Te przekąski rujnują korzyści ze zdrowego jedzenia! Przeprowadzono badania
Jak podaje „European Journal of Nutrition”, co czwarta osoba rujnuje korzyści płynące z jedzenia zdrowych posiłków, spożywając szkodliwe przekąski, które zwiększają ryzyko udaru mózgu i chorób układu krążenia.
Przeprowadzono badanie na grupie 854 ochotników
Naukowcy ze School of Life Course & Population Sciences przeprowadzili szczegółową analizę nawyków żywieniowych 854 ochotników biorących udział w badaniu ZOE PREDICT.
Wielka Brytania należy do krajów, w którym aż 24% dziennego spożycia energii pochodzi z przekąsek, takich jak batony zbożowe, ciasta i owoce. Po przekąski sięgało aż 95% uczestników badania, jedząc średnio 2,28 przekąski dziennie. Dla 47% osób dwie przekąski dziennie były wystarczające, jednak 29% miało chęć na więcej.
Podjadanie nie musi być szkodliwe, ale istnieje jeden warunek!
Okazało się, że połowa badanych nie dostosowywała wartości odżywczych swoich posiłków do przekąsek i na odwrót. Ma to negatywny wpływ na wskaźniki zdrowotne, takie jak poziom glukozy i tłuszczu we krwi. Wystarczą zmiany w tym zakresie, aby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.
Wbrew pozorom, analiza wykazała, że podjadanie wcale nie musi być szkodliwe, pod warunkiem, że przekąski są zdrowe. Osoby, które często sięgały po przekąski dobrej jakości, takie jak orzechy czy świeże owoce, częściej utrzymywały prawidłową wagę niż te, które tak nie postępowały. Przekąski wysokiej jakości mogą wiązać się z lepszym metabolizmem i zmniejszeniem uczucia głodu.
Jeśli weźmiemy pod uwagę, że 95% z nas ulega przejadaniu się i że przekąski stanowią prawie jedną czwartą naszych kalorii, warto wprowadzić zdrowe zamienniki szkodliwych przekąsek. Należy zrezygnować z niedrowych produktów, takich jak ciasteczka, ciasta czy chipsy na rzecz orzechów i owoców. - zaleca dr Sarah Berry z King's College w Londynie i główna naukowiec w ZOE.
Niezdrowe przekąski zwiększają ryzyko poważnych chorób
Ponad jedna czwarta (26%) badanych stwierdziła, że ich główne posiłki składają się ze zdrowych produktów, jednak mniejszą wagę przykładają do jakości przekąsek, które reprezentują żywność wysoko przetworzoną i słodkie smakołyki. Niestety przyczyniało się to do gorszych wskaźników zdrowia i powodowało uczucie głodu. Spożywanie niezdrowych przekąsek wiązało się z wyższym BMI, większą masą tłuszczu trzewnego i wyższym poposiłkowym stężeniem trójglicerydów, co należy do poważnych czynników ryzyka otyłości, chorób układu krążenia i udaru.
Najczęściej spożywanymi przekąskami były: ciasteczka, owoce, orzechy i nasiona, sery, masło jako dodatek, ciasta, placki, granola i batoniki zbożowe. Największy udział w spożyciu kalorii miały: ciasta i placki (14%), płatki śniadaniowe (13%), lody śmietankowe i mrożone desery mleczne (12%), pączki i ciastka (12%), słodycze (11%), ciasteczka (11%), orzechy i nasiona (11%).
Kluczowe znaczenie dla zdrowia miała także pora sięgania po przekąski. Jedzenie przekąsek po godzinie 21:00 wiązało się z gorszymi wartościami markerów we krwi w porównaniu z innymi godzinami ich spożywania.