na naszych twarzach. Jakiś czas temu media obiegła informacja o tym, że 40-letnia kobieta zachorowała kilka dni po spożyciu kupionej na targu ryby - tilapii. I choć to historia z przeszłości, warto ją odświeżyć, by przestrzec innych.Jak się okazało, ryba była skażona, a 40-letniej Laurze Barajas lekarze musieli amputować wszystkie kończyny. Jak do tego doszło?