Taka kolacja szkodzi zdrowiu i zwiększa ryzyko nowotworów. Każdemu zdarza się popełnić ten błąd
Nie tylko śniadanie pełni kluczową rolę dla naszego zdrowia. Równie istotna jest kolacja, którą niestety zazwyczaj traktujemy po macoszemu. Niewłaściwy dobór posiłków oraz zbyt późne ich spożycie przed snem, zamiast dać naszemu organizmowi szansę na zasłużony odpoczynek, zbyt mocno go obciąża, co może prowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów.
Jaka jest najlepsza pora na kolację?
Zaleca się, aby spożywać posiłki między godziną 6.00 a 19.00, w ilości 4-6 mniejszych porcji, co dostarcza nam energię w ciągu dnia. Jeśli ostatni posiłek zostanie zjedzony o wczesnej porze, nasz organizm jest w stanie efektywnie wykorzystać pokarm. Zbyt późna kolacja może zakłócić nasz zegar biologiczny. Również to, co znajdzie się na naszym talerzu ma ogromne znacznie. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że kolacja ma duży wpływ na nasze samopoczucie o poranku . Zaleca się, aby zjeść lekki posiłek, co najmniej dwie godziny przed pójściem spać.
„ Jeżeli wieczorem jedliśmy ciężkostrawne, bogate w tłuszcz potrawy to nasza jakość snu będzie gorsza. Oznacza to, że będziemy mniej wyspani oraz bardziej zestresowani. Nasz organizm zamiast poświęcić swoją siłę na regenerację, na którą ma przeznaczoną całą noc, będzie skupiał się na strawieniu ciężkich posiłków. Wiele procesów odbywa się w nocy kiedy nasz organizm jest nastawiony na regenerację komórek i tkanek. Dlatego poprzez trudno strawną kolację wątroba i trzustka będą silniej pracowały i organizm nie będzie mógł się odpowiednio zregenerować. ” - powiedziała psychodietetyczka Saska Med mgr Katarzyna Sobolewska.
Pora kolacji a ryzyko rozwoju nowotworów
Naukowcy z Institute for Global Health w Hiszpanii odkryli, że czas jedzenia kolacji może mieć wpływ na ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Badanie nawyków pacjentów chorych na nowotwory wykazało, że osoby, które jadły kolację przed godziną 21.00, miały o 20% mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty lub raka piersi w porównaniu z tymi, które spożywały kolację po godzinie 22.00 lub kładły się spać zaraz po posiłku.
Naukowcy łączą większe ryzyko zachorowania na raka z zaburzeniami "zegara biologicznego" i zmniejszoną zdolnością do metabolizmu glukozy. Dlatego więc kolacja powinna być spożywana co najmniej dwie godziny przed snem i nie powinna być tłusta oraz bogata w cukry proste.
Co jeść na kolację, a czego unikać?
Biorąc pod uwagę ryzyko rozwoju poważnych chorób, zaleca się unikać spożywania na kolację produktów z wysoką zawartością tłuszczów nasyconych, takich jak między innymi mleko, masło czy tłuste mięso. Tłuszcze nasycone warto zastąpić tłuszczami nienasyconymi, na przykład awokado czy oliwą z oliwek. W naszym wieczornym posiłku powinno być jak najmniej soli i cukru. Cukier ma działanie prozapalne, a nadmiar soli może prowadzić do nadciśnienia czy miażdżycy. Dobrym wyborem na kolację są warzywa, rośliny strączkowe, jaja czy chude białe mięso. Można także spożywać niskokaloryczne owoce (np. owoce jagodowe), orzechy i nasiona, ale z umiarem.